Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, January 05, 2007

Mari membuat azam

Happy New Year All!

Bye-bye 2006 and welcome 2007,may this year brings a lots of good things,happiness and barakah to all of us all the way towards the end..insyaAllah..Tutup diary 2006…segala kebaikan jadikan pedoman,segala keburukan di jadikan sempadan (betul ke ayat aku ni)-ok jap, nak tgk blk apa azam yg aku tulis kat blog ni masa new year 2006 sethn lepas..

but one thing for sure I really look forward to have a career advancement (dpt jawatan MD pun jadik la citt poorah berangan!), and to further my study is the main thing I would like to do/pursue EVERY year..yer..tiap2 thn ada azam ni..resolution 2 thn lps yg tak terlaksana lagi..mcmana nak terlaksana? 2 thn lps sibuk prepare kawin, tak sempat buat apa dah terberanak, so maybe this year?we’ll see..and of course to be a better wife and mommy to Mr R.A and to my baby..so go mommy go!i know u can do it!

Hmmmmm….

Malu nak komen..tp sbb dah ter’copy-paste’ kat sini kan,so komen je la sambil meng’cover’ malu ehe-ok meh sini nak evaluate:

-career advancement: huhu..huhuhuhuhuhuhuhhuhuhuhuhu…(ni jer expression yg aku mampu bg..)

-further study: nnti jap nak check ada tak nama aku daftar kat mana2 institusi pengajian tinggi kat m’sia ni..ada?takda??thn lps takde, thn ni pun takde, resolution jenis apakah ini?sungguh memalukan kamu ini

hah! Yg ni confident skit nak ckp!heheh

-to be a better wife to Mr R.A and a be good mommy to iman irina wohooo!I already am, rite hubby?i’m the bestest wife kan?my cook bestkan?i pandai kemas rumahkan?i’m a good mommy kan?i pandai jaga irinakan?i’m good at making you laugh kan?and good at giving u ehem ehem EHHEMMM kan kan?hahaha!

so..that’s all of my achievement for last year,sedih tak sedih?hihi-but I think to be a better person is the best resolution of all, better than any other things to aim in life-to become better compared to last year and much much better for the upcoming year haaaa, ok kan?just imagine this, u have plenty of money, a good rank in society, higher position, generate lots and lots of assets dan memiliki segala mak bapak harta di dunia ini but..u are sucks as in person, everybody hates you and ppl keeps on cursing and talking bad bout you..tak guna jugakkan?and utk menambahkan lagi kesadisan situation ini ialah bila u never gain happiness in your life, hati tak pernah tenang, jiwa tak sentosa even duit berkepok2..haha..pathetickan?

and tetiba aku terpikir,adakah aku berckp sume ni sbb aku nak sedapkan hati sendiri di mana aku tak mencapai apa2 yg membanggakan pun in terms of material sepjg thn lps? No career advancement(yess,masih ditakuk lama), fail to further-up my study,I have no extra money to buy luxury things, I have no car, no assets, we are still renting a house..yupp, my life is not as luxurious compared to my other frens,I tak tukar brg kemas setiap kali raya, tak tukar kereta every year ..bla bla..

but..but..truly i’m a happy person..i’m a happy momma to my beloved iman irina, a happy wife to my hubby, a good (daughter to my wonderful parents and a happy retard sistah to my other siblings -I love what I have right now, to have a great and superb family and a bunch of wonderful ppl to be called friends n I feel fully gratified for this blessing given by Him, alhamdulillah,tp takla pulak aku menidakkan kepentingan material dan pangkat, it just that kalau ada alhamdulillah rezeki, kalau takde teruskanlah berusaha

..soooo..azam thn ni pulak?eheh,azam yg besar n dasyat2 tu taknak la ckp kat sini,kang aku poyo thn dpn termalu lagi,hah ni azam yg kecik2 jer,boleh?

-nak hilangkan babat kat perut
-cellulite-free
-pimple-free (akan dapatkah kulit yg flawless itu?)
-nak kurangkan melantak
-nak kurangkan ckp2 mengarut
-nak menjadik seorg yg cool,tak cpt melenting dan marah
-nak kurangkan tahap kerabakkan ketawa (boleh ke ni?)

Happy new year again, strive hard for the best!(poyo gile ayat)

5 Comments:

Anonymous xura said...

mudah2an t'capailah semua azam thn ni.. come on babe, u can do it!!..;)

3:34 PM  
Blogger noha chomel said...

mar,

nih tok nenek sifu aku bagi tips, macam mana nak mencapai matlamat2 hidup aka azam2 yg kita buat tiap tahun tu

takyah list byk2, 10 pun dah cukup, masukkan matlamat utk jangka masa pendek, j/sederhana dan j/panjang, dari tempah 6 bulan hingga 5 tahun, lebih dari tu, tak bole sbb ko takkan leh fokus nanti

pastu setiap matlamat mesti disediakan dgn sebab musabab contohnya (aku ikut contoh yg ko bagi la senang sket ko nak paham dan senang sikit nak alter):

1. pimple free in 6 months (by jun 2007)
- sebab nak nampak lebih jelita (ni kalau ju nampak ni mesti dia jeles ...heheheh)
- supaya lebih yakin pada diri sendiri
- supaya mr RA tambah syg (ahemmm...;)

2. career advancement by jan 2008 eg. manager of department
- supaya bole naik gaji
- untuk dpt kepuasan dlm hidup berkerjaya
- bila naik pangkat, maksudnya naik gaji, bila gaji dah byk bole le buat amal jariah lagi byk

yg no 3 sampai no 10 tu ko listkan le sendiri ek? paling kurang 3 sebab, pastu ko print out, tempek kat dressing table satu, dan maybe tempek kat diari atau simpan kat wallet

so, everyday bila ko mekap2 mesti ko tgk, betul tak? org kata 'seeing is believing' thats why, bila ko tgk2 hari2, ia akan menambah keyakinan ko untuk melakukannya dan akhirnya mesti ko bole buat

list2 tu akan buat ko sentiasa aware dgn matlamat ko dan ko akan make sure untuk mencapainya

lagi satu, bila ko rasa down, ko bole la buka diari tgk list2 ni, jadi ko akan bertambah semangat

fyi, w/pun ada 10 list mmg tak tak semua akan tercapai, paling2 pun matlamat jangka pendek je kot, tapi takpe, sekurang2nya list ni akan buat ko lebih fokus tentang apa yang ko nak buat dlm hidup ko

aiseeyyy...sorry ler mar, ingat nak komen, dah macam jadi entry pulak...heheh...or should i post an entry about this?...hehe...skang nak masuk blogger pun payah, sebab tu la aku tak update2...sigh

anyway...selamat tahun baru, semoga lebih byk kejayaan dan kecemerlang yg ko akan perolehi tahun ini, insyaAllah!

4:59 PM  
Blogger mommy@lif said...

wohohho,.. good luck.. teruja baca komen noha tuh.. hihihi go mommyirina go!

4:56 PM  
Blogger julia_B said...

ok mar....
baguzz gak azam 2007 ko tuh...
i think i should follow the first three...
heheh...

alah rileks la dlm bebyk azam..
mmg tak semua dpt capai..
aku dpt capai 2 jer tahun nih....
out of 8 hhehe...
but i'm happpy and satisfied...
remaining 6 tuh aku ..
qada' tahun ni ...

noha nih tak pepasal
masuk name aku..
bab bab jelite ni mmg aku suka..
perasan..jelitalah katakan...
tapi kite mesti perasan dulu pastu baru le berusaha ke arah tu...
jgn muntah ye kengkawan..
saje je joking..
aku ni tak le sejelita mane..
sbb tu le usaha nak jadi begitu...

tu salah satu azam tahun nih...
maklumle tahun lepas da serabai kena belajo...
tahun ni nak concentrate kat diri dan rumahtangga lak...

anyhow.. MAr i know u can Do It
MAR BoLEH!!!....

10:30 AM  
Blogger mommamia said...

zura:insyaAllah..aminn..tp azam pun poyo2 punya azam je hihi,takpe bermula dgn azam kecik dulu,later baru berazam utk something yg besar pulak heheh

Noha:fuhh noha,mmg dah mcm entry hihi,tp thanks so much dear,ko mmg prihatin n always come up with good tips/advices, mmg mcm motivator!-insyaAllah aku cuba praktikkan..

Mommyalif:noha mmg reliable,u tanya or cite apa masalah pun,noha sedia mendengar n membantu,ni lah 'mak' kitaorg masa kat dorm dulu kan noha kan?hihi-btw thnks 4 da wish!

Ju:eh mana ada pimples kat muka ko,licin je dulu aku tgk,ko mmg dah pimple-free pun ju,tp aku suka ayat ko tu,kita kena perasan dulu,bila dah perasan pastu dah feel jerkan, baru la kita akan berusaha ke arah tu hihi-thanks ju,i konw u can do it too!

3:03 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home