Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, March 06, 2007

Of being Judgemental

I received an email that consists of video seorg lelaki tua which is believe to be someone from high rank position in government sector dimana org tua itu sdg beromen2 dgn seorg gadis bertudung di dlm lif yg juga dipercayai seorg kakitgn kerajaan bawahannya.
And I believe this scandal dah kluar di dada2 akhbar which I read bout that a few days ago.

My expression?ini adalah kejiiiii

Sory if the word is quite harsh, but it suits them well..

Kekejian pertama: pakcik, tak segan ke dgn anak cucu?gersang gila ke smpi dlm lif pun on

Kekejian kedua:kau pakai tudung, pakai baju kurung, kau mem potray kan diri sbg seorg muslimah sejati tp kau buat keji dlm lif, kau ni memalukan la weii

Sue me kalau apa aku ckp berbau cynical and sceptical but I think I deserve to feel this way esp after my meeting with my ex-lecturer a few weeks back. I think I had written somewhere here in my blog bout my passion to work in government sector and I did apply for some position there but gagal la kan-I really aim to work under Uitm dimana I have already plan for my future if I manage to work there (kerja then further my study). So then I decided to meet with my ex-lecturer which happen now to work under Development Div Uitm, dimana sgtla sesuai dgn my working experience skang and kalau dia nak merekomen aku kerja takla dia malu kan-so here goes my conversation with him:

En M: Saya bkn taknak rekomen awak,tp terus terang saya ckp la,kalau awak nak keje sini, awak kena tukar imej
Me: huh?tukar imej camne? (imej hip hop ke?)
En M:frankly speaking la, mana2 awak pegi kat gov sector ni kan, esp Uitm dept saya tu, diorg prefer wanita2 yg pakai tudung haaa..ni saya ckp awal2 la ni,awak letak gmbr awak kat situ free-hair, awal2 lg diaorg dah reject!
Me:#$^$&)#$%@$!@#$%^!!!! (keluar segala bapak carutan di dunia)

What’s wrong with us women yg tak pakai tudung?jahat ke?berperangai buruk?or is it we are not even at par with those women yg menutup aurat, tak layak duduk and berdiri sama tinggi with them, mcm tu ke?

Mungkin persoalan yg aku timbulkan agak sensitive and mungkin some of u will feel disgusted and say ‘eh kau jahil ke tak tau hukum hakam pakai tudung tu wajib?’ or ‘hah dah tau mcm tu pakai la tudung’-I’m fully aware of that but it’s not something that I’m going to discuss (at least bukan sekarang and aku rasa tak layak lg utk aku berckp bab agama) but the bottom part of this is why must we discriminate ppl based on the way they look?kenapa sikap double-standard ni perlu wujud?adakah dgn memakai tudung dan berimej muslimah gerenti sesorg itu berkelakuan baik dan mulia?seorg yg terpuji akhlaknya?dan adakah seseorg yg tidak memakai tudung itu jahat?sentiasa terpesong adab sosialnya?berperilaku keji dan tidak bermoral?

Seriously said,aku dah fed up dgn mentality2 camni-bias, bersikap memilih and menghukum berdasarkan penampilan,tgkla isi nya, bukan kulitnya..bukan jahat pun aku ni ha,even tak pakai tudung dan rambut bewarna, aku pun ada hati dan perasaan yg sensitive gak, aku pun tau limit2 dan batasan- kalau aku ni keji sgt tak la aku giler syg kat binatang,takkan aku sanggup nak celup tgn dlm lobang jamban nak selamatkan Olaf anak kucing aku dr mati kelemasan bersama air taik or kalau aku terukkan, aku dah jadik minah rempit skang ni or worst still, tak berkahwin pun,ye la social kan..huha sana sini je la takyah ada commitment, what for having faith in marriage institution?tp aku tak camtu pun..and kalau la semua yg berlitup tu baik, tak la pulak jadi kes pompuan dlm e mial tu kan?or mcm budak UM beromen kat tepi tangga vista angkasa dan byk jugak kes kat tepi2 semak and air terjun sempat lg menyelak baju sambil boifren meraba sana sini tp tudung atas kepala..ok la cth paling dekat,ni hah perempuan sekor kat opis aku yg mencuri sparepart ni, bertudung litup ckp lembut kemain, jauh beza la ng aku kan yg ckp ketawa kuat mcm ntah hape2 ni, tapi tengok..senyap2 mencuri..mkn duit haram..selamba jer muka..cubala kalau beraturkan kitaorg dua org ni as a suspect, confirm org ckp aku lah pencuriknya sbbnya penampilan aku,ye la sapa nak sangka budak bertudung litup buatkan..fair ke tu?fair ke???for me la kan, sekeji2 manusia ialah menggunakan imej islam dan alim utk mengaburi kekejian yg dilakukan demi mahu dipandang mulia, lagi keji dr pelacur yg terang2 melacur, at least diaorg tu sedar diri pelacur dan tak berpura2..

what I’m trying to say is jahat or baik kelakuan, mulia atau keji bkn ditentukan dr penampilan seseorg, let alone terus menghukum(in my case,di reject awal2 tanpa memberi peluang di temuduga,aku terhukum k..)- tak semestinya yg nampak jahat itu jahat and same goes the other way round, yg nampak baik tak semestinya baik..nilai la seseorg dr keikhlasan dan kejujuran(aku tau aku bunyi mcm kak yong), at least bg la peluang dulu-nobody’s perfect pun kan..

to my sistahs(along, ija n adik), my close friends and youu my blogger friends, I’m so believe that you are just the way you are, so true and sincere (I feel that) and i'm truly respect all of u-as a matter of fact some of you have been my role model secara senyap so that i can improve myself, to be a good person disisi masyarakat, di sisi tuhan..

9 Comments:

Blogger julia_B said...

i do understand ur feelin MAr..
i feel the same way too......

yelah kita kan sealiran...
teruknya mentality org camtuh kan...
patutnya kalo dia seorang yang
terpelajar, mix around, rasional..won't behave like that...
ni menunjukkan dia tak professional dan tahap peribadi yang rendah...

rasenye tak semua menganggap kita begitu..
certain lah.....
mmg la skrg ni kes2 sosial muslim
bertudung pon bole tahan hebat gak......

aku setuju ngan statement ko
aku pon rase pompuan yang berlitup tapi berkelakuan tidak senonoh dan busuk hatinya adalah lebih keji
dari pompuan tak bertudung mcm kita ni yang masih menjaga batasan agama..

peh kalo aku kena pon aku berapi...
aku bahasa kan dia(in polite waylah)....
biar dia terpinga-pinga dan fikir ...

pendapat aku kalo aku nak bertudung sekali pon biarlah..
lahir dr desakan hati yg teramat sgt..

ikhlas terhadap diri sendiri..
dan keputusan bertudung itu sendiri
dapat menjauhkan dan menjadi penghalang aku buat perkara yang boleh menjadi kemurkaan Allah...

bukan ikutan,environment,trend,mak bertudung,famili suruh,hubby suruh.

oklah MAr
hope this can calm u down..

9:02 AM  
Anonymous mommyqislif said...

Isk....geramnnyer aku..mar cakap sape yang buli ko tuh..meh org. sekeh kepala dia..ingat baru jadik Ir dah berlagak.
Itulah contoh terbaik orang jahil...hanya menilai org. dari luaran..kalu zaman 50 an dulu mungkin boleh diguna pakai pendapat macam tuh..tapi era milennium nie..yang nampak baik tu lagi nak kena selidik. isk geram betul!!!sepatutunya ko fwd email pompuan2 bertudung beromen dekat ex lecturer tu bior terbuka sikit mata die...
isk..sorry yer kakakmu ini teroveerrrr..tapi geram betul!

10:45 AM  
Anonymous xura said...

don't judge a book by its cover.. btl ape yg mar cakap tu. takat x pakai tudung je, bkn nye x pakai baju! kdg2 bila kita msk dlm environment yg dikelilingi kaum kita sendiri, kita t'rase asing, t'pinggir disbbkn kita lain drp yg lain2 tu. so better x yah keja kat tmpt2 yg cam tu. diorg ni seolah2nye mcm katak di bwh 'tempurung kaca', bkn tempurung kelapa. blh nmpk dunia luar, tp t'perangkap dlm dunia sendiri, x blh ke mana2. kesian, kesiannn...

3:09 PM  
Blogger mommamia said...

Ju:sooo agree with u Ju,mmg sepatutnya kalau nak bertudung tu biarla lahir dr hati yg ikhlas,niat tu penting..nak bertudung sbb tuntutan dan kewajipan,bkn sbb mak paksa, or boifren suruh or sbb trend pakai tudung wardina or malu sbb rambut ketak..bila niat dr awal tu dah tak betul,tu yg imej ng perangai tak sealiran,imej baik tp perangai..waiyazubillah..terus merosakkan imej islam..thanks 4 yr sharing ju

mommyqislif:kakakku!!!!mar tlg la sekehkan kepala mereka2 itu mar demi adikmu ini huhu-tu la,tak sangka ada lg pemikiran2 jenis camni,even terpelajar n bertitle Ir,tp jahil dan buta hati..kat UKM ok tak mar?ke mana2 institusi pengajian tinggi sume camni?tp mmg pun,patutla kat Uitm tu payah nak jumpa staff yg free-hair,ada pun sorang dua la,itu pun lecturer,kuat diskriminasi uitm ni..sian oghang mar,terpaksala stuck kat co jepun ni sampai ke tua..tidaaaaakkk-dah tgk ke video tu?nnti oghang fwdkan eh?geli tgk pakcik botak tu hihi

Zura:bila zura ckp ni tetiba mar teringat mar gi opis client aritu,co melayu..100% melayu n women sumer bertudung,mmg bagusla pun islamic kan,tp bila mar masuk diaorg tgk mar semcm, terasa diri alien pulak!terus mar gelabah ye la kot2 zip seluar mar terbukak ke, butang baju tercabut ke tp tak pulak-pastu tak friendly lnsg,jwb nak taknak jer bila mar tanya,so betul la apa zura ckp tu,mmg wujud pun kat certain2 tmpt, pdhal sama2 melayu ni ish tak paham..tak paham..mmg kesiankan mereka2 ni?

5:19 PM  
Blogger Hot Mama said...

Mar, i faham sgt.. memang certain ppl have this mentality that only ppl who tudung is baik..
benda nie subjektif. Bila dah pakai tudung nie that person ade responsibities to jaga nama baik org islam. Sebab taknak because of one person yg pakai tudung semua org islam dapat nama buruk.
anyway taknak cakap leboh lebih isu nie sensitive.. heheh

1:06 PM  
Blogger rafiqaheliza said...

Yeah, first impression mmg orang tgk luaran je. Some places pulak kalau org bertudung masuk, orang pandang semacam je e.g going for an interview at C1t1b*nk...Like I say it's a matter of impression and image of a certain place. Baik buruk tak ambil kira.

But do agree with hotmama that kalau kita bertudung, it somehow prevent us from doing bad things. But to some people, they don't behave badly in public sebab brtudung but kalau sorok2, dialah manusia terkutuk skali...e.g perempuan kat dalam lif yang ada skandal ngan colleague/boss dia tu! Personally, I tak bias. Semua jenis orang i boleh jadikkan kawan, tudung atau tak, muslim atau tak...Hope I doesn't make u feel bad...

2:58 PM  
Blogger mommamia said...

Hotmama:mmg subjective pun,in fact b4 i decided to write this down,byk kali i pikir takut menyinggung but i believe my blog readers samada pakai tudung tak pakai tudung sumer educated, berfikiran optimis, tak bias and masing2 boleh memberi idea/pendapat yg bernas..tu yg i suka nak share my feeling kat sini..pastu sumer blogger2 kat sini baik2 kan(i believe la) hihi :)

Rafiqaheliza:ala..u ke yg interview citibank tu?ni mesti kaum c yg buat camtukan?ke malay jugak?kalau malay,kejiiiiii(kena pjg skit perkataan keji tu hihi)but as what u said raf,ikut tmpt and keadaan,mmg i admit ada tmpt yg mmg prefer yg bertudung esp gov sector and private sector lak esp yg di dominasi oleh kaum non muslim tu yg suka hire tak bertudung,mentality2 camni yg kena buang-nak hire ppl based on their skill n ability,bkn judge dr penampilan pakai or tak pakai tudung..raf,tersgt agree dgn u pakai tudung will prevent us from doing bad things dan akan menjadi lebih baik,itu pun yg i wish bila tiba masa i bertudung nnti,baik dan bersopan santun..tpkan i ketawa kuat la hihi,gila bapak punya kuat my mom slalu tegur and marah tp takleh nak ubah dah hehe camne ni..

9:59 AM  
Blogger mommy@lif said...

memang kejiii
sebab indirectly menjatuhkan maruah islam di mata penganut agama lain

susahlah mommamia.. tapi saya setuju, memang patut nengok skill & capabilities, bukan nengok fizikal kita kalau nak amik kerja.

tapi dah jadi lumrah manusia, suka buat pre-judgment even before 'kenal' nak buat canner.. sabar je lah ye! maybe rezeki you kat tempat lain.. janji you happy..kalau dok tempat yg org asyik nak kutuk you je pon stress je..lagi tak best.

12:25 PM  
Blogger mommamia said...

ye la mommyalif,my colleague ramai chinese tau,n mcm kes ni kan,diaorg tanya i 'eh sudah pakai tudung pun boleh bikin itu macam ka?'i tak tau nak jwb apa,i just ckp 'they r still human,still tend to do mistake' abis cite,which actually betul pun kan?nobody's perfect,nabi jer yg maksum..tp tang nak judge dari luaran tu yg menyirap tu,takpe la betul ckp u,mayb rezeki i kat tmpt lain,mayb ada hikmahnya jugak i tak keje situ manala tau i kena pulaukan ke nnti,tak pasal2 stressss hihi

1:19 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home