Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, June 16, 2006

The trip was ok,the vacation was ok,the people was nice , the place was great,everything was doing fine in t'ganu but not for the babe..not for her mommy's feeling..after the diarrhea case, irina kena lelah pulak..lps satu,satu kan?i think the looong journey of kl-t'ganu-kl is something really not good for my baby's condition,tambahan lagi dgn irina yg tak sihat sgt, cirit birit la, then selsema n batuk sikit2..haishh...who to be blamed?blame la sesapa yg berkenaan yg lmbt sgt nak siapkan highway pantai timur..i wish highway from karak to kuantan tu bersambung terus sampai KT,so taklah penat sgt..looooooong journey+ hot ambient weather + full blast of car's air-cond was such a bad condition!hah!plus the dust and the cat's fur, cukuplah elemen2 nak membuatkan irina kena lelah-she started wheezing on our way back to kuala lumpur last wednesday, pity my little irina..and that nite she couldn't slept well, she cough and cough like bursting her chest out!so yesterday i was on emergency leave. We brought her to the clinic and doc said that irina kena mild asthma..siap kena ambik gas (i forgot what they called it in medical term) utk cairkan kahak dia..too much phlegm inside her lung..today,she's getting better but still tak sembuh sepenuhnya..
aku mmg takde dugaan besar dlm hidup ni-my marriage alhamdulillah so far ok, family ok,financial pun ok(taklah mewah tp bolehla nak hidup)...tp satu je dugaan yg selalu mengundang..iaitu irina selalu sakit..hubby n i pasrah n both of us akan terus berusaha for the sake of our little babe iman irina..

p/s: i pray very hard that after this no more entry pasal irina sakit,cukuplah..insyaAllah..

9 Comments:

Blogger julia_B said...

tabah kan hati..
life is like that...
kita ader ni..kita tak dpt tuh..
keep on doa jer....

maybe mar..
mase kecil jer dia slalu sakit..
nnt da beso .
she'll b ok ..

what happen to u is normal thing
in life ..
i guess..
so take it easy..

cam aku lak..
jasmin meragam jer
from born -5 mths..

berposah aku berubat....
merata tempat...
cuti lain mc lain...
tak tentu arah kat tempat kerje..
w/pon mak aku yg jaga..
tp bapak aku sakit terlantar..
kesian kat mak aku...

after 6 mth baru laa..
dia beransur ok tak melalak lagi....

ok jgn risaulah..
nnt dia da beso baiklah tuh....

9:22 AM  
Blogger mommamia said...

ju,lega ati aku baca kata2 comfort ko hihi-thanks eh ju, betul apa ko ckp,dlm hidup ni ada yg kita lebih part ni,kurang part lain,that's life..tp risau2 aku pun bila aku compare ng org lain yg anak ada sakit serius/kronik,aku bersyukur sgt2,takpe la sakit demam skit2 boleh thn lg..harap2 dah besar nnti ok bak kata ko-jasmin meragam ye masa kecik2 dulu?alhamdulillah la kalu dia dah ok,bkn sng jd mak kan ju?haha tak sangka kita yg kepala gila kat sekolah skang ni dah jadik mak dah hihi-take care ya!kiss utk jas!

12:09 PM  
Blogger mommy@lif said...

mommamia, mphh sabar ye? macam you ckp la, demam flu boleh tahan lagi.. tak diduga sakit kronik (nau'zubillah). tandanya Allah sayang kita.. sebab dia sentiasa duga iman kita.. and at least kita tak alpa sebab sentiasa ingat & berdoa pada dia.. kita pon doakan irina beransur sihat.. amiin! p/s: sedap nama ur dotter iman irina!! :)

9:33 AM  
Blogger Hot Mama said...

Take care Irina. InsyaAllah, hopefully Irina bertambah sihat...

1:46 PM  
Anonymous nohachomel said...

mar, its normal, don't worry too much.

nurin lahir masa 34 minggu, dr dah siap2 warning kat both of us, nurin ni akan menghadapai masalah dgn lungs dia sama ada batuk, selsema or worst pneumonia.

setiap bulan dari lahir sampai la masuk setahun 6 bulan, every month mesti pi klinik, it a MUST! tak batuk, selsema, 2 tu je la, bergilir, Alhamdulillah tak kena demam, jarang sgt.

lagi 2 bulan nak masuk 2 tahun, baru la kitaorg lega sikit, selera makan dah bertambah, especially bila dia dah start makan scot's emulsion, kesihatan dia bertambah baik. sampai la sekarang, imun sistem pun semakin baik dah jarang batuk dan selsema, Alhamdulillah!

so, jgn risau sgt, batuk, selsema mmg normal, cuma kita berhati2 jgn sampai melarat, ok?

btw, cuma bagi irina scout's emulsion,tak pun bagi makan anggur hijau yg di buang kulitnya

5:44 PM  
Blogger mommamia said...

alif's mommy and Hot Mama:thanks for your doa,appreciate it much dear!

Noha:mmg ramai org ckp scott's emulsion tu bagus,plan nak bg kat irina gak,tp benda ni naikkan selera mkn tak?risau gak kalu tambah selera,irina tu kuat mkn,perut dia dah naik buncit asik mkn je,sebatu boleh nampak perut dah hihi!anyway thanks for the tips and advice,insyaAllah aku praktikkan.

11:59 AM  
Anonymous nohachomel said...

mar, sorry for late reply, baby buncit biasa la tuh, sebab frame badan dia tgh membesar, tapi buncit sebab cacing tu ko kena tgk betul2..

kalau dah sihat tu mmg la selera makan ada, tapi kita control la, normally budak2 ni, kalau kita tak makan/mengunyah, dia pun tak mengunyah sama..its better anak ko ada selera makan, daripada semua makanan pun tak nak, badan lak cekeding macam tak cukup zat.

9:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

10:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

Very nice site! » » »

8:35 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home