Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, November 02, 2007

my November story

Sesak Nafas.

I'm struggling for more air.

I'm almost drowning.

Help..

ah dah start la perlakuan drama queen but i just cant help it. Everything happens at a face pace. i feel like i cannot catch up with time anymore. Everything and anything needs to be done. It's not only my officework, but there's something else,and it's all happen during this month-my november agenda;F.U.L.L.

We need to move out from our current house to the new house latest on Sunday 18th Nov, meaning i only have about 16days to pack things and all and by logic,only 3 weekends available for us (including this coming weekend).The scary part is i haven't done anything yet in terms of persiapan nak berpindah furthermore grill rumah hanya akan siap lg seminggu lebih.So perlu lupakan shj hasrat hendak mengangkut brg sedikit demi sedikit sekiranya rumah tidak bergrill. So nothing much i could do besides pack brg sikit2 and maybe this weekend hanya akan berkeliaran di kedai2 lampu dan langsir shj.

Then come 2nd weekend,we will be back to muar. A kenduri will be held in conjuction with keberangkatan abah dan mak ke mekah to perform Haj. So must go back. it's a MUST.

3rd weekend, this is the critical point,the final dateline-early Friday flight mak abah ke mekah, saturday harus mengemas tak kira mcmana penat sekalipun badan and on sunday by hook or by crook rumah sewa perlu dikosongkan. So now u see why i said sesak dada in a first place?

Summary:
-mengenangkan masa yg suntuk atau boleh dikatakan hampir tiada utk mengemas (unless mengemas di mlm buta slps irina tido pd hari bekerja sehingga bermata lebam dan konfem akan menjelma sebagai panda bear menjelang hari2 terakhir perpindahan)

-mengenangkan renovation process yg agak slow (cuaca tak menentu that's why grill amik masa 2 minggu nak siap..katanya..)

-mengenangkan duit yg dah habis

-mengenangkan mak abah yg akan pergi ke mekah..semoga selamat pergi selamat kembali..ala dah sedih pulak nii..

-mengenangkan jemputan2 opehhouse dan majlis2 yg tak dpt nak hadir

-mengenangkan diri yg berkemungkinan menjadi beruang panda

i wish org2 india yg ramai masa opis kami berpindah pd hari tu tiba2 menjelma kt rumah tolong mengangkut brg segala dan aku hanya perlu bercekak pinggang mengarah itu dan ini...or how i wish aku lah yg berada didlm salah satu kotak yg sudah di bungkus dan hanya menunggu org mengangkut aku utk di bawa ke rumah baru..hmm not bad lah this idea,mungkin perlu melakukan ini sekiranya tahap meroyan sudah maksima ;p

well,my sis ija asked 'why dont u just pay extra rent for this month so u could extent and have extra time untill the end of this mth jadi tidak perlu terkocoh2 berpindah?'

my answer is no bcoz i'll not be around on the 4th weekend and wil be away for a business trip until 1st dec, so no use..

wish me luck ppl, pls pray that everything is scheduled accordingly and work as per plan.

breathe in..
breathe out..
check the mirror
go

Have a nice weekend frens!

11 Comments:

Blogger eiseai said...

sedih tak dpt jumpa irina again :(

all d best & hope u survive this month. i on d other hand, dont want this month to end cos it'll mean back to the lrt and back to work...

6:05 PM  
Blogger noha chomel said...

mar,

if u really need help, do tell me. bole le aku menolong apa2 yg patut. baca entry ni pun dah leh sesak napas....sigh...

anyway, terima kasih dtg umah aku walau pun dah penat, keje, tgk lampu, etc dpt gak ko meluangkan masa mlm tu...eerr..dah le malam tu mlm jumaat, kalau ada nite shift, harus pengsan esok paginya...heheh

9:01 AM  
Anonymous xura said...

alahai siannye... jgn lah pikir2kn sgt. just do it ng hati yg redha sbb kalo x rela pun, still kena buat jugak kan??.. heheh.. slamat b'pindah ke rmh baru.

10:31 AM  
Blogger mommy@lif said...

mar.. one step at a time.. cool ok? cross the bridge when you're at it.. tak payah pikir event yg akan dtg nanti laaagi sesak napas hehehe

good luck with the pakcing & moving ya?


salam utk your parents... semoga selamat pergi & balik & mandapat haji yg mabrur..insyaAllah...ameen

11:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

u can do it mar....

what i've always DO is..
i'll challenge my self.....
if i manage to do this...
mmg aku SUPERB la....
hehehe....

then i'll start arrange my
work......
first things first......

n BERDOA too....bior Allah..
permudahkan dan melindungi ...
AND IT ALWAYS WORKS...
tau....

Yakin boleh MAR...

12:16 PM  
Blogger Ibu Emir said...

im sure u can face it.. kite kan sume super mom. semua boleh punyer :D..

btw can i have ur email address? email me at faziatul-amira.mohd-salleh[a]my.ey.com

8:53 AM  
Blogger rafiqaheliza said...

Go,Go,Go Mar!! I know u can do it..
Just don't wear high heels tgh tahap2 critical ni (I masih teringat cerita psl kasut u dulu).

Taktaulah you, but me, whenever I have problem, hati lapang bila dah blog...and also receiving some encouragement from other bloggers.

Ibu Emir ada mintak email u. I pun nak jugak. Email me at rafiqaheliza@gmail.com when u r a bit free...

10:03 AM  
Blogger mommamia said...

eiseai:tu la ralat rasa tak dpt join b'day party asyraf huhu..there's always next time kan?start keje dec ya?sekejap je kan,takpe the 1st week je tu mayb rasa liat sikit,after that ok dah

Noha:thanks sudi jemput aku noha,laksa johor ko sedaaaaap,tu baru 1st time cuba tu,kalu dah biasa masak harus ko kena bukak gerai jual laksa johor heheh-thanks for the offer fren,so far sesak napas ni boleh dicontrol lg,kalau dah out of control harus aku merangkak2 gi umah ko mintak pertolongan hehe

zura:a'ah betul,tak suka ke penat ke mar kena buat gak takde pilihan,ni bak kata zura rela dlm paksa la nih -bila bdn dah penat mengemaskan,masa tu lah mar berangan kalau duit berkepok harus tinggalkan je sumer perabot2 pastu terus je beli baru so tak penat nak packing cewah!sedap jer berangankan,jgn mimpi lah marfuza oii!;p

mommyalif:ye la Rad,i pun skang dah tak pikir2 dah,just hadap jer one by one,kalau pikir semua2 benda yg menunggu,mmg pening,sudahnya i jugak yg crack under pressure-thanks for your pray,mudah2an hendaknya haji mabrur serta selamat pergi dan kembali..aminnn

Ju:betul la ju,bila sesak2 camni mmg doa byk2 kt tuhan mintak dipermudahkan segalanya sbb benda2 ni semua out of our control-aku doa biar weather baik so renovation process smooth,biar aku tak demam ke sakit ke so aku boleh pack dgn sihat,pendek kata biar semua urusan tu smooth lah!thanks for the words bebeh!

ibu emir:a'ah i pun secara senyap memotivatekan diri sendiri dgn menganggap i ni supermom haha!syok sendirikan?jgn supermom demam last2 min sudahlah!dah seminggu berturut2 tido kul 2 pagi nih!-ok i'll email u

Rafiqah:Raf,heels adalah harus dijauhkan pd saat2 getir nih,i dah pesan kt hubby,kalau i gatal gak nak pakai heels masa pindah randah nnti,i izinkan dia ketuk i ng heels tu heheh!-betul raf,that's one good thnig bout bloggingkan,ilang tension baca komen2 and all the encouragemnet word from kengkawan-i'll e mail u sat lg k

9:47 AM  
Blogger Aidan's Mommy said...

Mar, dont worry i know you do it.. Go go Mar!

So you finally get the house. congrats.. a new house! need any help just buzz me k... will try to find time between aidan and adnan huhu

3:22 PM  
Anonymous nohachomel said...

mar, mcm mana packing? ok? hari tu aku baca yellow post, ada sorang pengarang tu citer pasal nak pindah umah, memalam sebelum dia tido (masa nak pujuk mata dek kerana keletihan dan kerisauan yg amat) dia membayangkan rumah baru dia, siap dgn cabinet baru, dah decorate cantik. everything runs smoothly. and u know what. esoknay dia macam dapat energy nak packing all the things, walau pun paksa rela, dia happy je buat sampai ke sudah.

moralnya, selalu la fikir yang baik2 and fikir kesudahan yang macam mana yg kita nak, mesti la nak happy ending ye tak? story tu betul ingatkan aku pada ko. apa pun aku harap semuanya berjalan dgn lancar.

btw, parents ko berangkat this coming weekend ke?

12:09 PM  
Blogger mommamia said...

aidan's mommy:thanks for the offer dotty,so far alhamdulillah,ok lah progress dia even i dah naik semput hihi

Noha:parents aku berangkat mlm ni-eh cam ok la tips ko bg tu,tu la aku pun pas dah tgk rumah baru siap rasa semangat sket nak mengemas sume-doakan semua setel k,thanks la bebeh!

1:29 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home