Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, November 03, 2006

No Pain, No Gain..

The feeling of excitement is vanished, the cheerful-festive mood is slowly gone..nothing to look forward to like those days before raya-no more travel of blk kg, no more ketupat n rendang,no more kids shouting n playing bunga api kucing. Raya celebration ends, meaning ends my merdeka days. Now,back to normal working life, with LOADS and LOADS of work, as what i expect it to be..like before, everything was postponed to 'after-raya' days.."quotation lps raya la ye encik firdaus" or "mr ng, i'll give u the proposed design once i come back to office after raya k" were all my favourite quote during puasa month; me menanam tebu di tepi bibir to all clients without think much of the consequences- everything was put under my 'to do list' schedule or best said as 'bersenang2-dulu-bersusah2lah-kamu-kemudian' list..me a procastinator, mrs sugar-coated tongue with empty promises given to clients before raya and now..taraaa..aku tgh meroyan kat opis buat keje2 yg dijanjikan n the dateline is chasing me and aku asik kena tiaw dgn customer n boss since semlm lagi huhu..

that's one part of it.

Besides surviving myself from the officework routine , i've been practising something that is out of my normal living, at least for the past 2 consecutive years after getting married. Me n my dear man is sharing a car instead of having 2 cars like before huhu..this happened since last wed and even some chaotic situation occured, we still can managed it,n gradually adapting ourselves with the situation. The reason is that hubby is now working with a new company in shah alam effective 1st nov, and to say bye-bye to his former company means he had to let go the privillege of having a company car. All these while,he drove company car to commute from KL-Seremban everyday and i used his car to drive to my office in s alam (i dont owned a car, selama ni pakai keta laki, aku insan tidak berharta huhu..). Well, there's no gain without pain..he got better offer from the new company, better prospect, better travel distance but the offer doesn't come with a car..so now, we are surviving with one car. Luckily our office is located in a same district (s alam) tp sec jauh2, but it still considered ok.

So since last wed, no more taking my own sweet time in the morning, both of us wake up early in the mrng (6.oo pm,early ok!) , rushed to the bathroom, pray, dressed ourselves, then berebut2 dpn dressing table menyiapkan muka, changed irina's diaper and us together-together anak beranak kluar rumah pkl 7 pagi!huh,not easy u know, selama ni 7 pagi baru tehegeh2 nak mandi-hubby sent me first,then only he drive to his office, meaning 7.30 am aku dah terpacak dpn office, yahu!aku boleh dpt anugerah pekerja terbaik tahunan,mesti mak abah kat kg bangga-hah ptg plak hubby dtg ambik aku, sharp kul 6 tunggu dah tunggu aku, ish ish sepjg 2 thn lebih kawin,tak pernah ini berlaku,aku la yg drive ke hulu hilir sorang2 ambik irina kat nursery,gi beli sayur sbb hubby tiba umah lmbt,ye la ofis kat seremban..skang ni rasa kekok gak,terasa aku mcm tak independent,mcm disabled la plak..patah kaki wooo takde kete..tp ok gak, dpt spend masa lbh skit ng en R.A..ilang one thing, diganti dgn another thing yg jugak berharga, which is xtra time with my beloved hubby n anak..

happy weekend all!

4 Comments:

Blogger noha chomel said...

hah..lain kali tanam lagi tebu banyak2 kat bibir yek...akunyer keje semua settle, tapi raya tahun mmg tak brape meriah, byk hal lak yg berlaku, nanti la aku citer in the next entry, aku baru je post entry tapi bukan pasal raya

eh, ok la tu satu kete, bole la berdua2an in the morning sesama...heheh...

5:25 PM  
Anonymous xura said...

hmm... nasib baik zura dh settlekan semua keja b4 raye. awal2 dh ugut client sbb nk beraye sakan punye pasal!

ok ape, pi keja b'2. ade org htr, ade org ambik. x yah susah2 nk pikir nk park keta, jam etc.

9:27 AM  
Blogger julia_B said...

aku keje cam biase jer....
cuma naik raye ni nak pulun siapkan tesis...

aku dr dulu lg mmg
ke sana ke mari drive sendiri...
hubby aku slalu o/station jauh...
pi beli lauk nak masak..
pi klinik kalo jas sakit, injection..
pi tempah baju...
pi barang keperluan anak...
bayo bill..
pendek kata mmg slalu..
sensorang lah..
mase jas dlam perut..
pon drive....
sampai da nak beranak..
pon drive juga..

on the +ve side...
ia jadikan kita independent..
pantas dan pandai urus mase...
takpe MAr...u'll get use to it...
ok per jadik SUPERWOMAN.....

11:13 AM  
Blogger mommamia said...

frens,sori for the late reply,ni baru boleh bernafas kat opis ni ha..
Noha:mmg berdua2an youu di pagi hari dlm keta beborak2 hihi-tp ikutkan timbal balik sama je masa aku spend dulu ng skang,dulu even takde masa borak2 dlm keta tp hubby spend byk masa ng bini n anak kat rumah,sabtu pun tak keje,skang ni masa kat rumah tak byk, asik outstation,sabtu pun kena keje,so masa2 yg ilang tu diganti la ng sesi berborak dlm keta hihi,jadikla kan..

Zura:part tu mmg syok zura,takyah drive jem2,dok je kat sebelah mcm mem besar,duit tol ngan minyak selamat dah,tu sume di'sponsor'!hihi-tp tu la patah kaki laaa.lunch pun ikut org,takleh nak gi mana2 ikut suka cam dulu huhu..

Ju:sama la kita ju,aku pun sbb laki keje jauh n tiba umah lmbt,aku la yg slalu ke hulu hilir sorang2, ambik anak,gi beli lauk, hantar n ambik laki kat airport, then kalu nak kuar ng kwn2 aku drive sendiri,n benda2 ni sume mmg buat kita independentkan,mula2 tak biase,tak reti,takut,rasa jealous ng org yg hubby dia ambik/hantar,tp lama2 dah biase n cam best lak,skang ni pulak dah tak biase,terasa betul patah kaki hiihi

8:49 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home