Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, September 26, 2008

Puasa dan Raya

warning: this entry adalah penuh dgn gmbr2 makanan, so utk mereka2 yg sdg krukk krukk grukk perut berbunyi sbb berpuasa tu, sila lah mengambil risiko sendiri ya,and msg to my beloved sister jauh nun di sana yg sdg homesick dgn lauk pauk melayu, AMPUNNNN TUANKUUU,nnti kitaorg kirim brahim's byk2 ya ;p

i never have chance to blog bout my buka puasa meal and raya is drawing near..so i just cramped all the pics and decide to put it under one entry. Oh ya,i tak ponteng puasa lagi, so far alhamdulillah dpt berpuasa even ada 1 2 hari rasa mcm nak merangkak2 sbb tak larat cuaca panas sgt.


i can say most of the time i cooked for our juadah buka puasa, masuk 2nd week of puasa mcm dah ngelat2 sikit,ada yg masak,ada yg dine kt luar terus, come 3rd week puasa dapur lagi kurang berasap sbb busy entertain client mkn kt hotel2, and now come 4th week puasa, semuanya adalah main tunjuk2 shj di bazaar ramadhan!

this is when i cooked. semangat abis lah ni dgn terbuyung2nya memasak kt dapur demi nak bersantap ng anak laki.


ayam seketul tu ng kuih muih skit beli kt bazar ramadhan,yg lain2 masak.Air sirap ros ngan soya


buka puasa with in laws:

tu dia aihh penangan mak mentua gue,penuh satu lantai ng makanan2,mmg heavennn..ada sambal ketam, ayam percik, ikan panggang, ikan goreng,sup sayur and ulam2,konsep mkn bersila pastu kaki perut sumer cramp tak boleh bgn sbb kenyang sgt




when we dine outside:

ni kt restoran tasik indah shah alam, our fav seafood resataurant

sizzling beancurd yg killer,mmg best!!


ada lala, ada buttered prawn, ada seafood tomyam

ini lah dia ratu lala



sedap sehingga menjilat jari dan kuku


buka puasa session with clients:
3 days in a row bwk customer bukak puasa


at one world hotel..


then concorde shah alam..


then grand blue wave shah alam..
holiday villa,shangri la and hyatt saujana i tak dpt join,bos and other colleague yg pergi, kesian mengenangkan hubby and irina mkn nasik bungkus pasar ramadhan jer..lauk pauk yg sedap pun jadik tak sedap dah teringat laki ngan anak buka sendiri kt rumah kemuncak berbuka puasa yg paling best ialah bila dpt mkn buffet ramadhan kt hotel bersama suami dan anak,dan ia adalah di taja sepenuhnya oleh company tmpt saya berkerja hahahaha..sukati jer la kan bwk kaum kerabat,ni kalau ada 10 org lg perangai mcm aku kt company ni, esok lusa komfem company ni bungkus,takpe yg ni mmg my immediate boss bg greenlight.




wajah2 kekenyangan


hapaaaa??mkn free?bukan mommy yg bayar?kakak maluuuuuu!

so dat's basically my puasa story, ni lg 2-3 hari nak blk kg rasanya mmg tak masak dah,main pakat beli ajer lah,ada la ayam ikan sikit dlm fridge tu nnti bg perabis kasik goreng.
oh ya,i blk tganu this coming monday, sambut raya kt sana dulu,then only raya ke-3 i blk my homwtown muar. So to those fren yg ada kt tganu/muar around that time,calling2 lah ya,jemput dtg beraya kt rumah (dotty,u blk tganu tak?)
I nak ambik kesempatan mohon ampun dan maaf atas segala salah silap mana2 terkasar bahasa terasa hati sepjg i menulis kt blog or ada terckp yg menyinggung perasaan. Maaf zahir dan batin ya. Be careful to those yg drive pulang ke kg, semoga selamat sampai ke destinasi.
SELAMAT HARI RAYA MINAL AIDIL WAL FA IZIN dr Marfuza, Mr R.A dan Iman Irina.

7 Comments:

Blogger dott said...

Mar, tak aci! Bestnya bukak pusa kat hotel.. this year we all asyik makan kat rumah jer.. huhuhu bestnya makan buffet! choices banyak... huhuu. yang ta ktahan part Irina mengigit jari.!1 huhu buat terliur jer

Yeayea.. u raya kat Dungun ker? We all balik on Tuesday to Tganu. Then raya kedua at kemaman, one night then raya 3 balik KL!

eh nanti colling colling.. for sure we all alu dungun uhuhuh

Selamat hari Raya to Mar, Irina and Mr.R.A

btw Mar mana restoren kat Shah Alam tuu, food look yummeh, macam nak gi try jer after raya.

4:38 PM  
Blogger Nomee said...

Next time datang BlueWave, say Hi to me ye. Tapi kalau nak komplen don't carik me. Carik budak customer service. Ngeh... ngeh... ngeh...!

9:44 AM  
Blogger Ibu Emir said...

kalau i berjalan2 kat muar, i calling calling u erk :D

8:01 AM  
Blogger eiseai said...

mar...we all buka puasa kat hotel 2 kali je tahun ni. semua pasal hero i yg no 2 tu, si asyraf. tak larat wehhhh nak kejar dia. malam ni, on the 29th day of puasa, baru lah i ngan hubby dpt buka berdua. hahaha...

selamat hari raya from the 5 of us. safe journey :)

10:45 AM  
Blogger noha chomel said...

first time baca entry ni awal2 pagi...aaaarrgghhh...silap masuk daaa....kitaorang tahun ni banyak kali masak dan buka kat rumah je, sejak semlm dan sampai akhir ramadhan nanti nak buka puasa kat luar je, sebab nurin dah balik jb dulu, kalau masak pun mcm tak berbaloi nak makan 2 org...anyway, selamat hari raya maaf zahir dan batin, hala makan minum ye mar, raya nanti jemput dtg rumah ye

3:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

sis...ala seafood tu cm sedap jer..ape kata nnti bwk ra yer..

3:54 PM  
Blogger mommamia said...

Dott:bukan kt dungun la dott,kt marang,patut la u tak smpi2,u slh rumah dah ni hihi,takpe thn dpn ada lg-restoran tu nama restoran tasik indah kt blakang alam sentral shah alam,u boleh try sana,mmg nyumm nyumm

Nomee:laa u kerja sana ke?hah boleh boleh, tiap2 thn i gi bwk customer bukak puasa situ,nnti boleh i jumpa u,mana tau dpt diskaun ke heheh-food wise mmg sedap,better than concorde n quality hotel,tp masa nak booking tu hazab!3-4 kali i call mintak tlg fax borang,tak di fax2nya huhu(wah tiba2 mengadu domba ng u kt blog ni hihi)

ibu emir:ala tak call pun,ke tak smpi ke muar?takpe thn dpn ada lg huhu

eiseai:mmg bestkan dpt dating berdua ng hubby,dating masa buffet buka puasa pulak tu,boleh lah u concentrate mkn sambil chit chat,kalau ada anak paham2 ajer la mkn mmg tak puas,sibukkan hal depa ajer la kang,tu la pun yg terjadi kt i huhuhu

Noha:mmg tak berbaloi la masak utk 2 org,penat memasak bukan main,mkn kang ciput jer,tambah2 bulan pose ni,kenyang air je lebih-jemput dtrg rumah gak noha

Miera:mmg sedap ra,takpe ada rezeki nnti kita gi bersantap kt sana ramai2,mmg nyummsss!

3:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home