Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, April 13, 2007

bye-bye kodok..

At last we managed to weaning Irina off her pacifier!woohoo!

cewah ‘we’ la pulakkan, tiba2 aku meng’claim’ credit! actually ma is the one who took a drastic effort of weaning irina off her lifetime bestfren si ‘puting kodok’

remember the cheeky gal was with my MIL for the past 3days rite?so within these days ma worked out an effort to detach irina with her puting. Actually before this,a few attempt were already taken to wean her off i.e sapu bawang putih dekat putting, sapu lipstick kasik merah menyala puting tu dgn harapan kelihatan spt darah dan akan menjadi kegerunan tapi adalah gagal, rileks jer la kan member suruh basuh puting..then there's also few ideas waited to be carried out such as menyapu minyak gamat atau minyak cap kapak dekat puting (idea given by adik,mcm percubaan menganiaya anak gua je ni) tp mcm tak sampai ati la pulak kan,kot kang jadik kes lain sakit perut ke apa tak pasal2.

then only last week we planed to cut a bit of that puting (the end part) so when she suckle on her puting nnti rasa tak syok,so lambat laun nnti dia taknak (tips jiran bagi)-well,tak smpt nak eksperimen ma dah kasik settle problem yahu!thanks ma!how my MIL did that?she just simply said that the pacifier is not good for irina's mouth.. “nanti mulut sakit, tengok junior pun tak isap putting sbb mulut sakit, ibu pun tak hisap putting sbb mulut ibu sakit, (read:junior dan ibu merujuk kpd kucing peliharaan ma dan irina sgt rapat dgn mereka) so irina pun tak payah la isap eh” and irina pun mengangguk2 sambil cakap “ok,irina throw puting eh,irina throw” sambil betul2 membaling puting katak bestfren nya itu konon2 taknak isap lg la..then asikla ckp “tak payah puting nanti sakit mulut, ibu sakit mulut,junior sakit mulut..bla bla” dan asik la mengulang ckp benda yg sama heheh

so simple kan?tapi menjadik,pandai ma buat trick but actually taking away her pacifier 100% is not an easy task-kalau tgh bermain dia leka la tak mintak, tapi bila dia nak tido start la carik puting, mula la merengek2 nak nangis, she really wants her bestfren melekap kat mulut when she's taking her nap and part yg ni la kena sabar sket pastu hati kena kasik kering, takleh dilayankan..and last nite was the first time I managed to fully control of myself from giving irina her puting even dia dah menangis melalak2,dlm hti jgn ckp la mmg kesian tapi taknak kasik muka dah kali ni,mesti buat betul2 punya baru betul2 berkesan andddd... end up aku tido kul 1.30 mlm td sbb irina susah nak tido..sian dia,gelisah pusing sana sini sbb takde puting kat mulut..bkn apa, risau sebenarnya irina is too addict with her puting, gigi tu dah ala2 nak 'jong' kat dpn,tu yg kena stopkan jugak tu-well, i never have any idea that greenish puting katak sebegitu kejam sampai memberikan effect yg sebegini sekali pd anak aku sheesssh!tapi akhirnya irina berjaya tido jugak tanpa puting bertampal kat mulut yeaah!!

And this morning adalah pagi yg paling mendebarkan dan hati sgtla tidak keruan sepjg perjlnan ke tmpt kerja kerana 1st time hari ni hantar irina ke nursery tanpa bestfrennya si kodok..

' si kodok' instead of berada di nursery telah berada didlm celahan handbag dan telah mengikut pergi ke ofis..ni bkn apa standby jer,kot irina menangis tak berhenti nak puting then nursery call bolehla terus hantar..risau je kot2 dia dah tak tahan nak hisap then main rampas je puting anak sesapa,dlm hati ni doa jer biar dia ok,kronikkan penangan kodok ni

hopefully it's about time for irina to bid final farewell to her longlife bestfren si kodok, mereka takkan bertemu kembali utk selama2nya..

antara saat2 manis dan gembira irina dan si kodok yg smpt dirakamkan dimerata tempat..semua kini hanya tinggal kenangan..

di bengkel kereta..

di atas flight..

di dlm kereta..

di blk hotel..(yg ni kembar kodok,nama dia kodak)


bye-bye si kodok..

8 Comments:

Anonymous xura said...

cam ne lah blh namanye 'si kodok'??.. kihkihkihhh..

aiman dulu x isap puting, tp isap botol kosong. nasib baik, one day tu dia main campak2 botol tu, x tau kat mana. carik2 x jumpe. mase tido, kdg2 dia merengek carik, tp dia x tanye sbb dia tau dia yg hilangkn. at the end, kitorg x yah susah2 carik idea nk 'buang' tabiat dia tu. :)

fr aiman 2 irina: good luck irina.. irina nmpk lbh ayu tanpa 'si kodok' itu! heheh..

9:37 AM  
Anonymous nohachomel said...

yeahhh...there's go babeh! nasib baik tak sempat 'jong'...hehhe...teringat aku satu masa dulu naik lrt, jumpa this cute little girl, comel amat! dgn rambut panjang, baju gaun, muka mmg sweet..but...isap puting, and what make it worst, gigi dia dah jongang!...alahaiii...nasib ko la nak, dah beso nantu mesti cun, tapi part mulut tu acik la berani la gerenti...huhuhu...

selalunya apa yg aku buat pada nurin untuk buang tabiat2 buruk dia dgn buat2 cerita macam MIL ko tu, dan selalunya mmg menjadi. dan aku kait kan juga dgn perkara2 yg berlaku disekeliling kita.

contohnya, bebaru ni kan ke 'YIN' tu hilang, pastu sabtu lepas ada citer lak kat tv pasal budak ke culik, dan nurin ni, kalau ke mana2 mmg la taknak brpegangan tgn, so aku kaitkan la yin dgn budak kena culik ni, itu la dia budak kalau takmo dengar cakap parents dia...siap buat memek2 muka lagi tuh...so, far dia faham, tapi sampai bila, masih dlm pemerhatian...heheh..

anyway, sori eh...siap buat entry lagi kat sini...

10:05 AM  
Blogger mommamia said...

Zura:puting tu ada gambar katak kat dpn,kan ijau je tu kan,mar saje je namakan dia kodok hihi-pandai aiman,dia tau dia yg ilangkan then tak mintak bagusla camtu,zura takyah pening2 nak pikir cara ilangkan habit tu kan-from irina tu aiman:yeay!aiman ckp irina ayu!tak sia2 irina buang kodok hehe

noha:betul tu noha,kdg2 ng budak2 ni kita kena reka2 cerita sket supaya diaorg dgr ckp-and psl cara ko ingatkan nurin berkenaan kes Yin tu pun bagus since ko pernah cite dulu nurin pun hampir2 hilang kat shopping complex, budak2 kalau kena gaya kita cakap diaorg akan mengikut and akan ingat smpi bila2-cth nya aku (and aku percaya korang2 pun ada gak) masa kecik dulu mak aku takut2kan ckp tak elok main maghrib2 nnti hantu tet*k tangkap,sampai ke sudah aku percaya and bila nak maghrib masuk dlm rumah takut kang kena cekup ng hantu tet*k,pandai gak org tua dulu2 trickkan kita ek hihi,by the way wujud ke hantu tet*k tu hihi

11:34 AM  
Blogger rafiqaheliza said...

Congrats Irina! Job well done! I know you are going to miss your 'kodok'. Just like I sometime miss my 'Ting'. Terbangun tengah malam tetiba teringat 'Ting' tapi apakan daya, Ibu cakap 'Ting' ada ulat warna black. So, terkemam kemutlah mulut cuba membayangkan rasa 'ting' di dalam mulut. Well, old habit dies hard, Irina. I know you(and your mummy) will struggle in the beginning but lelama okaylah. Mummy u mesti sentiasa dalam suspen mode, samalah ngan Ibu I...hehehe...But anyway, it's good not to have it. All grown-ups don't use pacifier. So kita pun dlm kategori grown-up lah skang...hehehe..Sampaikan my congratulations to your mummy and nenek for sucessfully depart you from your 'kodok'. Nasib baik dia org tak letak minyak angin kan? This ppl, sampai camtu skali terpk. Apalah...hehehe...

-Ashraff-

10:05 AM  
Blogger mommamia said...

hi ashraff!thanks for the moral support but u know ashraff,i be 'mengelat' already,i just cannot tahan a nite without pacifier and i just cried very loud and insisted to have my kodok back!and i berjaya!my mommy just cannot tahan anymore and just stuffed the kodok inside my mouth so that i stop crying!i want to be like you brother ashraff but i still cant totally forget my bestfren kodok,and i heard my mommy want to 'berguru' with your mommy and asking tips on how she did a well job of fully departed u from your pacifier-dont wory brother ashraff,i try my best to forget my kodok so that i could join the 'grown-ups' club soon!

-Irina-

11:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

mar aku ni julia..
aku terpaksa sign in as anonymous..
sbb p/w aku kena block..
i guess...

aku pon prob gak...
nak stop kan jas breast feed...
penah gak sapu daun hempedu ular..
peehhh pahit..
mengelisat dia..

huhuh tak sampai hati laa...
dia punya melalak....
sampai setgh jam...non stop...
sambil mencuba memagut semula...
sambil mulut berkata2 pait..paittt..
sadis aku tgk dia MARR..

aku rase dlm kes Irina ko pon tak sampai hati kann???

12:59 PM  
Blogger mommamia said...

Jas breastfeed lg ke ju?fuhh respect tul la kat working mother yg boleh BF anak dia lg-dahtu kalau ko keje camne?pump masuk botol ke?sian kan ju bila nak stopkan anak dgn benda2 camni,mmg tak sampai ati tgk,lg la cam ko cite jas nangis ckp 'pahit pahit' tp still nak 'ngoncoi' gak ee mmg tak smpi ati laa-tp tu la diaorg ni dah makin besar,mmg nak kena stopkan jugak,tapi aku ckp je ju nak buat hati kering taknak kasik,tak jugaaakk,kalu dah nangis merembes2 air mata mmg tak tahan laa,tak smpi ati..hihi

4:19 PM  
Anonymous nohachomel said...

aku rasa kan mar, ju, aku la ibu yg paling 'kering' hatinya...heheheh....im very strict with nurin, kalau aku kata takleh, tak bole, macam mana dia pusing kelentong pun, dia tetap tak dpt apa yg dia nak, kecuali depan org, heheh...pandai dia berlakon tau

aku rasakan, korang kena 'berguru' ahh dgn aku, camne?? ok tak? dont worry, takde guna rotan, takde guna cubit, psikologi je, ok tak? ;)

10:44 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home