Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, December 28, 2007

New Year,New Role

I miss blogging.



I miss chatting and YMing with my giler frens.



I miss surfing fav website from office.



i miss visiting and reading my all-time-favorite blog;noha,zura,sally,dotty,raf, rad,mira,nadiahkhair,zetty etc



I miss talking crap and whine about all the thing under the sun, here,in my blog.



ok lah sng cite I miss abusing my office facilities.haha.

Haihhh,i seldom login lately,bukan kata surfing,nak gi toilet pun berkira2,letih k bila kena mengepit thn kencing, sgt berpotensi utk berpenyakit batu karang.



But i shudn't grump and complaint much since i know behind all these reason i've been rewarded with some good prospect,so tak payah nak bunyi byk k marfuza.Effective last Monday, I was transferred to the other dept,which is under project team. I take it as a new challenge for my career and thanks a lot to The One Above for this new career development,oh and also the new salary scheme,Alhamdulillah..tidak lah byk kenaikan itu tp lepaslah nak beli spenda yg better sikit dr scarlet j jusco 3 helai 10ringgit;p-So now basically i'm no longer doing technical office-based thing. Duduk mengadap komp dr pagi smpi ptg sampai bontot naik lebam doing the same boring jobscope for almost 5 years adalah sgt menyengalkan otak.so now i managed to do something a bit diferent and exciting. When i mentioned project sales,of course my work routine is totally changed.No more getting my ass stuck on the chair 24-7 attending to all technical inquiry and such,but now it's more on dealing with client outside.

Speaking of meeting the client,this thing really freak me out. Aku blurrr k bab2 jumpa consultant ni n to tell you laa most of the case when the namecard come with a title Ir @ Professional Engineer,rasa nak terkench terberr sumer ada la nak jumpa ng diaorg ni-bukan apa,usually this Ir ppl they like to test our technical knowledge by throwing irrelevant question or the one that is out of my jobscope,org kata saja nak test,nak tunjuk pandai pun ada gak-dahtu tak pepasal laktanya bab2 wiring cable mcmana nak smbg, switchboard la panel la ntah hapa2 lg yg aku haram tak reti,terus aku wonder aku ni ada rupa wiringman ke?haih,sapa lah suruh tanya benda2 ni sumer hah kan aku dah menunjukkan kebongokkan diri..ni kalau bos aku tau mesti dia menyesal hantar aku training kt japan aritu,tu la sapa suruh hantar trainig masa nak winter,sejuk k so otak pun sejuk beku gak la,bleh alasan?

one bad thing bout me that i only realised is aku tak fokus..this is serious k. I realised this tabiat buruk sejak kena jumpa customer. i dont know why but everytime bila masuk topik2 serius like project discussing or technical part otak aku start la melalut. Kang tak pepasal la aku pikir ada lauk apa dlm fridge nak msk for dinner,or irina cubit budak lain ke tak kt nursery,or worst is tiba2 teringat aku off ke tak seterika pagi tadi dan dgn tak semena2 rasa berdebar kalau rumah terbakar bla bla..no kidding k masa ni la sumer random thought nak kluar-i dont know what's wrong with me.pastu tiba2 jer client dah tanya 'can u explain this terminology marfuza?' hah terus aku terkebil2 ,faillllll k..Tapiiii bila bab2 cite psl makan, psl movie,lagu2 or apa2 yg tiada berkaitan ng kerja aku laju jer ,cpt jer pick up,apasal la aku ni..

so that's my few experince sejak join team baru-and that explains why i seldom blog lately..everyday kluar and blk ofis dah busy buat kerja..takpe la,take it as a challenge heh

so to all my blogging frens, i would like to wish Happy New Year (ckp awal2 sbb cuti on 31st Dec)!may this new year brings all the good thing for all of us,insyaAllah,take care all!

7 Comments:

Blogger eiseai said...

hahaha...if u're ever on the lrt & u see this person muka macam nak tido tiba buat muka cuak dgn mata terbeliak, that's me lah...tiba2 teringat, eh tadi kunci ke tak kereta tu. hahaha...sungguh tak fokus. tu sebab sekarang i asyik mengdowngradekan diri. malas buat technical stuff, opted for admin work instead. leh balik 5:30 :) tapi gaji sungguh seciput...nak beli baju jj pun kena pikir sejuta kali...

4:17 PM  
Anonymous xura said...

mar, good luck. sama la kita. 1st jan zura ni start kt company lain, incharge acc, which is dh lbh 6 thn tinggalkn.

dulu mase kat MIA, mmg kdg2 rase nk pengsan dan2 tu gak bila kena jwb tech enquiry dr chartered accountant, soklan killer yg sbnrnye hanya nk menduga kita yg fresh grade ni!

9:31 AM  
Blogger Aidan & Adnans' Mommy said...

buat cam i bila jumpa client then mind wonder off somewhereelse.. cakap yer ker oh yea ok i get back to you on dat..muahahaaaa

happy new year to u!!

12:13 PM  
Blogger Ibu Emir said...

i love the way u describe this.. lepaslah nak beli spenda yg better sikit dr scarlet j jusco 3 helai 10ringgit; hahaa..

anyway good luck, congrats and happy new year!!

1:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

waa..
baguzzlah utk ko..
new experienced kan...
mesti ko boleh....
MAR Buleh....
at least jadi penyeri dlm team tuh...

happy new year....

1:13 PM  
Blogger NadiahKhair said...

Mar,
hahahhaha...baca blog u nih mmg menghiburkan hati di kala hujan2 ptg nih... :D wa hanya terbeliak mata kalau supervisor masuk lab..hahaha..
Happy new year to you too,fren dan semoga bakal dpt gaji lagi besau dan buleh buat house warming..panggil kiteorg.. :D

4:20 PM  
Blogger mommamia said...

eiseai:haha!u pun!tu la kan,susah nak focus,mayb too much things in our mindkan?i pun sama mcm u,i lg suka office-based,kalu i tau camni penangan buat site work,awal2 i tanak dah huhu

zura:congrats zura!haha mmg mcm nak pitamkan dpt killer q,mmg tau diaorg ni kdg2 saje je nak test suka agaknya tgk kita terkebil2 pastu gelabah nak jwb,anyway all the best kt tmpt baru ya!

dotty aka aidan & adnan's mommy:hahaha!i like that!meh i nak tmbh sikit perisa ayat oh!it's a good question,i'll come back to u on that-sedap bunyikan?hehehe

ibu emir:happy new year to u too mira!

Ju:ala penyeri asik kena buli jer la Ju,terus naik tak berseri dah,muka pun masam jer haha!thanks for the wish ju n happy new year to u too!

Nadiahkhair:thanks fren for the wish,ameen ameen,hah parents i dah blk,so boleh plan housewarming hihi,tungguuu..

2:25 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home