Bubbles of Life

Life is what life is

Wednesday, July 16, 2008

XX or XY?

As I’m approaching 20 weeks, one thing very obvious besides the sight of my big heavy tummy is this standard question ppl keep on throwing me everytime they meet me;what is the gender of the baby-and up to now to everybody’s surprise, I still do not know what is the gender, and when I said that,ppl will do faces like ‘eh ye ker?dah nak masuk 5bln ni takkan tak tau lg’ or ‘ala nak rahsia la tu,cpt bgtauuuuu..’and I was like ‘tidakkah kau tahu yg aku ni nseorg kepohchi dan kak nam?kak nam yg terbilang takkan nak rahsia2 punya k’ hah gitu I will respond. But itu lah kenyataannya.

Ok,let me backtrack a bit.

During my 3 mth check up, I was not keen to ask the gynae of the gender bcoz of my shock after knowing the cyst thing, so adalah tebantut nafsu di situ. So for my latest checkup which was last week,slps ketraumaan terhadap cyst keji hilang,and besides eager to know wether the baby was growing okay,we were dying to know the gender as well, bukan apa,ni tgh megasale kan,sng I nak shopping brg2 baby nnti,kalau girl takde masalah la kan,baju kakak dia byk, but what if boy?bygkan boy pakai mitten ng bootie kaler pink,and baju bunga beropol2, tak ke ngeri tu, so that’s y lah I agak excited nak tahu.

So anyway, the baby was ok,even the cyst was still there, it regresses for another 1cm (boleh tak kau lenyap jer terus wahai cyst?) and even both hubby and I did not understand 90% of what we were seeing from the detailed ultrasound, we did not wince even for a minute, as well as kakak iman irina. Her abah was telling irina to look at the baby. Obviously the poor little girl could not find baby around her and thus, had no idea what he was talking about. She kept exclaiming "Wheeeere?" mana baby kakak?’sambil mata terkebil2.

So back to the gender issue, the baby’s position was not at it best for doctor to detect the gender hence we are still not firm of the result yet. But the doctor playfully predicted the gender based on the heartbeat and the not so clear image of the part between the baby’s leg, but I still do not want to hold on it since it was not 100% confirmed yet, but then again, anything can happen and we are well-prepared should the gender change again in future checkups. So once confirm, I’ll tell you all k.

What is my preference ,some asked me-boy or girl?frankly speaking I don’t mind (typical answer heh),I’ve got my own point to have either boy or girl this time. Kalau dpt girl lagi ok jugak,at least kakak iman irina ada geng nak main masak2 or babydoll,and all her toys yg bertimbun2 tu (girlish one) bolehlah diturunkan kt adik dia. And also her baju pink yg beropol2 ,sapa nak pakai tu?kalau dpt babygirl jimat dah duit mummy,takyah beli baju byk2. Kasut, bootie, mitten, accessories sumer boleh recycle bg adik dia pakaikan.

And I think it’s also cool to have more girls in my family,ntah la maybe I was born in a family yg di dominan oleh pompuan2,;4of us girls,cuma my brother jer sorang boy(bygkan betapa terseksanya jiwa my brother dikelilingi pompuan2 bingit )we are very closed to each other,mcm kwn2 dah,we share laughter and tears,we share story and secret, we always mencapai kata2 sepakat bersama sbb kami adalah sejiwa dan dominan,so kaum2 adam dlm keluarga pak omar terpaksa la menurut shj hahaha suka suka..we do a lot of girl’s thing together,and one of it is bergosssippp!!(so tau lah mana dtgnya skill kak nam aku kan,bakat telah di asah dr rumah lagi)it’s fun u know, dr kecil smpi besar..so I want irina to experience it too,that’s why if we have another girl after this I pun tak kisah.

But I need to be fair to the husband too, ,kesian jugak kt dia kan,sorang2 takde geng-bygkan he has to layan 2 demanding girls now, everything is all about girl thing, shopping pun brg2 pompuan jer,u know now nih instead of temankan wife beli heels,dia pun dah kena teman beli heels utk anak (yer anak dara aku dah pandai melaram nak kasut tinggi),bygkan dia kena dgr something like this twice” yang ,ok tak kasut ni?” from the wife and ‘abah,cantik tak kasyut bunyi kakak?’ from the daughter- Dahtu kena paksa layan wife or anak posing2 ngan kasut or baju baru, kesiankan? Dahla kt rumah tu tekak2 perempuan jer kedgran, desibel suara anak pun dah sama naik dgn maknya, baik ketawa, baik menekak,giler la aku groom anak aku dah abis sebijik marfuza jr ,ni kalau kluar sorang lg marfuza jr komfem la rmh tu girl power abiss..gosh..now I realized kemungkinan tekanan jiwa yg hebat sedang melanda mr r.a..

Hmmm..i need to give him a boy,if not this time,next time must try hard hard one,org tua pun ckp,at least ada sorang boy,pembawa nama family katanya..then boleh la mr r.a share some interest with his son; main ps2, main futsal, main gitar, tgk bola..


layankan jer la bapakmu itu nak..


oh speaking of tgk bola,during final match euro 2008, I teman him to watch the live match,which was at 2.45am-we slept in front of the tv, and as soon as the match started,I cudn’t help myself from feeling sleepy, ye lah orgnya bukan kaki bola, niat suci di hati hanyalah nak teman si hubby,so I tried very hard to create conversation on the soccer stuff i.e "u think y david beckham married posh spice?dia tuh skepeng sgtlah muka mcm bongkak bla bla,eh u thnk his sex scandal was real or not?bla bla bla"

And some question like

"eh kening ballack berdarah,wat happened,wat happened?tell me tell me" dlm keadaan separa sedar and the last question yg aku ingat sebelum hubby naik darah ialah ‘ kenapa nama dia puyol bang?baik dia letak puyuh jer kan’ sambil gelak2 manja ,immediately pastu aku telah diarahkan tido hoh!



darling, just pray that the doctor's prediction is right..so that u'll never have to sleep alone while waiting for the soccer match, and nobody will ask u about the puyol-puyuh thing again..huhuhu

on top of all thiskan..ni semua kerja Allah,tak kisah la babyboy ker girl,janji sihat sejahtera sempurna sifatnya,i tak mintak lain dah..aminnn..aminnn..

9 Comments:

Blogger Nomee said...

Amin....Amin....

4:50 PM  
Blogger mamarawks said...

ni la dilema mak mengandung anak no.2... kalau boleh nak baby jantina berbeza from first one...
macam aku ni.. dua2 pompuan.. memang la girl power.. tapik bapak dia cam tak malu mengintroducekan ultramen, gaban dan sewaktu dgnnya kat anak dara dia ...

amin la... itu la yg terbaik kan.. semoga sihat.. sempurna sifat... amin amin...

4:57 PM  
Blogger noha chomel said...

aminn...amin...aminnn....

mmg la best shopping skrg ni...lagi best bonus nak masuk ...hohoho....saje nak jadi kak nam, leh shopping sama ek

mar, nak selamat kan, ko pilih je baju kaler yg takde kena mengena dgn pompuan atau lelaki, kaler hijau ke, kuning ke, purple ke...ok apa? yg penting shopiing masa ni...hahahha..

take care babe...:)

oh...btw, kalau dpt anak pompuan lagi, kalau ada org tanya kat mana umah power puff girl, leh tak aku tunjuk umah ko? ;p

12:16 PM  
Blogger eiseai said...

mar...apa2 pun u nak, i will pray for you...boy ka girl ka...cos that's what you want kan? not like me, i nak boy, orang sibuk dok doakan girl :(

you're right on both counts - friend for irina and friend for mr RA (takde friend for mummy ke??) - so as long as the baby's healthy it should be ok kan?

irina excited tak nak dapat adik? dah panggil kakak dah tu :)

5:15 PM  
Blogger Ibu Emir said...

mane-mane pun tak pe, as long as the baby is healthy, sex gender - both have extra points, ade perempuan boleh kawan ngan irina, ade laki boleh jage mak ayah besar esok..

kalau macam tu, doa bagi ade twins la, so dua-dua u dapat

12:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

ye la...kalo boleh mmg la nak boy..
aku paham hehhe..

amik je Allah bagi ape..
asalkan sempurna akal fikiran sihat tubuh badan...
nnt produce ler anak laie..
sampai jumpe boy..
hahahhaha...

2:49 PM  
Blogger mommamia said...

nomee:aminnnn..

mamarawks:ye lah,mesti ada pengenalan pd gaban,ultraman dan spidermankan?irina pun kena dah,tp bukan dr abah dia,pengaruh rakan sebaya lelaki kt nurseri huhu

noha:ye lah noha,nmpk gayanya gitu lah,tp kalu newborn punya baju tak byk choice of color,tak pink,biru,tak biru, putih,tu jer kitarannya-hentam je la beli putih dulukan

eiseai:sally,thanks for the pray,i dua2 pun boleh,tp kalu dpt boy bagus gak,boleh i tutup kilang hihi,cukupla sepsg-mmg excited cik kak sorang tu,dah bahasakan diri kakak dah skang ni,tak sabar2 nak ada adik,jgn esok adik dah kluar dilepuknya adik dia sudahla

ibuemir:ye lah,twin pun bestkan?sekali beranak dpt 2 terus!tp komfem bukan twin yg ni,heartbeat pun satu jer,takpe lah mcm u ckp mana2 pun ok kan,janji sihat dan jadik anak yg baik dan berguna

Ju:ye lah ju,sbb tu aku ckp kalu dpt boy kali ni bolehla aku tutup kilang,tp kalu dpt girl mmg kena la beranak lg smpi dpt boy!huhu

6:10 PM  
Blogger mommamia said...

nomee:aminnnn..

mamarawks:ye lah,mesti ada pengenalan pd gaban,ultraman dan spidermankan?irina pun kena dah,tp bukan dr abah dia,pengaruh rakan sebaya lelaki kt nurseri huhu

noha:ye lah noha,nmpk gayanya gitu lah,tp kalu newborn punya baju tak byk choice of color,tak pink,biru,tak biru, putih,tu jer kitarannya-hentam je la beli putih dulukan

eiseai:sally,thanks for the pray,i dua2 pun boleh,tp kalu dpt boy bagus gak,boleh i tutup kilang hihi,cukupla sepsg-mmg excited cik kak sorang tu,dah bahasakan diri kakak dah skang ni,tak sabar2 nak ada adik,jgn esok adik dah kluar dilepuknya adik dia sudahla

ibuemir:ye lah,twin pun bestkan?sekali beranak dpt 2 terus!tp komfem bukan twin yg ni,heartbeat pun satu jer,takpe lah mcm u ckp mana2 pun ok kan,janji sihat dan jadik anak yg baik dan berguna

Ju:ye lah ju,sbb tu aku ckp kalu dpt boy kali ni bolehla aku tutup kilang,tp kalu dpt girl mmg kena la beranak lg smpi dpt boy!huhu

6:10 PM  
Blogger dott said...

kueng kueng kueng.. huhu Mar baru nak bermanja ngan hubs tapi dah suruh tido.. Mar! Bad timinglaaa...hy hubs pun sama, so serious bila tgk bola.. menyampah! hahaha..

Mar, i won't lie to you, my 2nd pregnancy of course i truly ok with baby girl ker or boy as long as sihat. Mcm u kata standar answer. but deep down there was 1% i hope it was a girl. But to get another boy was a blessing coz i hardly buy any baju since beza setahun jer..banyak barang Aidan masih boleh diguna. Plus Aidan suka main gusti, takkan nak gusti ngan sisterkan.. Now my mission i want to try for a girl... I want to buy pink shirt, pink bag, i nak ada org sikat rambut i,main masak-masak, keh keh keh..

10:05 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home