Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, December 23, 2008

Prison Break

Confinement sucks. I think it should be called imprisonment instead of confinement. My confinement period is already a month so no wonder I am already feeling so restless and frantic staying at home. Keras hokay. Jiwa terseksa nih. My confinement period makes me think about the sins I have committed in life so far. Mcm sdg menerima pembalasan dunia. yupp so chronic like that.



Imagine..




1) Not being allowed to bath frequently (paling terer sekali sehari,itupun before 5pm) for 44days


2)Being stomach wrapped(berbengkung) very tightly everyday for 44days straight. (ni pasni kalau perut gendut jugak tak tau laa nak ckp apa)


3)Having to apply ‘pilis’ on the forehead everyday for 44 days straight. (haha,actually i only applied this for 1 week.The last one was when dry crisps of pilis went into my eyes, and nearly into Izmeer’s mouth! oh and the smell stinks too,pening kepala gue)


4) Having to swallow the jamu dan segala mak nenek pati ikan haruan dan gamat everyday for 44days.


5) Being forced to drink ‘ubat periuk’ (air rebusan akar kayu dan segala daunan2 yg ntah dr mana dtgnya) everyday for 44 days straight. (the taste?hoho!rasa mcm nak terjun bangunan lps minum)


6) Having to avoid spicy food, seafood, sayuran2 sejuk, frozen food (fastfood jauh sekali ya, jgn mimpi! again my mom said) ah,sng cerita almost everything edible and delectable for 44days straight.


7) Having to drink nothing but a hot/warm drink everyday for 44 days straight.(cold drink?gassy drink?puuuun jgn mimpi jugak my mom said..)


8)having to apply minyak urat all over the body everynite for 44days straight.


9) having to wear socks and slipper everyday for 44 days straight.


ok,this is the worst:


10) Being stuck at home everyday for 44 days straight.


wah,no kidding, I only went out once to my sister's house yg sekangkang kera, besides that,hanya perukan di rumah shj huhu. Oh u know,tmrw will be a month check up for izmeer,i'm sooo look forward to bring izmeer to clinic so that i can see the outside world haha,takpernah aku seronok nak gi clinic,giler bunyik dah mcm org takde life huhu


i admit that i'm not going through the confinement 100% traditionally, ni pun even ada ngelat skit2 i already feel like choking! so to my fren sally,nadiahkhair and my SIL,miera yg sdg pregnant,all the best in your confinement period nnti ya ;P


oh ya,happy one month birthday to my beloved son..




















mommy, abah and kakak would like to see more of you izmeer darling


mommy,let's go and celebrate my birthday at the clinic!



Labels: ,

10 Comments:

Blogger noha chomel said...

alahaii....sabo je la mar....aku pun sama la mcm ko dulu, sronok betul nak pg klinik, dpt tgk dunia luar :)

tapi, aku dulu ok la dpt mandi pagi ptg, siap mak aku pesan, kalau bole mandi pepagi sebelum pkl 9, so nanti senang nak uruskan baby pulak. berbengkung pun ok la, aku buat straight 44 hari, cukup 44 aku trus bungkus! hahahha.... tang pilis tu mmg aku ngelat habis, maklum la 8 hari kat spital, mana nak cari pilis, aku bantai letak minyak panas je kat dahi. jamu pun mcm tu, cukup 44 hari je, pastu pandang pun tidak...hehhe... pasal makanan, mak aku tak strict sgt, bole je makan as long as tak memudaratkan, of course yg sejuk2 tu idok le....

apa2 pun, releks la tak lama je, pejam celik dah abis pantang....skrg ni enjoy je masa bercuti kat rumah, nanti bila dah naik keje....tu dah hazab lain pulak dah....btw, happy 1 month bday izmeer :)

12:32 AM  
Anonymous xura said...

caya lah mar! bukan main berpantang lagi! kali ni zura x pantang sgt. mkn je semua yg mcm noha kata x memudaratkn, cuma elakkn yg gatal, berbisa n sejuk. bab pakai pilis ngan param tu, zura mmg kalah, pakai sekejap je sbb dua2 tu buat kulit zura gatal, kering n beruam.

btw sehari sblm raya haji ari tu zura dh pi shopping kt carrefour, n baby start kuar rumah mase 25 hari. alhamdulillah, nasib baik semuanya selamat. :)

5:35 PM  
Blogger ainzoo said...

xpe...sabor2 je la..aku paham prasaan ko (walopun xde pngalaman..eheh)..mak aku kata, utk kesenangan ari tua (bukan setakat caruman kwsp tau)...ikut je arahan mak ko tu kalo nk tip top dr sekarang hingga ke akhir hayat... ;-)

5:49 PM  
Blogger Ibu Emir said...

eeh i jeles tau dengan u, sebab ade orang jage pantang u giler kaw kaw punyer for ur own goods in future.. i dulu mase pantang gitu gitu je, sebab tu gemuk semacam :d

5:04 AM  
Blogger Madam Markonah said...

Allahuakbar comelnye... kecik2 dah pandai senyum kat kamera ek?

Ahh confinement! Tell me about it! Mak dulu habis je confinement, terus pi beli starbucks frapuccino. Gian siut!

10:03 PM  
Blogger mrs.boan said...

wah dasat ko...aku baru start minum ais kira 100hari la ingat nak lajak2 sampai 5 bulan..1 thn...x tahan beb...pastu Luqman muntah2 ...so sambung balik la pantang...bole gitu?

3:32 PM  
Blogger eiseai said...

mar...apa lah u, i kan 'confinement' alone at home with my boys. where got pilis air akar kayu ikan haruan and all that. my diet consist of fast food, gassy drinks, everything your mother said...jgn harap hehehe. also mandi 4 times a day.

salute u for being able to tahan. tu sibab u lagi slim mlim dari i ok.

skit lagi mar ...u can do it :)

5:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

aku pantang pon camtu...
kira kita beruntung laa ader org jaga...hehheh
tapi ko bole bengkung ker???
kan ko operate???
mmg le lemas...tapi lihat kesannya..
abis pantang mesti muka ko glowing2
badan selim melim....
pehhh pendek kata mcm anak dara semula...hheheheh...

12:21 PM  
Blogger NadiahKhair said...

huhuhuhuh...sgt takut mengenangkannye.bile time pregnant duk sebuk ckp bile bb nak kuar. bile dah kuar sebuk plak nak suh masukkan balik..sbb hazab berjaga mlm ngn pntg yg sgt hazabbbbb. series. cemana la yg pntg 2nd time round nih..org kater kene lagi stricter dr the 1st time round...ye ker?

9:35 AM  
Blogger mommamia said...

noha:sama la mak2 kita noha,strict betul bab2 pntng,tp aku byk poyo gak la kali ni,mak aku pun mcm tak kose dah huhu

zura:mar pun dah ikut jejak lngkah zura,tak abis pntng mar dah kuar gi kenduri kawen kt melaka ;)

ainzoo:hahha,sama jer ayat2 mak kita nih,mmg tu la pun yg sering dititpkan kt telinga aku ni;tiptop smpi ke tua,tak thn betul word tiptop tu kan?hihi

ibuemir:sementara mak i kuat lg ni,sok kalu ada rezeki i beranak lg ntah dia blh jaga ke tak mcm skang,mesti i pun mcm u gitu gitu je la berpntng,tak larat kalu ikut betulkn?

madam markonah:aduhh sis,u buat i terliur la!frappcino starbucks tu mmg nyumm nyumm-celah mana lak i nak carik starbucks kt muar nih huhu

mrsboan:heheh,tu dugaan paling besar k pantang ais tu,mmg tak menahan!dah luqman muntah2 terpaksa la ko berpntng blk ya,rela dlm paksakan?heheh

eiseai:sally,kita tak comparative la,u anak nak masuk 4,i ni anak baru 2,so selim melim i tak blh jadik kayu ukuran,ntah2 bila i anak 4 mcm u,i jadi kembang setaman kot..tp ikhlas ckp ni,for a mother of 3,u still look slim lah

Ju:patut la hari tu masa kita jmpa kt rmh noha pas 3bln ko bersalin ko nmpk berseri n slim,hasil pntng yg strict ya?so ni kali ke3 kena la camtu gak ya,hasilnya mmg memuaskn!

nadiahkhair:mmg pun ikutkan 2nd time berpntng kena lg strict,ye la dah 2kali bersalinkan,tp ramai jer yg 2nd time ni lg poyo2 ngelat,cthnya i huhu-u r absolutely rite nad, bab jaga baby dlm pntng mmg hazab,esp baby tak tido mlm,boleh meroyan rasa ;)

3:43 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home