Bubbles of Life

Life is what life is

Monday, February 05, 2007

kehangusan duit di hujung minggu

Hi anda semua..

How was your weekend?

everything went great and fine?ok that's good..

mine?hoho tidaklah sebagus anda kerana ia adalah penuh dgn aktiviti kehangusan duit dan perasaan dimana telah melangkah masuk ke dlm klinik tanpa meyedari the next split second akan kehilangan ratusan ringgit..tapi perasaan gundah gelana kehangusan duit diredakan tatkala mengenangkan ia adalah utk kebaikan the one and only intan payung gunung ganang, iman irina..



this thing really cost us a 'bomb',melotup poket gue,eh bukan poket laki gue actually heheh


the chamber, 2 boxes of inhaler,dan ubat ubatan syrup lain all together at the price of almost RM300, dgn harga yg sebegitu terus rasa mcm nak susun jer benda ni cantik2 atas robok buat hiasan,boleh?to be more precise:

-inhaler + medicine RM155

-other syrup medicine RM40

-consultation RM70

-Neubilizer RM18

Haaaishhh..bkn susah sgt pun duit nak terbangkan?


there u see..pity my little gal kan?but she quite enjoyed the moment of inhaling the gases using that chamber,tgkla, member cam rilek jer sedut gas sambil tgk tv,mungkin dia berasa 'oh adalah sgt cool apabila memakai mask ini dan kelihatan spt Darth Vader' heheh

Actually, she has been coughing badly for quite a month already. We already brought her to the family clinic 3 times and the end result was not that good. Despite of no longer experiencing heavy and wavy chest, the phlegm inside her lung is so stubborn to be ridden of. She'd been consumed a variety of cough, flu and phlegm syrup but still to no avail. adalah kurangnya tp tak betul2 baik..abis jer ubat, dlm masa seminggu tu start la berkahak blk, everytime she giggled or cried,boleh dgr kahak tu mcm membuih2, membuak dan meledak2 (over kan expression ni) kat dlm dada,sian irina..(HM, that's y la i tak dpt pergi aqiqah Aidan huhu)-so that's y we decided to bring her to paed yesterday,and the doc said yg kes irina ni setakat mkn ubat tak jln dah,most probably she's allergic to air yg tak bersih,and she need extra and intensive treatment to cure it thoroughly, luckily she has no lung infection, kalau tak confirmla ke hospital.. well, tak sangka jugak yg irina dah smpi tahap kena buat home treatment beli gadget and all,dulu2 tgk Ija buat kat aliff berkata gak 'sian anak sedara aku,sian mama dia kena buat treatment routine,dah kena depend kat alat ni,blk kg pun hangkutla inhaler bagai'..eh tetiba kena lak kat aku ng irina huhuuuu

that's one part of it..the other bright side of the story ialah kami telah menghanguskan lagi saki baki sisa duit yg ada dgn membeli satu lg tv so that tidak perlu lah lg berebut2 tv dgn darah daging sendiri yg kdg kala membawa kpd luapan perasaan yg meledak2 dan jugak tidak perlu lagi menjadi spt katak di bwh tempurung akibat tdk menonton berita..


tadaaaa.. bersantai sgt kan orgnya dpt meng'conquer' tv sorang2 dlm blk dan menonton segala2 vcd barney yg ada tanpa perlu mendgr mommy melakukan percubaan menipu dgn berkata 'esok la pulak tgk eh,barney sleep already' atau mendgr abah berkata 'barney ialah bani israel,now i know how much i hate barney' sambil muka separa ikhlas meng'off' astro dan meng'on' vcd barney heheh-so baby,the tv is all yours,mendamparla dpn tv tu sepuas2nya tanpa gangguan..and kitaorg pun happy2 gak kat living room dpt tgk fav programme

tetapiiii..adalah plak tapinya kan..tidaklah pernah terlintas dan tergambar difikiran bhw keadaan akan menjadi sekronik ini dimana akan mengangkutla jua segala mak bapak mainan masuk ke dlm blk tido sbb mahu bermain2 sambil menonton barney..maka tidak ubahla blk tido itu spt sebuah tapak perkhemahan pengakap.. mmg sungguh men'turn off' kan suasana2 romantik didlm sebuah kamar beradu utama but anything for u la babe..mommy rela dlm pasrah..

10 Comments:

Anonymous xura said...

x pe lah abis duit utk kesihatan anak.. kalo dia sakit nnt, sape yg sedih n susah?? kita jugak kan??..

aiman x mcm irina, suke tgk barney. paling2 pun aiman tgk kartun sejam je. lps tu bont*t dh panas, mesti nk main ke sana ke mari. :)

4:01 PM  
Blogger julia_B said...

pity ko MAr!!
takper..
at least this will make u satisfied...
hopefully Irini da totally OK...by now

bebtul meng'conquer' tv..
jasmin takde lak simptom cam gini..

kekadang aku tertanya gak..
sbb anak aku boyish sket..
dia suka main kertas..koyak buku..
main kotak..lipat,koyak..
hentak barang ke lantai..
naik tut-tut(motor)..
lap motor ngan kain...

tak suka main bear..
taksuka tgk katun...
taksuka pakai klip rambut,ikat rambut..reben dan seangkatan dengannya..
tak suka pakai skirt...

kalo anak aku batuk, selsema.
dan berkahak normally aku...
sapu vick vaporub kat dada ngan belakang bdn dia..

pakai kan dia baju lengan panjang..
mlm pakai baju tebal..
kalo mandi da lewat..jgn basahkan kepala dia..mandi guna heater...
malam tido..
jgn use air cond..
kipas angin pon plg slow...

ader gak kwn ofis kata..
bagi dia mkn madu..
madu campur ngan air masak sket..
bagi irina minum..
nnt kahak tu akn keluar....

just wanna share....
my experience...
hopefully she's bcome better...
mesti ko pon susah hati kan...
tido pon tak nyenyak...

4:20 PM  
Blogger mommamia said...

zura:mmg pun zura,pikir nak sihatkan anak punya psl,pejam mata je la duit terbang,takpe la duit byk pun anak sakit tak sihat tak guna sesen pun kan?irina dulu mcm aiman gak,tak minat tgk tv,tp barney ni dia betul2 minat la,kartun lain pun dia tak minat camni let say pingu ke,thomas & friends ke,dia boleh lyn kejap jer pastu sama la cam aiman sibuk sana sini-cuba zura try bg aiman tgk barney,dia minat tak?tp kang kalu jadi obses mcm irina jgn marah mar tau!hihi

Ju:fuhh ju,jasmin mmg boyish,ni sure tak takut ng org ni,adventurous betul orgnya!hihi tp takpe la,kalau anak aku lasak n boyish pun aku tak kisah,better drpd manja mengada asik nak berkepit berdukung jer,paling tak thn kalau kememeh(kuat nangis)hihi jahat aku ni-thanks Ju for the tips,byk gak info2 berguna ni,tp aku mmg mandikan irina pakai air suam pun,then mlm2 mmg pakai long sleeve tp sapu vicks tu la aku 'lalai' skit hihi-mayb after this aku just sapu jer vicks tiap2 mlm wether dia batuk ke tak,at least dada dia dpt extra panaskan,and i'll try the madu tips tu jugak,thanks a lot fren!

5:24 PM  
Anonymous nohachomel said...

alahai shiannya irina...kesian kat ko gak..opss..poket ko la...eh, bukan irina ada medical ke, apa tak claim je kat medical card tu, ini la masanya nak menenyeh!

madu tu mmg bagus, dalam quran pun ada kata madu ni penawar penyakit. aku sama macam ju, kalau nurin tak batuk pun, tapi cuaca sejuk, aku sapu vicks kat belakang ngan kat betis, sambil tu urut betis dia sikit.

nurin, masuk setahun je aku bagi makan scot emulsion, try la mar, bagus minyak ikan ni, elak selsema dgn batuk, bagi perasa oren, sedap sket

makcik aku ada ajar, tiap pagi atau malam, ko tiarap kan anak ko kat atas riba, pastu ko tepuk dada dia dgn tapak tgk, tapi tangan ko tu, ko kembungkan macam ko nak tadah air..(eerr ko paham tak?) jadi bila tepuk tu tak le sakit sgt dan bunyi macam angin gitu. makcik aku kata, bila buat macam tu, senang nak keluarkan kahak, cuba la...

tu le yg aku mampu kongsi dgn ko, harap irina cepat sembuh!

6:15 PM  
Blogger ~chiconas~ said...

eh awak.. kita pon ada khemah.. tapi kemah itu digunakan untuk melambakkan perkakas permainan yg bersepah2.. senang kita nak kemas mainan.. campak je dlm tu.. pastu pandai2 la dia selongkar. ngeh ngeh ngeh..

eh susahkan kalau dah batuk berpanjangan.. cam anak kita.. eh musim ke? ataupon cuaca dunia yg dah tak menentu..??

11:56 AM  
Blogger rafiqaheliza said...

Eh, eh, Ashraff pun ada itu aerochamber! Really costly kan?! And tak cover by medical claim pulak tu..tenssioonn..But for the sake of the loved ones, buat jugaklah..
I pun dah lama jadi katak bwh tempurung sebab anak men'conquer' tv. But nak beli TV and letak dlm bilik, takut dia susah nak ajak tido pulak. So katak bwh tempurung, katak bwh tempurung lor...

3:42 PM  
Blogger rafiqaheliza said...

Cop, ni comment on your last entry,psl nak preggy tu. Tersenget2 muka baca sebab nak tahan gelak. But it's truelah apa u cakap, bila anak dah besar sket, rasa otomatik je teringin nak anak lagi satu. That's what happened to me. Ashraff is such a demanding baby and rasa serik nak ada anak lagi, but Tuhan bagi kita 7 nafsu, so nafsu nak ada anak tu dtg tetiba bila Ashraff besar sket. By that time, try punya try (lama jugak), barulah nak melekat. Sebelum tu have to admit, rasa envy jugak tgk org lain dah ngandung dulu. Elok jarak dekat2. Senang satu hal, lepas tu takyah diet byk2 kali. Diet bila dah 'tutup kedai' je..hehehe..So, apa lagi, kalau dah dapat seru tu, start 'baking' lah...Good luck!

3:55 PM  
Blogger mommamia said...

Noha:dia ada medical card tu,tp tak sure yg ni boleh cover ke tak ek,tak silap aku admitted je kot,nnti la blk check policy hihi-noha aku dah try scott emulsion tu,haramm dia taknak,naik sejuk beku emulsion tu dlm fridge,then psl tepuk blakang bdn ng tgn tu kan,doc pun pernah ckp kat aku,so taht kahak sng kuar,a'ahkan bila ko ckp ni baru aku teingat,aku tak pernah try method yg ni,thanks fren for the tips!

chiconas:hi awak,thanks 4 dropping by!i pun dah terpikir nak bukak jer khemah tu dan lambakkan je mainan dlm tu tp tu la rumah ikecik,kalau bukak khemah tu terasa memkn space yg byk lak,dahla everytime dia abis main i kena punggah mainan kluar then lipat kemah,letihhh!-mmg musim kot wak,better bwk gi clinic cpt kalau lama2 lg payah nak baik!

Rafiqaheliza:sama la ng i,tak cover medical claim huhu..takpe la kan,demi anak..u pun sama ke tv kena conquer?hihi-i mula2 thn gak taknak beli tv,tp lama2 tahap ke'conquer'an irina makin menjadi2,abis satu cd,then on another cd bersmbung2 fuhh tak bg chance lnsg,tu yg pejam mata je beli tv lg satu,tak thn dah!tp mmg terasa diri katak bwh tempurungkan?hihi-i like the idea diet lps 'tutup kedai' so true!takla letih asik keje nak berdiet byk kalu je kan?alang2 shape pun dah segi empat tepat ni,another point for me to get pregnant NOW!hihi

6:09 PM  
Blogger mommy@lif said...

mommamia, enjoy urself in langkawi..just went there last wknd :) cuaca kat sana lagi cantik dr KL :) sunny bright day (but a bit hot cos of the bahang la kan? furthermore it's an island)

btw i agreed with noha's comment about part yg tepukĀ² belakang tu.. memang kalau admitted pon, physio session buat yg tu lah.. normally diorg letak dada atas bantal..so bila tepuk belakang slowly.. they said to loosen up the kahak.

hopefully irina sehat ceria kat langkawi tu! :)

1:48 PM  
Blogger mommamia said...

mommyalif,patutla mcm dah lama tak dgr khabar berita,senyap2 pergi bercuti rupanya ya hihi-weather langkawi mmg cantik tp panas!fuhh smpi i kena migraine!-irina ceria sgt kat langkawi tp tak brape sihat pun,batuk still ada huhu

3:12 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home