Bubbles of Life

Life is what life is

Monday, September 10, 2007

A Trip to a zoo

We already feel sick of spending our weekend time at shopping complex;it’s always midvalley, bkt bintang, OU or sunway pyramid. Dah abis kronik kalau mls nak pegi jauh2 we will go to IOI Mall nearby our hse, nak jugak menghirup udara shopping mall, apa punya penyakit anak beranak tatau la..makan2, jalan2,masuk kluar guardian ke Watson ke, end up even takde plan nak membeli apa2 akan terspend jugak 20-30inggit for unnecessary item..tak bagus..tak bagus..
so we already decide to stop wasting our time and money at shopping mall and do something else, something beneficial of course..so duduk mengeras kt rumah adalah unacceptable sbb kesian kt irina yg sepjg minggu dah terperuk kt nursery-so yesterday we made a good decision to bring irina to..

THE NATIONAL ZOO!


Felt very excited mengalahkan budak2, I woke up as early as 8am; took a bath, prepared irina’s stuff, get myself prepared, bathed irina then hubby bersiap2. We stopped at mamak in bndr tasik selatan for breakfast, ordered roti telur for both hubby n me dan kemudiannya terpaksa mengorder roti kosong sbb err perut tak kenyang. The roti telur was a bit small plus I need to share it with irina so mana cukup la kan (cover lahap sendiri :p) Selepas rasa berslh membaham 3suku roti telur dan sekeping roti kosong I was thinking takpe kt zoo nnti jalan2 terbakarlah lemak2 itu semua (menyedapkan diri sendiri yg telah berperut sengkak)

This entry is a bit meleret I know,so back to the story, we reached zoo around 11.30am and the crowd was not bad,ramai jugak even it’s not during school break..mayb ramai yg berpenyakit sama spt kami yg sudah bosan berada di shopping complex pd hujung minggu lantas membuat keputusan utk meng’educate’kan anak dgn melihat haiwan2 di zoo negara..well the 1st animal we saw was giraffe! and irina shouted ‘jighaff mommy jighaff!’ with her eyes beaming and mulut melopong tgk zirafah secara live,tu la selama ni tgk kt buku or tv je-k la let the pics do the words!

Mr Dumbo in the house! 'elephant..elephant..the ground it shakes!every time she walks!'one of the lyrics in barney series (mak dah naik hafal dah), so when irina saw this mr dumbo, she sang the song dgn excitednya

giraffe..(aku pulak posing lebih2)


we managed to feed the deers, irina kekaguman,mesti dia ingat kambing species mana pulak ni

apa ke binatang ntah ni,tak smpt nak tgk discription..


some of the animals that amazed irina esp the honey bear and parrot!


ni paling best!hah, tu kang ada lah suara sumbang ckp 'suka la tu dpt jumpa sedara' heheh,nohaaa!!i know u r one of them!ciesss!!

well,this one really get my attention,bkn apa,tajuk sikit punya gempak 'savannah wild', konon kehidupan di padang rumput savannah laa,tapiii pdg rumput dia tak savannah langsung, dah mcm padang rumput sekolah



hoih!giler rasta!tgk bulu dah mcm rambut bob marley hoho-irina takut tgk org utan,mesti dia pelik species apa pulak haiwan berambut rasta ni, but mommy suka,comel la plak si rasta duduk kt atas sambil memerhati manusia2 yg sibuk snap gmbr dia,glamer k,kalah artis




rasta ke dumbo ke, menguyah adalah suatu kemestian..irina binged on cookies



it's time to go back!after 2 and a half hrs spend our time tawaf satu zoo, after irina dah puas melopong mulut sana sini tanya itu ini,kaki pun dah melecet, badan dah penat, perut pun dah giler lapaaaa(selamat dah kot kalori 2 keping roti canai aku mkn terbakar dlm perut haha,aku rasa laa)so we made our way back home..
ingat lps pegi zoo nak pegi sogo jap tp bdn penat tak ingat,so blk je la terus..singgah giant kinrara for lunch; sizzling yee mee for me, encik hubby mkn teppanyaki,irina mkn nasi ayam,habis semua licin!

we reached home around 3.30pm, mandikan irina, bagi susu, switched on finding nemo,tak smpi 5 min gone..zzz..then after asar, mommy and abah pun selamat jugak tidur tak sedar diri sampai maghrib..
Penat, tapi seronok..
so hubby, what's next?
i know ur answer, spca kan?takpun petswonderland..huhu

8 Comments:

Anonymous xura said...

bestnye pi zoo. time cam ni lah nk bwk bdk2 ni tgk animals. mesti mulut irina asyik dok tanye mcm kn??

9:09 AM  
Blogger eiseai said...

best tak pegi zoo. hari tu wanted to bring amir to the zoo but takut too many people pulak.

next trip pegi lah paws in subang tu. a couple of minutes drive from there is amir's daycare...then u can visit amir too :)

10:00 AM  
Anonymous nohachomel said...

mar, best eh..sekali sekala menghirup udara segar (takle sesegar mana kot kalau kat zoo tu hehheeh). dedulu masa aku belajar kat u, penah gak pegi ngan kekawan, siap buat bekal sandwich tu, makan tepi tasik..mcm aku ckp ngan ko ari tu, dah merasa la tiket dari RM8, Rm10 and now RM15...jadi seblom dia jadi RM20, kena pegi nih...

apa yg terbaru eh? anak rimau ada tak, aku teringin sgt nak pegang, last time pegi aku tanya kat org tu, bole pegang rimau tak? dia heran tenguk aku atas bwah agaknya, ntah betul ntah tak budak ni...hehe...dia kata dtg le bila rimau beranak, bole pegang anak dia, kalau pegang mak dia, takut aku tinggal terus kat zoo nanti...huhuhu..

aku just pikir kalau kita piknik sesama best gak kan mar, kat ulu yam ke, sambil mandi manda...what do you think?

10:46 AM  
Blogger NadiahKhair said...

~mar,
bestnyee gi zoo..
iman kenal doggie ngn fishie..tuh pun sbb ade anjing2 liar kat pdg umah mak..and ikan kat dlm sinki org tua tuh..hahahhahaha..
sedih. I know.

12:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

mmg best...
aku kena cari mase..
niat nak bawak da lame...
mesti jas teruja dan menjerit-jerit..new exp...

kalo see pics monkey ke orh utan
ke..
mesti dia kata papa's fren..
hehhehe..tergelak aku...

mase je takde.....
silap aku gaks..
rerajin part time oum....
mase ngan famili da kureng...
uhhh kena tunggu student cuti....

12:26 PM  
Blogger mommamia said...

zura: mmg sibuk tanya itu ini,sekejap melopong,sekejap menjerit, sekejap takut hihi,try to bring aiman one day,mesti dia pun teruja

eiseai:sally,if u nak pegi better pegi masa normal weekend, org ramai but ok la just nice,taklah sesak,i rasa kalau schoolbreak lg la penuh,ngan rombongan sekolah la,rombongan makcik kiah la,nak tgk animal pun kena bersesak2-paws?otw to subang airport tu kan?i'd been there,i thnk 3 yrs back kot, and masa tu nak tumpangkan kucing i sbb i nak blk kg-nursery amir kt situ?so after this kalau jln2 tgk kucing,boleh i visit amir skali hihi

noha:nak pegang anak rimau?hihi cute kan diaorg,aku anak rimau berani la,mcm kucing je kan,comelll-masa aku pegi kitaorg miss animal show,tak tau la apa yg di 'show'kan but mesti best,aku dah terbyg org utan naik basikal hehe-picnic?hah tu satu lg aktiviti sehat,mmg boleh consider plan picnic sefamily,aku ok but nak carik masa yg betul2 ngam tu yg payah,and plan spa kita pun tak on-on lg ni camne?heheh

nadiahkhair:nad,irina b4 this pun kenal ikan,anjing n kucing,oh ya cicak of cos-the rest she just see it on tv,esp the cartoon characters,so bila tgk live,tu yg teruja n jakun hihi-i believe iman will b as excited as irina if u bring him to the zoo,and of coz with mulut melopong hihi

Ju:mmg best,kita org tua ni pun layan jugak hihi-mesti jas suka,sbb aku rasa kids mmg suka binatang,n they develop interest pun sbb tgk cartoon character kt tv yg byk guna animal,tp bila tgk live terus tercengang like gajah,kt tv si dumbo tu mcm comel je kan,skali tgk live hah!ambik hihi-jas ckp monkey papa punya fren?hahaha!!mana dia blajar ni wei,ni mesti mama ajar ni haha lawak la jas-one day ada masa bwk la jas,dgr cite zoo ayer keroh not bad gak

2:38 PM  
Blogger Ibu Emir said...

i duduk belakang zoo pun dah bertahun tak pergi2. dari zaman courting, (laki i dulu sibuk suruh bawak dating pi zoo which of cos i tanak laa kan :p) sampai laa dah ade anak, umur setahun dah pun.. tak tersampai2 lagi.. i think the last time i went there was in back 97 kot..

tapi betullaa its better to bring kids to these places rather than mall, they learn something new kan.. :D

irina lepas penat betul la tu

12:10 AM  
Blogger mommamia said...

ibu emir,rmh u blakang zoo je ke?i ckp ng hubby best ek org yg duduk blakang zoo,pegi zoo tiap2 ari pun takpe,rupanya org dok blakang zoo pun tak tersampai2 ya hihi-takpe tunggu emir besar skit,he'll sure gonna have fun tgk animal2 tu sume and of coz learn something new,fyi last i pegi zoo masa darjah 6,tu pun rombongan sekolah,terukkan?hihi

12:04 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home