Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, August 08, 2006

Puteri Gunung Ledang the Musical Season II-MALATOP!

I really wanna recommend all my friends to watch PGL theatre, gosh!best giler!awesome!fantastic!Serius tak tipu ni, tak rugi beli tiket n watch it,berbaloi la!wallah!!hihi-actually the excitement of watching this musical theatre still membara2, ni la first time gi tgk theatre n before this dah ramai recommend or ajak me n hubby tgk teater PGL ni, so bila hubby's friend offered free ticket worth rm100 punya seat,apa lagi mmg tak tolak peluang lah-me n hubby gi tonton this teater on sunday nite at istana budaya, mlm tu opening, first show. Dress code,for guys no jeans n t shirt, n for ladies kena presentable. So me n hubby bersiap2 around 5, hantar irina kat MIL then around 7.45 we reached istana budaya. Solat n gi cafe alas perut dulu bcoz according to hubby's fren teater ni lama,lbh kurang 3 jam. Supposely start pkl 8.30 but biase la melayu ttp melayu heheh,about 9pm baru start-full house tu!ramai dtg tgk-artis2, VVIP (Tun M's son with wife), celebrities,model2, they came to give support to local performance,tak sangka betul seramai tu. And when we watched it,i tak rasa 3 jam tu lama, mmg betul2 menarik, tak sempat nak rasa boring somemore it's a musical teater,so lagu2 dia pun best.

Tiara she's really a good actress,suara dia sedap gila bila nyanyi, the Hang Tuah aka stephen rahman,i know this guy tak tau langsung ckp melayu n he took only 3 mths to practise and fasihkan bahasa melayu dia,n the result?PERFECT,his malay is perfect with the corrct intonation n all that, respect betul la!one more actor AC Mizal jadi raja majapahit,dgn telo 'jawa'nya dia betul2 dpt menghidupkan watak tu n the best actor yg i betul2 minat n dah 'jatuh cinta' mlm tu is adlin aman ramlee acting as a sultan of melaka,malatop beb mamat ni!

so the conclusion of the performance is teater ni mmg betul2 class,with all the canggih props, lagu2 best, pelakon yg hebat n betul2 menjiwai watak,i gave them 5 star la. seblm ni aku bias skit,tak pernah and kureng skit nak support industri hiburan kita,bkn kata nak kerek or berlagak asik tgk hollywood movie,but frankly speaking selalu rasa artis or filem2 m'sia really sucks, y artis nya asikla ng gossip2 murahan n filem plak yg ntah hapa2 esp the one directed by one datuk n that so-called prof. aduuh,tak larat tgk filem diaorg ni,but i still watched a few film like sepet, pontianak harum, filem2 afdlin..yg ni sume ok, lain dr yg lain.Cite2 cinta poyo ada aksi gaduh dlm ujan ke, bwk keta sport laju2 bila frust really insulting me man! yucks!geli tgk!rasa malu nak gi wayang tgk filem diaorg ni but..after i watched this PGL, i realised that there's still a few of them artist yg betul2 berbakat, bukan calang2 bakatnya,bkn poyo2 berlakon cite cinta yg memualkan aka cite sampah.

And one big conclusion is adlin tu mmg betul2 talented, i realised kalau masa AF dia kritik2 tu bkn kritik kosong, apa dia ckp tu mmg betul2 dia applykan dlm persembahan dia,dlm teater even without dialog pun dia boleh buat ekspresi muka yg betul2 bg kesan kat audience (alamak sejak bila la plak aku jadi promoter ni) so sapa2 yg ada kelapangan tu,yg ada budget n takde plan mlm2, gi la tgk teater ni, rasanya diaorg perform for 2 weeks start mlm ahad aritu-so lps tgk maybe org2 yg agak prejudis n discriminate mcm aku ni boleh berubah persepsi terhadap industri hiburan kita, so sokonglah industri hiburan kita heheh!


me,in front of the big poster kat lobby istana budaya



The excited crowd

3 Comments:

Blogger XuRa@NurKasih said...

teringin nk tgk jugak tp apakan daya, show tu nun jauh di kl... :(

1:04 PM  
Anonymous nohachomel said...

pertama kali tgk teater masa siti zubaidah, pegi dgn nad plak tu, terkenang masa kita buat scene siti zubaidah masa kat sains muar dolu-dolu..

kalau teater PGL ko suka, ko dah tgk filemnya?...iishhh...aku lagi suka dgn m nasir...dah ler dia tu chenta dan pojaan hati ku...heheh...tak silap aku, 3 kali aku tgk crita PGL, dan aku suka sangat sampai ...terasa sgt 'cinta' PGL pada hang tuah begitu menusuk kalbu...iiskk....terjiwang sket..

kalau ada yg sponsor cam ko, ok gak nak pegi, masalahnya takde masa!

1:51 PM  
Blogger mommamia said...

zura:takpe la,mana tau kalu diorg nnti ada tunjuk kat tv ke or jual cd ke,zura tgk la nnti k

Noha:wah!peminat m nasir ke?ko sama la mcm akak aku,minat m nasir gila2,tp dia mmg lelaki melayu sejatikan?hihi-aku tak tgk filem PGL,tp org ckp teater ni lg sng nak faham compare ng filem dia,aku pun sama noha, kalu bkn tiket sponsor tak tau la bila masanya dpt tgk hihi

4:50 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home