Bubbles of Life

Life is what life is

Wednesday, December 05, 2007

Moshi- Moshi! ~ Part 1

hi frens!

i'm back. Most of the thing settled so far...alhamdulillah-My parents dah selamat pergi and they called us everyday from mekah,so the missing part is so far bearable. My new house pun byk yg dah settled,esp part2 mengemas cuma tinggal part nak mendeco esp kt yard dpn ng blakang rumah yg berkeadaan spt padang ragut (nak rumput kapet!ada sesapa nak sponsor?hihi) and also the training course in japan,pheww..ni part paling lega bila dah selamat pergi dan balik..i dont want to elaborate much on the trip,just want to share some pro and cons conclusion based on my observation during my 7days of staying in osaka japan.

the best part is:

1) local ppl love to greet esp the one who works in service line like hotel,shop,restaurant..smile and greet and tunduk2 kepala ckp ohai-yo gozaimas hait hait hait byk2 kali-sungguh menghormati pelanggan mereka2 ini

2) the clean environment,tiada sampah sarap berterabur or tong2 sampah berlalat yg mana sampah terburai di sana sini, jauh skali nak bau busuk sampah sarap atau longkang

3) the safety factor-tiada mat2 rempit berperangai spt monyet sarkas di atas jln raya atau pencopet atau peragut (mayb ada but the % is very small),the crime rate is very low over there,no wonder all houses tak pakai grill biar terlopong mcm tu jer and basikal parking kt shopping complex tak perlu di kunci-cuba try tgk buat kt m'sia,rantai beskal pun org rembat k

4)they cycle to work,they cycle to shopping complex, they cycle to every where!we can see a lot of bicyles over there-i must say that the public transportation services is superb and efficient,but still a lot of them opt to use bicycle bcoz they concern bout their environment-just imagine this:stylish executive woman wears high heel boot clad with long burberry jacket and wears LV handbag mengayuh basikal ke tmpt kerja,this is really cool!agaknya kalu aku buat pangai mcmni kt msia mesti org ingat aku pompuan mental mana

5)it is very true that japanese ppl is workaholic and loves to read-i dont know wether this fall under good or bad catagory but somehow they inspire me with their way of doing works and also their reading habit although kdg2 tgk diaorg ni mcm org takde life. tp adalah kagum bila melihat mat2 kutu jepun tekun bermain word puzzle or sudoku didlm train instead of huha kecoh2 smbil kacau awek.

6) awek2 japan adalah sgt stylo!!seriously they know how to do fashion very well!and baju n handbag burberry blue label adalah sgt cantik tp tidak mampu utk memiliki jadinya hanya merenung shj di kejauhan sambil menelan air liur di takashimaya


oh byk lg yg best tp spt malas hendak berpikir dan menaip,jadi cukuplah sekadar ini shj.



So now i'm going to categorized all the pics tat i have during my stay. Food will be the 1st sbb marfuza kuat mkn ;p


Training Centre, Kanaoka Plant, Osaka Japan

24th nov 07 - 1st dec 07
Temp ~ 14 deg C during daytime, 8 deg C during nite time

1) The food:



my lunch box! 5 hari mkn bersila


sushi..fresh-juicy raw fish!




nasik and err some lauk pauk yg tak reti hendak menyebutnya disini but one thing for sure aku just mkn nasi ng sayur2 tu jer




sotong ball,fuhh sedaaaap bila mkn panas2 esp mkn smbil jln meredah sejuk,mmg berasap mulut!




rumput ke apa ke nama ntah ni,but the slices of fish behind the rumput adalah sgt yummy!




dinner japanese style!




muka2 berlakon terrer pakai chopstick



me with my collegue and the waitress yg sepatah haram tidak paham english tp adalah sweet dan begitu polite

2) the ppl that i met



my colleague from the other country:Ireland, Singapore, Belgium, Spain, Argentina,Japan HQ,Dominica and also Meh-hi-co!(Mexico)-nmpk muka aku terselit kt blakang tu,sorang2 jer pompuan takde geng!asik kena buli!




with the trainer,Kyo-san yg sdg bermuka teruja



cheers mate!oh itu adalah oolong tea ya,bkn long island tea hihi-this is during welcome party



with Mayuko!they claim the 'peace' sign as the famous japanese style bila snap gmbr,so masa snap gmbr kena buat mcmni sambil jerit 'japanese style!!' haha..mcm cacat jer aku..




another japanese style pic, with Pinard from dominica n Masaharu-san


ni gmbr aku paling cacat!mesti irina merasa malu tgk gaya bergmbr mommy yg spt kanak2 ribena-with Toon from Belgium and Mark from Ireland
nnti smbg part 2 lak..

7 Comments:

Anonymous xura said...

wahhh.. the only 'bunga' dlm group of bees. kira mar ni dh berdiri sama tinggi ng kaum adam lah ek??.. bravo, bravo! :)

11:15 AM  
Blogger mommy@lif said...

huhuhu bravo bravo echo si xura.

alhamdulillah... semua turns out well in e end.. told ya so! :p

3:50 PM  
Blogger eiseai said...

waaahhh seronoknya mummy irina di samping mats sallehs itu. nasib baik dia ingat nak balik.

itu sushi amatlah sedap di mata lagi sedap di mulut...sedihhhh

5:17 PM  
Blogger noha chomel said...

sedapppnya sushi....takpe, mlm ni dinner kat jusco, boleh makan....tapi nurin lak takde, dia pun suka gak...huhuhu....

eh mar, sotong ball tu kan, kat jusco pun ada tau, mmg sedap! tapi tak semua jusco, yg aku perasan kat one utama je

anyway, selamat pulang ke tanahair :)

p/s: bila nak nak jenguk ko kat umah baru eh??

7:13 PM  
Blogger Aidan's Mommy said...

Mar! Syioknya.. I dulu angan nak kawin ngan org jepun!haha!
Bestnya dpt travel 4 work. Da only travel i do is travel 2 court.
babe salmon 2 nampak sedap!

10:45 PM  
Blogger mamarawks said...

oiitt.. makan kuih tako original from jepun.. sama tak ngan jusco made??

11:05 PM  
Blogger mommamia said...

Zura:a'ah bunga taik ayam di kelilingi kumbang heheh

Mommyalif:a'ah alhamdulillah..berkat doa kwn2 hihi

eiseai:dah hampir2 taknak blk dah haha!sushi tu sedaaaap,mmg sedap di mulut dan perut!

Noha:a'ah ada kt sini sotongball tu tp aku tak penah try sini punya,yg kt japan tu pun 1st time aku try,nnti nak carik la kt jj OU-dtgla umah noha,anytime fren,dekat jer ko ikut kesas sng,dtg eh,kalu komfem dtg msg aku nnti aku bg clear direction

Dotty:nak kawin ng org jepun?hihi diaorg mmg hensem2,putih plak tu,but they are too workholic,takde life wife jumpa husband pun 2 jam jer sehari hehe

mamarawk:sedap awak!tak sama ng jusco punya sbb ikan dia fresh ke amat dan portion pun besar!

11:54 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home