Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, September 04, 2007

krukkkrukkgrukkk..

I have a few photos taken last week,and it’s all bout food. I planned to blog bout my cook, my good lunch bla bla sometimes last week but rather somehow the food story now leads to another story, which makes the topic of what I’m going to blog today.

Gastric. yupp that's the thing.

I think I suffer from gastritis, some stomach irritant, perut pedih dan berasid. Yer, manusia berperut buaya dan bertekak puaka sentiasa melahap ini tiba2 diserang gastric. Seperti tidak percaya bukan. But that’s the fact. In fact I was on MC last week due to acute gastritis attack and I had another perut berasid case last nite which made me bergulung atas katil kesakitan, dan berbau minyak angin. I think it’s all started with the food that I took last week, or shall I say the food triggered my stomach upset.

I cooked ketam masak sambal kari some time last week for our dinner. Kedengarannya spt suatu resipi yg canggih but actually I just hentam the resipi. Tumis bawang, tumis cili boh, bila dah garing masukkan rempah kari sikit, a pinch of stok ikan bilis maggie, daun kari, garam secukup rasa then masukkan ketam, siap,haha sesedap rasa aku menghentam-the taste turned to be hmmm not bad (kan hubby kan?kan?) but it was tooo spicy!!pedas dan terasa sgt tebal tahap kekarian dia,serious perut aku rasa mcm terbakar. Makan di kala kebulur dan tahap asid perutyg tinggi hanya memburukkan keadaan. So dari sini enough to make my stomach felt very upset, then later that nite tido dlm keadaan perut terbakar..


ketam pembakar usus..indah di mata tp tidak di perut (accept the telur dadar dan sup kentang)

Then the next day since i was already late,I skipped my breakfast, dan kelaparan adalah sgt memuncak menjelang lunch. so dgn perasaan ingin melahap sepuas hati sambil menyamar sebagai italian, I went to kiwi xpress and ordered pasta with turkey slice served with white sauce together with ice-lemon tea. The pasta adalah sedaaap sgt tapiiii..kalau dah ada darah jawa tu menyamarla italian ke russian ke tetap tidak membawa erti..baru mkn suku pasta tekak dah rasa muak, perut bunyi grukkgrukkkrukk pun tak mampu nak buat aku telan abis pasta,tekak nak nasik lauk lemak nangka ngan sambal belacan dan ikan kering sepat, potong betul..then minum pulak ice lemon tea yg sgt la masaaaaammmm, serious la aku rasa mcm minum cuka. so i could say that perut berasid baru suku terisi dan kemudian ditambah dgn ice lemon tea yg terlalu masam, hah..bermulalah episod menyimpul badan atas katil..sakit giler perut set nak berdiri tegak pun tak boleh, terus mc the next day..




hidangan yg hebat tp dasar tekak melayu tetap berkehendak nasik,but whoever loves to try this,u can go to kiwi xpress, highly reccomended!accept for the ice lemon tea
so now i need to be more careful of what to consume, what to eat, kalau rasa perut berasid lain mcm jer i will try to avoid taking benda2 masam or minum benda2 berangin mcm teh,even mkn gula2 halls yg berangin tu pun boleh buat perut aku sakit.ni yg leceh bila dah kena gastric-and one thng very obvious skang i always feel hungry, constantly hungry...aku tau dr dulu pun mmg mcm ni, mmg dasar buruk lantak but this time around is more worst!baru sejam mkn nasik dah lapar perut bunyi krukkruk, mcmana tu?
ke sebenarnya perut aku ada cacing?erkk..


9 Comments:

Anonymous nohachomel said...

mar, tipsnya macam ni, lain kali kalau perut ko kruk..kruk dan dah berasid, ko minum dulu segelas air masak. bagi asid tu cair dulu and never ever drink susu/yogurt masa perut tgh berasid tu, its make it worse!

kalau dah sampai tahap gastrik pulak, perut tersimpul terguling2...dan yg paling menyedihkan sekali bila angin takleh kuwa iaitu, sendawa takleh, kentut pun takleh, ko minum yakult atau vitagen...insyaAllah, lega la nanti...

pengalaman aku kena gastrik pun (bukan sebab tak makan, sebab salah makan dan skip breakfast gak mcm ko) cukup la memfobiakan aku...iiskk...serik!

10:36 AM  
Anonymous xura said...

ishishhh... dlm pd perut x ok tu, blh plak berselera nk mkn masak lemak nangka! bknnye senang nk carik tu. lps tu nak mkn sambal belacan pulak. kan ke pedas tuh!

len kali, jgn skip2 mkn. lps tu perut kosong, trs mkn pedas, minum masam. kalo dh gastrik, nk jln pun x leh. prnh dulu, zura smpi mintak doc inject bg ubat cepat jln. serik, serik...

pssttt... td lunch mkn ape?? sedap x??... heheh

1:03 PM  
Blogger NadiahKhair said...

hahahhaa..terasa nak gelak guling2 baca your post..kari ketam pembunuh perot tuh still looks nice..and buatkan perot i lapar... yummm

btw, ni my tactics and jgn kasi tau org..shhhhh..kalau perot dah sakit mcm nak putus tali pusat..cube letak minyak angin..sambil menungging atas katil..sure angin kuar...insyaAllah mujarab..sbb i selalu gak kene penyakit nih..

another thing, pucuk paku msk lemak makan ngn telur asin pun sodap! :)

2:07 PM  
Blogger Ibu Emir said...

lain kali kalau perut dah berbunyi minum air masak bace selawat.. lepas tu makan elok2 jangan belasah..

jangan lupe service perut dulu? macam mane? lepas dah ok sikit, minum susu.. :D

4:50 PM  
Blogger eiseai said...

kesian mummy irina ni. meh lah masuk ward ngan amir & asyraf. at least diorang ada kawan. mummy dia malas layan :)

5:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

pity mar....
semoga ini akn insafkan ko....
BOLE tahan kadar 'ketembolokkakn '
ko ehhh...
badan maintain tuh....
kalo aku la dah bagai dipampam...

12:05 PM  
Blogger mommamia said...

noha:hah aku brape kali dah kena kes perut bersimpul tu,mcm ko ckp la nak burp takleh nak kent pun tak boleh,mmg seksa-oo petua dia minum yakult/vitagen eh,confirm kena pau vitagen irina dulu if next time kena lg camni,thanks for the petua noha!

zura: hihi,sedap tau lemak nangka,tu mmg fav mar,kat sini tak susah nk carik,byk gak restoran kt sini jual lemak nangka-zura pernah smpi kena inject?ish ish tu dah abis serius dah tu,mmg la pasni perut kosong takde la mar nak menghentam pedas2 ng masam,mmg bersimpul usus!

Nadiahkhair:nad as what i said nmpk sedap di mata tp tidak di usus,hihi,ketam tu besar2 isi manis tp sambal dia ya rabbi pedas ke amat!hihi-oo sapu minyak angin sambil menungging ya?i selama ni sapu je kt perut pastu melepek atas katil,angin dlm perut mmg menderu2 nak kuar tp tak boleh,so next time menungging yek?ok now i know,thanks for the tips!-lemak pucuk paku pun fav i,mmg kena la mkn ng telur masin ada sambal belacan,tak pandang lauk lain dah!

ibu emir:betul la mira,i bila perut dah keroncong start la belasah je mkn tak pikir dah,bila perut dah sakit baru nak menyesal hihi-yupp my mom slalu nasihat b4 mkn minum air kosong then selawat,tp slalu lupa hihi,baca bismillah je terus ngap ngap!thanks for sharing the petua ya

eiseai:mommy irina ok je satu ward ng amir n asyraf,tak payah susah2, letak je irina ng amir sekali kt situ pastu bg belon 2-3 biji, sure mummy tak penat nak layan dah hihi

Ju:hahaha!lama siot tak dgr word tembolok-aku dr sekolah lg mmg dah buruk lantak la ju,ko je tak satu meja ng aku masa kt dininghall sekolah dulu,kalu tak sure ko boleh tgk keburuk lantakan aku mcmana haha-skang mmg dah insaf sket,harap2 pasni aku tak kena lg dah pintalan usus tu,sakett..

2:05 PM  
Anonymous mommyalif said...

yeah kena mimum air masak kalau terlampau lapar sgt.. mphh jaga lah makan.. kita kena jaga hubby & anak lagi.. so kalau kita tak jaga diri kita susah lah semua org. ni i advise diri sendiri jugak

but i jenis yg memang makan je.. biar besar sket asal sehat. nway i terkejut baca ur comment kat my blog. it was suppose to be a buddy entry je (buddy is when you have registered acct) sia2 je publish no phone & address hahahahahah.

it's okay mar. next time kita jumpa lagi...

5:38 PM  
Blogger mommamia said...

Rad,betul sgt2,tu la pun yg my mom bebelkan,dia ckp bkn bujang lg,kalu bujang nak sakit tertonggeng sorang2 pun tak jd hal sgt,ni dah ada anak ng laki pandai2 la jaga kesihatan bla bla..huhu..mmg kena jaga dah pasni,takde masa main2 dah-oh that entry is supposed to b read by members only ke?tp i boleh je baca,hihi mayb salah setting ke apa-insyaAllah ada rezeki pjg umur kita jumpa lg k

6:35 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home