Bubbles of Life

Life is what life is

Thursday, March 30, 2006

I've been tagged!

to my dearest blogger friend hotmama, this is for you..sorry for taking such a long time to do this, anyway, mine is not as interesting as yours/others, ok la ni kan..and to the bloggers yg kena tag kat bawah tu, hah tak reti2 lagi ke..heheh

1) 4 jobs I’ve had:
- Sales Girl
- Promoter
- Tuition Teacher
- Technical Support (my 1st job ever after finished my study n I’ve been stuck in here for 3 years, anybody could help me with this?)

2) 4 movies I can watch over and over
- My Best Friend’s Wedding
- Meet the Parents/Fockers
- American Pie 1,2,3
- The Italian Job
3) 4 places I have lived:
- Johor
- KL
- Shah Alam
- Puchong

i'm sooo local huh?

4) 4 television shows I love to watch:
- Desperate Housewives
- Malcolm in the Middle
- The Apprentice
- Cerekarama heheh
5) 4 places I have been on vacation:
- Terengganu
- Penang
- Pahang
- Singapore

hot mama,this is the hardest part, i'd been cracking n banging my head on the wall tried to think hard of other places (overseas) i'd been to, and after 1 week of torturing my brain to think and brainstorm(this is also one of the reason i took such a long time to do this), i only realised that i've never been to any part of the world accept malaysia n singapore huhh??how come??tidaaaaak!!!

6) 4 of my favorite dishes:
- Anything to do with beehoon; beehoon goreng,sup,hailam..
- murtabak
- jemput2/cekodok
- tomyam seafood

yeah yeah, sungguh terserlah sifat kemelayuan perut ku..

7) 4 websites I visit daily:
- gmail
- blogger esp Noha, Zura, Hotmama n Pipi the Penguin
- friendster
- newspaper online

8) 4 places I would rather be right now:
- on my bed
- back to uni time (my raging hormone era) 1998-2002
- hometown
- spa or rumah urut ( i need a total overhaul to my body)

9) 4 bloggers I am tagging:
- Noha
- Zura
- Alif’s Mommy
- Pipi the Penguin (I don’t think this fella nak layan tp hentam je la)

Wednesday, March 22, 2006

dont play play haa

I haven't finished with the b'day girl..

Irina tried to prove to ppl out there that she's no longer a little girl..she wants an equal human right as what an adult people get/do..

I'm about to turn 1 year old in 3 mth time, so let me go by myself abah!i'm big enough to handle this, no tagging please..

i'll be participating in X-Games, so what's the big deal with that?

i do pray even i dont know how to recite the do'a, yg penting niat..

Sorry,no lullaby here, ba ba black sheep?twinkle twinkle?what's that?i deal with mp3 only

whatever dear, but at this moment u are still my little princess,still my little baby..i wish she will stay at this age forever, best bila cuddle n kiss dia, but i cant stop her from growing up, i have to accept the fact that sooner or later Irina akan membesar dan belajar macam2, akan pandai bercakap, merajuk, meminta bla bla bla and akan tiba satu masa dia akan melangkah kluar dr rumah spt anak2 dewasa yg lain.. i've gone too far la!

at 1 year old, besides riding a bicycle,listening to mp3, praying, skating and jungle trekking(i cant stop merapu!) she's still amazed with colorful lights n kiddies song..like on her b'day nite, we brought her to J.Jusco and wandered around at the toys department..irina really glued her feet on the floor, didn't even want to move even an inch till we bought her something..hmmppff..so a rhymes storybook with the lights and songs enough to make her sit quietly!Irina syg,semoga menjadi anak yg solehah, beriman dan berperangai baik,smart dan anak yg membanggakan mommy ngan abah ya, muahs muahs

Blow the candle off!

Then...Little Irina, 1 day old

I have no clue of me be a mommy to Iman Irina that nite, I have no idea what so ever of getting myself ready for the labor process, never across my mind I’m gonna hold, kiss and smell my own flesh and blood that nite, why?because there’s no indication of me giving birth to Iman Irina at that particular time..no waterbag leakage, no spotting, no contraction..she was overdued for 2 days..the expected due date was supposed to be 19th March 2005(Saturday), and the best part was on the due date itself I attended wedding ceremony..masa tu doa berkepuk2 jgn la terberanak kat majlis kahwin org, bikin gempak je..

so on Sunday 20th March 2005 nothing happened up to Monday (21st March 2005) nite..no sign of giving birth,nothing! just a mild contraction that strike once in a while..but one thing I felt very obvious and conscious about was baby’s movement inside my tummy..i couldn't feel it, usually she was very active dancing and kicking inside me but not that day and I was frantically worried bout it..my anxiousness was high up till evening and I just did whatever I could to make my baby move..i shaked my tummy (yess I really do that),tried to talk to her but I could feel that she was so weak, she moved her body very bit..i really felt like crying..kata2 doktor Yusof terngiang2 masa ni..”yg penting u kena monitor pergerakan baby, u must be worry if dia tak bergerak aktif spt selalu and if this happen,pls go to the hospital immediately..”-menangis atas katil, called hubby and told him of the situation and around 9 o clock that nite we rushed to the hospital..they scan, do some heartbeat check up and the result..my baby was getting weaker, dia dah berak dlm perut and her heartbeat was slower and it was really not a good news to hear.”I do not want to induce you, I don’t want to take a risk since induce process will take 8-12 hrs for u to give birth and I don’t think your baby can hold that long..so another 1 hour we’ll do the c-section”..and I burst out…I was worried about my baby's condition, I was panicked to undergo c-section process,I was not ready to give birth that night,hey my waterbag hadn’t breakout yet, where’s the contraction momentum?i berlenggang kangkung pergi hospital sehelai sepinggang how come u asked me to beranak that nite?

hubby with tears(yess he cried!) rushed back home to take my bag, baby’s bag and bawak ma pergi spital sekali..mak and abah?kat muar mendoakan kesejahteraan aku dr jauh. So I was wheeled to the O.T at about 11pm, there was quite a big crowd at the hospital lobby and most of them were hubby’s fren!dia mngumpulkan kawan2 sanak sedara bersesak2 kat spital sbb takut bini dah nak beranak..one shot of spinal anesthesia , kaki kebas and I felt drowsy and numb dan masa ni lah perut kena lapah..tepat jam 11.53 mlm 21st march 2005, Iman Irina arrived into this world..so that was my experience of giving birth to my first beloved child..

and yesterday she turned 1 year old already..mmg terasa mcm baru beranakkan dia, mcm baru breastfeedkan dia, mcm baru belajar salinkan nappy dia and luka kat perut ni pun tak hilang ngilu dia lagi..my confinement period?gosh!Irina really gave me a hard time, she slept the whoooole day and awoke the whoooole nite, I was not having a good sleep, I had problem to cope with my new life routine as a mother, my eyes swollen and I had a big dark eyebag, my body was totally mengembang n out of shape, my hair buruk, my skin develop allergic against anesthesia and red dots was popping put, itchy like ‘toot’! my hubby was not with me and I was so into deep post-natal depression..yupp..baby blues time dan aku hampir2 nak berlari keliling rumah meroyan,nasib tak jadik..

My baby is growing up, yesterday she turned 1 year old already!i love her so much and so proud of her!mommy and abah syg Irina,happy birthday sweetie!

Now..not so little Irina, 1 year old

Tuesday, March 14, 2006

Missing in action

Semlm first time abis masak before 8pm, siap boleh basuh baju, mandi dan bersiap wangi2 dok dpn tv tgk channel V..jarang nak berlaku camni, selalunya kul 8 aku serabut serebeh lagi kat dapur kelam kabut masak sambil melyn irina, mandi pun pukul 9 lebih, tapi mlm tadi sebaliknya..

why?yupp..my baby is not around..dia kat Cheras dah di book oleh mak dan pak mertuaku..weekend aritu jumaat mlm blk muar, kalu tak blk muar ma nak pinjam Irina over weekend,then sbb dah plan nak blk muar,ma kata ari ahad pun takpe,tiba dr muar terus hantar Irina kat umah dia..so dah 2 hari aku laki bini tercongok kat umah tanpa Irina..rasa lain pulak..mmg la masa tu byk terluang and kalu nak beromantika “ehem ehem’ mcm pengantin baru mmg ni lah pun masa nya..ye la sejak2 irina melasak ngan aktif ni, aku laki bini jarang dpt quality time spend masa bersama2 mcm masa dating dulu..seronok tu mmg la, tapi still rasa mcm tak kena, rasa kosong mcm hilang sesuatu..itu lah penangan bila Irina takde..rasa sunyi ngan kosong..sayu tgk mainan2 dia, rindu..kalu tak, balik jer rumah tak cukup kaki tgn aku nak terkejar sana sini..selalunya sampai2 rumah aku masak satu hidangan dulu, pastu break bagi irina makan nasik,dah abis irina mkn kang sambung blk masak, goreng ikan ke sayur ke..dalam aku kelam kabut masak tu,irina pun kelam kabut gak ‘mengemas’ aku punya pinggan mangkuk senduk sumer,siap bersila lagi kat lantai dapur memunggah la mana2 yg dia dpt capai, kalu tgk dapur tu masa tu mmg mcm tongkang karam..

tapi semlm mmg miracle la...abis masak awal, mandi awal, sidai baju awal, boleh tgk favourite programme lagi..hah boleh duduk makan buah sambil baca paper tu, kalu Irina ada hmm takde ‘can’ laa..buah tu dah for sure separuh kena share ngan dia, paper tu plak beruntung la kalu aku boleh baca sampai abis, satu keratan berita pun tak gerenti abis lagi..tu la, bila dah biasa kelam kabut mcm ribut, tup tup senyap sunyi, rasa janggal pulak..rindunya kat kenit sorang tu..

tadi baru call ma, Irina tido..ma ckp mulut dia riuh kemain lagi, tgk iklan rempah kari ‘babas’ kat tv, dia pun sibuk cakap ‘baba..baba”..tupperware keropok ma pun dah kena sorok sbb irina takleh tgk bekas tu, asik la mintak nak mkn keropok, dia pandai cakap ‘nak..nak’, selagi tak dpt selagi tu dia mintak, ikut sapa ntah ni, yg pasti bukan mommynya heheh..so aku ada lebih kurang 2 mlm lagi nak ber’honeymoon’..mlm khamis nak ambik Irina balik dah, jumaat malam abah ngan mak nak dtg tido kat umah..I’m counting the days..the return of the ‘little cheeky’..

Thursday, March 09, 2006


Semalam ialah Hari Wanita..kalau tak dgr radio Era pagi2, aku pun tak tau yg semlm ialah hari meraikan wanita2 di seluruh dunia..mmg takde apa2 special occasion pun, taklah diraikan dgn meriah siap ada cuti umum, tapi kewujudan hari wanita ni sebagai lambang menghargai dan mengenang jasa dan pengorbanan kaum Hawa kpd kepesatan ekonomi dan sosio budaya negara kita..

Org perempuan skang bukan mcm org pompuan dulu2..mereka tidak berpeluang utk membantu dlm perkembangan ekonomi keluarga dan negara, kebanyakannya hanya berpendidikan rendah,cukup sekadar tahu membaca dan menulis,seterusnya jasa dan kudrat hanya dpt dicurahkan dlm hal2 kebajikan rumahtangga dan mendidik anak..ya masa tu peluang tidak byk diberikan kpd kaum kita dan kita sinonim dgn ayat..”ala..belajar pandai2 ke ceruk dapur jugak nnti”..but gradually keadaan berubah, tak mcm dulu. Kaum wanita antara peneraju2 penting dlm membantu menjana ekonomi, tak kira la dlm sector apa sekalipun dan aku serta sebahagian besar rakan2 wanita yg lain antara yg termasuk dlm statistic ini..kita bekerja utk membantu ekonomi keluarga dan dlm masa yg sama masih memikul tanggungjawab sebagai seorg isteri dan ibu..bukan kata dah bekerja, kita terlepas dr segala kerja2 pengurusan rumah dan anak..even now we have option to hire maid utk membuat kerja2 rumah, but tugas menjaga dan mendidik anak?kebajikan suami? masih lagi dibahu kita kaum wanita dan itu bkn sesuatu yg mudah utk dilaksanakan serentak-imagine this:kalau anak liar terbiar, org masih akan ckp..”tu la dulu mak tak reti didik anak, sbb tu anak mcm tu”..see..org akan sebut nama emak jugak, bukan bapaknya..forget about the excuses that u are a working woman, you have less time at home bla bla..ppl will still blame on you as a failed mother-or a different scenario, hubby ada perempuan lain..nak kawin lagi and a very skeptical perception society will throw to us blatantly is “ hah tu la bini dia tak pandai jaga laki, tak reti urus rumahtangga..sbb tu laki lari cari perempuan lain”..see I told u, semoden mana pun kita, sejauh mana pun kita pergi, kaum wanita tidak dpt lari dr dipertanggungjwbkan dlm soal2 mendidik anak dah menjaga hal ehwal rumahtangga..cabarannya mmg besar, menjadi isteri, ibu at the same time mengukuhkan career, semuanya menuntut tenaga dan pengorbanan yg bkn sedikit, dan apa yg menjadikkan kita lebih berharga dan istimewa? semuanya dilakukan dgn hati yg penuh keikhlasan dan redha tanpa mengharap balasan dan pujian...

so aku boleh concludekan kat sini yg bukan kecik kuman jasa dan pengorbanan seorg wanita, baik wanita yg masih bujang atau pun yg sudah berkahwin, bekerja atau surirumah, ibu atau bukan ibu..masing2 mempunyai peranan dan kepentingan dan tidak boleh ditidakkan kebenarannya..so to all women out there, happy women’s day, u deserved a standing ovation friends..berbangga lah kerana kita dilahirkan sebagai seorg wanita clap!clap!

Well, yesterday pagi2 hubby dah ckp..”since hari ni hari wanita, you and Irina takyah buat apa2”..(Irina??nothing to do with her dear!)-terkejut jugak dia ambik port benda2 mcm ni..ialah so far selain dr birthday, hari ibu and anniversary, kitaorg takde nak celebrate or wish apa2 (dia plg allergic dgn valentine’s day), so when he mentioned this, I kind of terharu jugak la..

ptg kat rumah pas ambik Irina dr nursery, he said “ok takyah masak mlm ni, jom kita jln2 mkn kat luar you takyah buat apa2 pun”..best..best..

tapi ada 5 helai baju dah 4 hari berendam, ingat nak sental jap la”..

Hubby said “tak payah laa..kan dah kata takyah buat apa2"..(senyap,tiada penawaran tenaga kerja)

"Dahtu bila nak sentalnya?dah alang2 tak masak ni"..

"Ala..nanti2 boleh..hari ni takyah buat apa2..dah duduk"..

That’s my hubby..tiada ayat2 spt “eh takpe biar abg je sental” or “ayang duduk jer goyang kaki mkn kuaci sambil baring, takpe abg sental sumer”..dia tak offer nak tlg but i’m still proud of him...ok la tu yg penting niat..the thought that count kan hubby?

Baju tu tak bersental lagi..masuk ari ke-5 dah ni..eewww..

Wednesday, March 08, 2006

90/10 Principle

A good material to share with u friends..My Boss e-mailed this to me yesterday noon, after I had some quarrel over the phone with a kiasu kiasi contractor-worth to read and it motivate me a lot..so I’ll try to apply this, i’m now running my day using 90/10 pinciple mode..laa laa laa..dumm deedumm deedumm..

The 90/10 Principle
Author : Stephen Covey

Have you read this before? Discover the 90/10 Principle. It will change your life (at least the way you react to situations). What is this principle?

10% of life is made up of what happens to you. 90% of life is decided by how you react. What does this mean?
We really have no control over 10% of what happens to us. We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic. We have no control over this 10%. The other 90% is different. You determine the other 90%. How?

By your reaction. You cannot control a red light., but you can control your reaction. Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example.

You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just had happened. What happens next will be determined by how you react. You curse. You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears. After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus. Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit. After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to coming home, When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter.


Because of how you reacted in the morning. Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?

The answer is " D". You had no control over what happened with the coffee.
How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.
Here is what could have and should have happened

Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "It's ok honey, you just need, to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.
Notice the difference? Two different scenarios. Both started the same. Both ended different.


Because of how you REACTED. You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was determined by your reaction.
Here are some ways to apply the 90/10 principle. If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc. How do you react if someone cuts you off in traffic?

Do you lose your temper?
Pound on the steering wheel? A friend of mine had the steering wheel fall off)
Do you curse?
Does your blood pressure skyrocket?
Do you try and bump them?

WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the cars ruin your drive?
Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it. The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle. The result? Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. There never seem to be a success in life.
Bad days follow bad days.
Terrible things seem to be constantly happening. There is constant stress, lack of joy, and broken relationships. Worry consumes time. Anger breaks friendships and life seems dreary and is not enjoyed to the fullest. Friends are lost. Life is a bore and often seems cruel. Does this describe you? If so, do not be discouraged..

Understand and apply the 90/10 principle.

It CAN change your life.......

A good principle to practise into life rite?esp to those who work with real bugger(s), lets give it a try..

Thursday, March 02, 2006

Campak yg perlu dicampak jauh

Kalau anak demam panas,jgn bungkus dia dgn baju tebal or selimut dia, in fact bukak baju dia biarkan ‘berlenggeng’ dan berpampers shj, kemudian letak towel basah atas kepala, bawah ketiak dan lap2 badan dia supaya suhu bdn yg panas tu turun bla bla brok brek brok brek..

ini lah antara ayat2 bebelan doktor kat Wad Kecemasan Hospital Besar K.Terengganu..kejadian ni berlaku masa aku cuti CNY aritu, pas bercuti kat muar kami sekeluarga blk ke t’ganu pulak..dah sebln lbh dah cite ni, bak kata org cite zaman jopun ni, tp aku still nak share serba sikit pengalaman gelabah aku bila Irina demam kuat kat sana..

Irina start demam masa hari ke-2 kami kat t’ganu..bdn dia tak panas sgt, org tua ckp demam2 air jer..so aku tak la plak bwk dia gi clinic lgpun ingatkan dia tak sedap badan maybe sbb journey yg jauh muar-t'ganu dgn sehari suntuk dok dlm keta berpanas terik...yg obvious dan peliknya dia ni demam masa malam jer,siang dia ok lak ..Cuma masa ni aku dah perasan bila dia tido tu,badan dia mcm tersentak2, mcm gaya org yg tgh tido pastu terkejut..sian Irina,dia takleh tido nyenyak and dia asik menangis jer..Ma ckp Irina macam nak kena campak, sbb bdn dia cam hangat2(tp tak panas sgt pun sbb tu tak bwk gi clinic lg masa ni), and part dia tido tersentak2, tu clue yg plg nyata skali tapi aku tak caya sbb dia dah kena measles ni masa umur 5bln,takkan nak kena lagi kot?betul ckp ma ng abah muar(dia pun suspect campak gak masa aku call dia ngadu keadaan Irina) org tua yg byk pengalaman didik anak, mmg betul rupanya Irina nak kena demam campak lagi.aku tak tau pulak yg sentakan2 masa tido tu petanda budak nak kena demam campak..tghari tu Ma panggil Nek yg duduk kat2 area umah, nek ni pandai tangkal budak2 sakit..tak penah Irina kena tangkal, 1st time aritu dia minum ng mandi air tangkal, mcm aku ckp td, nak bwk gi clinic tak panas mana pun cuma problem dia mengalami gangguan masa tido, nak explain ngan doctor pun payah gak..so try ubat cara kg,y not give it a try kan?alhamdulillah..kurang gak sentakan badan Irina,boleh la dia tido lena sikit..

tapi masuk ari ke-3,subuh pagi2 ma ngan abah kejut aku ng hubby, badan Irina membahang betul (Irina tido ng ma & abah)-pagi2 tu apa lagi, kelam kabut gi carik clinic..suhu bdn masa tu 39◦C,doctor masukkan ubat kat pungung Irina utk memberi kesan yg cpt,panas sgt dah..pastu siap kena sedut lendir lg sbb batuk dia quite bad..meraung2 Irina dlm clinic tu..ptg tu la baru obvious kluar bintik2 halus kat bdn Irina, ingatkan dia kena ruam, tp rupanya tu la dia si Campak dah kluar, and esoknya tu makin byk..hubby ng aku cam tak puas ati bila sume org ckp tu campak, badan Irina lak tak betul2 sihat lagi, sejuk bila mkn ubat, 3jam lps tu demam panas dtg blk..

so ari ke-4 tu dlm kul 11 mlm, kitaorg decide bwk Irina gi Hospital Besar K.T-why 11mlm baru terhegeh2?sbb sebelum tu ma ngan abah ada buat bbq skit, so ramai gak sepupu sepapat dtg and diaorg pun ckp Irina kena campak-sbb dah ramai sgt berpendapat yg sama, aku ng hubby decide to seek for some professional advice so ke hospital la kami tiga beranak ditemani oleh ma di tgh2 mlm buta tu..badan irina lak mmg betul2 tgh panas, so sesampainya kitaorg kat dpn wad kecemasan, pegawai perubatan yg bertugas terus ambik suhu Irina, it was 39.7◦C dah nak mencecah 40◦C..takda tunggu2 giliran dah, Irina terus kena masuk bilik jumpa doctor dan masa ni la kena bebel ng doctor spt ayat2 diatas..masa tu irina ng baju tido lengan pjgnya,aku balut selimut lagi siap pakai stoking tebal..ye la aku bygkan kalu aku ni demam bdn rasa sejuk sgt, mesti nak berselongkoi(bahasa pasar tak tau la org lain paham ke tak) bawah selimut pakai sweater sumer..so aku pun imagine irina camtu,tak tau la plak kena buat sebaliknya..sbb bdn panas sgt,mula2 doktor masukkan ubat kat punggung dia then bukak baju seluar sumer pastu lap2 bdn dia dgn air sejuk..pastu mcm tak puas ati sudah2nya irina terus kena mandi kat sinki wad tu pukul 1 pagi dgn air yg gila sejuk!meraung terjerit2 irina kat dlm sink tu..aku lak ati mcm dah sebal kematu tak larat nak nangis dah tgk anak asik sakit..2 kali suhu bdn diambik,last temp recorded was 37◦C,byk gak kurangnya..alhamdulillah irina tak kena thn wad mlm tu,kalu suhu tak turun confirm aku tido kat spital!lastly, doc confirmkan yg Irina kena demam campak, umur 5 bln kena, now ni umur 10bln kena lagi………………………………………………….......(ni maknanya aku tak tau dah nak ckp/comment apa lagi, berserah dan pasrah je la).

So hari esoknya tu instead of terus blk KL,kitaorg patah blk ke Muar dulu,tinggalkan irina kat sana sampai dia sembuh betul2..bertolak dr t’ganu seawal jam 8 pagi,tiba muar kul 3 ptg,rehat 2 jam pastu bertolak blk ke KL lak..syokkan?bravo!

So aku betul2 belajar dr pengalaman ni,anak kalu demam jgn pakaikan baju tebal2 and mandikan je dia mcm biasa..it works,really..suhu tu cpt turun or kalu tak mandi pun lap2 je bdn tu esp bawah ketiak,letak je towel sejuk kat situ,suhu panas tu cpt kluar.. hah lupa lak yg psl badan tersentak2 tu sbb something to do with nerve punya system kesan drpd suhu panas bdn yg tak kluar so kalu dibiarkan lama2 boleh jadik sawan..wa’iyazubillah..

Wednesday, March 01, 2006

A Little Girl named Qistina..

She’s my niece..my one and only niece. Mohd Marwan Irfan is the first grandchild in our family,he’s our pride n joy, but he lives too far away from us, east coast side..we always missed him but distance really do us apart ..then, Ija was pregnant with her first baby and we were all blessed and happy over it since we were going to have another lil creature to play with..

I still hardly remember the day she arrived into this world, it was exactly 2 years ago at about 8 something pm..I was on my way back home from office when adik sms-ed me of Ija’s condition, she was experiencing strong contraction and we knew that the time was about to come..Since mak and abah couldn’t come to KL, I tried my best to be with Ija sharing her tears and joy of having her first child, afterall this baby of hers is also our precious lil gem yg dinanti2kan kehadirannya..I rushed back home and change my attire and I remember taking LRT from K.Jaya to Bandaraya station and hailed a cab to PUSRAWI Jln Ipoh..i reached there and saw adik, she sat on the sofa outside the labor room and she looked worry and sad ..i asked her..”how?settled already or not?”..she just pointed at the labor room and I could hear clearly of Ija's groaning and crying over the painful process (masa dgr ni betul2 rasa takut nk beranak..moral story:pompuan belum kawin jgn sibuk masa org tgh nak bersalin,nnti trauma)-the funny thing was adik and I both cried together outside the labor room felt so sorry for Ija..she had to go through all the pain alone and nothing we could do to help her ease the pain accept of praying for her safety dan semoga semuanya berakhir dgn selamat..

After 20mins of waiting outside,we heard a cry of a newborn baby..alhamdulillah..then abg hafiz dashed out from the room with tears..nangis sbb kesian kat bini yg berhempas pulas nak beranak n sbb happy dpt baby-So that was my first moment with my niece yg I takkan lupa sampai bila2..her face?cute n she’s a real carbon copy of her ayah!So today on 1st March 06, Nur Qistina Asyura genap umurnya 2 tahun..time flies very fast, terasa mcm baru tgk dia kat spital dibersihkan oleh nurse and mcm terdgr2 her first loud cry ..so now, at the age of 2, she's been a kakak to little Aliff Iqbal and she’s also a very active child..i really mean it when I said ACTIVE-she never understand the meaning of tired, she always have something on her mind to do and she's only taking her rest during her sleeping time.. below are several of Qistina’s activity recorded under my supervision and some based on Ija’s complaint/report:

-terjaga di tgh mlm dan merangkak seorg diri mencari mainan (antaranya selipar jepun dan ubat nyamuk)
- ‘mengemas’ rak2 kasut, rak baju, rak pinggan mangkuk dan apa shj rak yg terlihat olehnya
- begitu obsess dgn pintu2 robok dan tombol2 laci/pintu
-obsess dgn err puting tokbak serta pusat dan perut tokbak
- masuk ke dlm laci baju selepas ‘mengemas’
- pernah melakukan percubaan memakan nasik kucing tetapi percubaan gagal
-suka bermain air dan paip air (apa2 shj yg berkenaan dgn air)
-suka meniru perbuatan2 org dewasa spt perbuatan menyapu deodorant di ketiak atau memakai lipstick
-suka mencabut pampers dan baju yg baru dipakai dan berlari bogel
-suka menonton vcd sesame street, mr incredible dan hindustan movie (ada watak makhluk asing nama Jaddu,tak tau tajuk apa)
-her latest activity: like to ride on aliff, her little brother

She’s hyperactive, she’s smart, she’s funny in her own way and she’s adorable..now Irina is growing up and I just cant wait for two of them to be a partner: a playmate and also a ‘partner in crime’..hah I also believe Qistina is Irina’s mentor..most of the list above is already been practiced by Irina accept of part mkn nasik kucing and meniru perbuatan org tu dia tak pandai lagi. To my dearest niece Nur Qistina Asyura,mak teh,uncle and lil sis Iman Irina would like to wish u happy 2nd birthday..semoga menjadik anak yg baik, solehah dan taat pd mama dan ayah, don’t be naughty and semoga menjadik anak kebanggaan mama dan ayah ya!and last but not least to Qistina dearie, err..Aliff is your brother sweetie..same blood and flesh as yours, and he’s a human being too sayang..same as u,me,yr mama and ayah..he’s not a horse dear..dah jgn tunggang dia lagi yer sayang,ok?promise?we love u much!muahss

Left to right: Marwan, Irina and Qistina the b'day girl (they really enjoyed their time together;we r cousins!we r united n closely-bonded under O's Co!)

see..i told u, this little Qistina always has something on her mind to do..really act like a big sis heh?

A partner in crime..sekejap ngam,sekejap gaduh..kes berebut bola la ni,tgk tu si Irina tak padan ngan kecik,melawan tu..

oh..cutie little Aliff..mangsa 'tunggangan' akak darah daging sendiri..poor u baby..nnti jgn balas dendam balik yer..redha dan pasrah je la k baby