Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, May 19, 2006

My Era Song

Whenever i listen to the radio, there's certain songs really refreshen me of my past memories, like some songs really brought me back to either my primary school time, teenage time or college/uni era hmmm..my fv channel hitz.fm, era.fm, hot.fm and fly.fm masa tgh drive,and all these different channel played different song genre(era n hot almost the same!),so masa ni la bila lyn lagu sorang2 selalu ter'flashback' zaman dulu2, ikut la lagu tu popular masa zaman hidup yg mana..so here i am recalling my era song:

Childhood time (age 9-12yrs old)
my sis ada kaset raja ema, dayangku intan n alleycat,gosh!selalu kena dgr lagu ni sbb dia conquer radio sampai aku dah naik hafal esp lagu angan2(by raja ema,dia ikat rambut senget tepi tau), kita insan biasa (dygku intan n jay jay)..then bila tommy paige glamer kat m'sia,beralih angin pulak,mamat tu pulak mmg cute,my sis berangan je la kerjanya dgr lagu a shoulder to cry on tu!then bette midler lagu wind beneath my wings (i kena dgr lagu ni 13kali sehari masa tu sbb my sis practise nak masuk talentime nyanyi lagu ni,tension!)-not forget to mentioned belinda carlise n madonna(la is la bonita!)

teenage time(age 13-17yrs old)
masa ni tgh meletup2 lagu rock kapak haha!zaman ni la jerawat pasir dah start tumbuh kat muka pastu dah pandai cinta2 monyet(kuangkuang)-yg mana jiwang terlebih tu kang tulis la lirik lg dlm writing pad wangi kasik kat makwe/pakwe or yg tak mampu tulisla atas tisu pastu tabur bedak,antara lagu2 yg glamer zaman ni ialah:

-umpama mimpi dlm mimpi, cinta dan air mata,ada byk lg tp tak tau tajuk dia hahaha!(byk dinyanyikan oleh kumpulan popular satu lagu je,pastu terus tenggelam)-kelakar la ingat2 blk,camne la aku blh lyn lagu2 jiwang ni (ni popular masa aku form 2-3),english singer lak masa ni minat gila kat roxette! listen to yr heart,spending my time,joyride..
-form 4-5 sekolah kat sains muar, awie tgh glamer masa tu so asik dgr lagu dia je la(sembilu,di penjara janji), dok boarding school nak dgr radio tu payah skit,pas abis prep baru boleh dgr itupun tumpang dgr radio kwn(radio Ju!) pastu gilakn lagu mr big(wild world) siap tampal lirik dia kat atas meja study. Budak2 laki lak gila dgr lagu nirvana, konon gempak la,dah la mamat kurt cobain tu baru mati, so sume sibukla hafal lagu nirvana hah!main gitar mesti nak main lagu 'man who sold the world' tu..

college time-(18yrs old)1996
buat a-level kat YPM Cheras, masa ni alanis morissette tgh meletup2,kat girls hostel sumer org sibuk hafal lagu you oughta know tu,tak hafal tak cool-yg mana nak nampak lg cool (like my bestfren) dia dgr la lagu2 rock metal e.g gun n roses, metallica,masa ni aku pun sibukla mengupdate kaset2 mengikut aliran terkini; R.E.M,No doubt n Refugees (konon perasan bagus la)..then hitz.fm baru launched masa ni,asyik la main lagu 'lemon tree' by fool's garden haha!then lagu duncan sheik barely breathing (my roommate putus cinta asyik ulang main lagu tu), kc n jojo all my life is my all time fav!suka gila lagu ni-kdg2 fly.fm suka mainkan lagu2 lama ni so masa ni la teringat zaman aku kat YPM Cheras, then pernah ikut hubby karaoke nyanyi lagu lemon's tree beramai2, mmg mengimbau sgt..rindunya moment tu!dgr lagu melayu gak,jiwang kena gak lyn-roommate ada tape amy mastura n fauziah latiff,boleh gak la lyn!

uni time (1999-200+)
the impact more on malay song esp lagu indon!sheila on 7, dewa, melly, kris dayanti bykla smpi skang minat kat group from seberang. English song takleh nak recall sgt sbb masa ni la alternative,hip hop sibuk melanda..but ada satu artist nama 'Papa Bear' masa tu 1998, gila dgr lagu dia 'when the rain begins to fall' n 'cherish' version baru-back to indon song,skang ni suka kat group peterpan heheh,mcm muda belia je nk minat kat peterpan, ariel singer dia tu not badkan?hihi (terpaksa mengaku pergi tgk konsert peterpan masa new year aritu,dgn berhujan basah kuyupnya, sian hubby demi minat isteri tercinta terhadap peterpan terpaksala merempuh ujan teman bini tgk konsert tq lahling!)-n i'll always admire melly's song, lain dr yg lain n lagu dia ada identiti sendiri..

mak-mak time(now)
soo into irina's rhyme book song..

row row row yr boat..
pat a cake,pat a cake bakers man..
the ant goes marching one by one hoorah hoorah! (part hoorah ni kena high pitch skit)
one two buckle my shoe..

haishhh..

7 Comments:

Blogger Pipi said...

Lagu tiga kupang tak minat ke?

11:33 AM  
Blogger Hot Mama said...

I still remmber those days lagu angan-angan-raja ema! Hahaha

Nowadays, i'm learning baby songs.. Bubba blacksheep...la lalalala!! Hhehe

12:19 PM  
Anonymous xura said...

betul la... skrg ni kena blaja lagu budak2.. byk yg dh x ingat lg.. kena hafal smula..

12:29 PM  
Anonymous Mimie said...

ehemm...ehem...maaf ye...tumpang lalu je

5:29 PM  
Blogger mommamia said...

pipi:lagu mak limah pun minat gak

Hot Mama: yupp u kena belajar lullaby now ni,nnti boleh tidokan baby smbil nyanyi,merdu tak suara?hihi

Zura:kdg2 mar pun tak ingat lirik,mar hentam je,irina bukan tau pun hehe janji melody catchy!

mimie:sila la ye..sila la lalu

1:56 PM  
Anonymous nohachomel said...

iiisskk...teringat lagu all my life by kc n jojo tu...masa memula hubby nak propose jadi gelpren dia, sibuk la dedicated lagu tu untuk aku...wahh...masa tu rasa cam terapung2 dan melayang2 je...heheh..

bila dah declare , jadi la lagu utk kitorg, siap nyanyi kat tepon lagi...almaklum la, long distance relationship...

oh...btw, ko tak penah lagi dtg umah aku ek mar...skang ni every weekend ada je halnya aku ni...ni pun baru je balik dari business trip+mini honeymoon...nanti aku update...eerr...kalau sempat!

9:50 AM  
Blogger mommamia said...

lagu ko ng hubby ke noha?caya la taste Ann,mmg best lagu tu,tak pernah jemu nak dgr-tu la,teringin gak nak dtg umah ko,takpe noha,pulun bisnes dulu,kalu ada masa terluang n aku pun free anak beranak y not kita jumpakan?

11:13 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home