Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, September 15, 2006

:(

My heart goes to Ija yg skang ni sedang berkampung di hospital..

Aliff has been warded since monday and till today no clue whatsoever of our little aliff to get discharged..haaishh..pity aliff,pity Ija..

masalah ija,masalah aku, sedih ija, sedih aku, happy ija,happy aku..

we are too attached n closed,that's y aku tak boleh buat2 buta pejam mata bila ija susah camni..in fact not only me but my whole entire family terasa..mak,abah, along, adik..since i'm the only one adik beradik yg dok kat kl n dekat ngan ija,i try my best to help her..physically and emotionally,ye la nak tlg byrkan bil spital tu cam tak mampu la plak kan..so tlg la mana yg termampu n patut..

actually ni kali ke-2 aliff warded dlm masa 2minggu ni, hari tu masa cuti merdeka alif kena thn 3hari kat spital sbb diaorrhea, and baru kluar seminggu lebih aliff masuk wad lg..kali ni sbb lelah plak..he's wheezing,and the attack was quite severe with so much phlegm inside his lung, so takat ambik neubelizer kat clinic cam tak jln dah,he needs to be put under doc's supervision..so since monday aliff kena thn wad, meaning since monday jugakla ija jadi sebhgian penghuni hospital..without any chance to go back home or pergi bekerja..nasibla org government,so cuti seminggu pun tarak hal punya..part tu ok,but part ija kena take care alif sorang2 kat spital tu yg sian tu..ye laa..alif tak sihat so he's kind of cranky,nak mama dukung je,tgk nurse dia dah menjerit meronta2 everytime nak pasang gas neubilizer kat mulut, then ye la baby sakit tido pun tak nyenyak,everytime tgh tido dah kena jab la,mkn ubat la,..mcm2 hal la yg buatkan mood aliff tak baik..so effect mamanya jugak..ari ke-2 ija kat spital dia dah demam,menggigil2 kat ward,bdn dah mmg sedia tak sihat,duk dlm ward penat jaga aliff dgn dia sendiri tak cukup tido,yg spital ni pun satu sengal aircon kuat ngalah dlm freezer,mana tak demam..so can u imagine ija sorang2 yg tak sihat tu nak jaga anak dia yg mmg sedia maklum sakit?
mak mmg tak boleh nak dtg sbb tlg jaga qistina kat muar, n PUSRAWI punya policy ialah kaum bapa tak dibenarkan bermlm kat ward kanak2 (unless single room) so abg hafiz also couldnt offer much..haaish tak boleh jadik, sian akak aku sorang ni..

so i plan with adik to take turn teman ija n tlg jaga aliff, hari rabu adik ambik leave tak kerja sanggup dtg dr melaka utk teman ija, dr pagi smpi mlm tp tak stayover,adik blk melaka mlm tu jugak sbb esoknya dia kena keje..adik,lu mmg penyelamat kakak2 lu,dari kakak lu sakit nak beranak sampai la ni bila dah beranak,anak plak sakit masuk spital lu la yg setia menolong, the fisrt come as a rescuer,even u retard but wa mmg syg lu..nnti wa bg bulu kambing yg lu idam2kan tu sempena birthday lu akan dtg..bytheway thanks a lot to my dearest adik..
so semlm turn aku lak teman ija..sanggup amik leave ni,tak pedulik dah..pas hantar irina kat nurseri i made my way to Pusrawi dlm kul 9.30 camtu, teman ija n help her as much as i could..
fuhh patut la adik suruh aku awal2 practise pikul guni beras,aliff mmg semangat!lenguh tgn dukung dia..so basically semlm aku keje tlg dukung alif bwk jln2, bwk gi blk mainan,so dpt la ija rest kejap, dia nak mandi ke, mkn ke sng la ada org take turn jaga..and esok air sabtu aku plan nak berkampung lagi kat spital, mayb tido sana kot?

so readers,pls pray for aliff,semoga dia sembuh cpt n boleh discaj awal from hospital, n pray for ija's too as she's emotionally unstable and her willpower and fortitude is gradually declining..semoga ija tabah n sabar dgn ujian Allah..n to sesapa yg ada tips2 utk mencegah athma attack or cara menjaga anak yg ada athma,pls kindly share it with me, appreciate it much..

p/s:minggu ni mmg minggu down aku, sedih..hurt..have a nice weekend ppl..

4 Comments:

Anonymous nohachomel said...

alahai mar, aku baru je baca entry ko ni, hari jumaat tu tak sempat baca, esok lak ada appointment kat seri kembangan, kalau tak bole tgk ija...

apa2 pun, hope both of them cepat sembuh

1:45 AM  
Blogger XuRa@NurKasih said...

kesiannye aliff ngan kakak mar. semoga aliff cepat sembuh & kakak mar sabar hadapi dugaan ni.. tu lah kasih syg n pengorbanan ibu!

aliff dah keluar spital ke? untung kakak mar dpt adik2 yg sama2 bersusah senang. alhamdulillah..

9:02 AM  
Blogger julia_B said...

aku doakan ..
dia cepat sembuh...
continue give ur support
to her....
ringan sket beban....

11:25 AM  
Blogger mommamia said...

Noha, Zura & Ju:thanks all for the concern n support,berkat doa u all alif selamat discaj wad ari sabtu aritu n he's now getting better,tq frens!jasamu dikenang..n to noha,terharu lak ko call aku semlm sbb nak visit aliff,thanks again!

12:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home