Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, April 25, 2006

My Girl

Irina is now 13 mths old(1 year 1 mth old). At this age, she picks up new thing quite fast and she learns a few words too. Let's see what she's up to now:

-she likes to wipe on the floor or wall whenever she has cloth in hand, terbongkok2 n sometimes mencangkung org tu lap lantai i told u, mmg ada gaya lah!i think she likes to observe her mommy doing the housechores,that's how she got that- the cheeky part is after she wipes the floor or wall she will wipe her face pulak ewww..hah this part absolutely not from me,dont know where she learnt this,haiyaa..

-she starts to bulit interest towards make up and very fancy over mommy's handbag..hmmm.. faminity element grows inside her very fast huh?isk isk..kecik2 dah berangan-so now i cant let my handbag or my make up pouch to be visible or else abis!she likes to play with my lipstic and acted like she applied it on her lips, she plays with my eye-curl and try to curl her eyelashes too, dia tau pulak tu nak tujukan benda alah tu kat mata ke or kat bibir ke,that's why i'm amazed!kalau dah girl tu,girl jugak kan?

-she cant see nailclipper..once she got it,she'll seat and take the nailclipper to her toe,ntah mana satu mata pemotong,mana satu pangkal dia hentam jer,tp gaya memotong kuku tu mmg ada

- meniru gaya sujud masa sembahyang, tp style irina lain skit,sambil duduk sambil sujud

-suka nak 'tolong' mommy sidai kain basuhan, she'll pick up laundry (yg kecik2) dr dlm bakul then sibuk nak sidai kat ampaian, bila tak sampai or penat nak terjengket2, end up dia akan lap kain basuhan yg bersih tu kat lantai or atas meja or dimana2 mengikut citarasa dia..dia mmg betul2 fancy/obsess dgn kain basuhan,pantang jumpa sibuk nak lap sana sini..tak gamak nak ckp ada gaya waitress kat restoran tp itu lah kebenarannya..tidaaaakk!!



one more thing irina dah pandai buat muka cheeky bila nak snap gambar dia,tgk ni dia buat muka mcm terkejut!

there's a few funny little thing she did lately,just see to what extend it will progress..how bout words?yupp..she uttered a few new words lately which surprised me n hubby literally,so let's see what's her vocab looks like:

ab bah = abah(lama dah pandai yg ni)

baby = baby

meme = mommy or sometimes amma(hmpff)

kakkak = kakak

muu = moon

kek = cat

bek= bird

buu = ibu @ kucing kat rumah ma yg dipanggil ibu

babai or tata = bye bye

ce ko ko or ko ko = sekolah (ni baru dpt kelmarin)..i taught her this word by consonent-se..ko..lah!then she pick up only word 'ko'..jadik laa..

irina mmg seorg kanak2 yg sdg membesar dgn aktif dan lasaknya(tersgt actually)-ni gambar terbaru irina masa tgh tido..sungguh bersopan santunkan?ada sesapa berkenan?hihi..


6 Comments:

Blogger julia_B said...

yup...
seronok kan bila anak anak ader
improvement on skills dia...

irina cepat gak...
jasmin baru la diri jatuh..
jalan blom lagi..
tapi org kat kalo tumbuh gigi dulu jalan lambat....
gigi da 8 batang ...

word yang dia sebut da jelas.
..mama
...papa
...jahat..but sound jaat....
...tetek....
...bye


da rancak berckp tapi bahasa dia laa...
bising...
pastu
suka sgt miaow cat....
di pi kat cat dia cekup cat tu...
da pandai kejutkan papa tido..
nnt dia cakar badan ngan mata...
tapi aku dia tak cakar...
hehhe....
kalo nak tetek..
pandai tunjal tetk aku....
seronokkan MAr...
mungkin nilah hapiness to be a mother.....
kan....
ooppssss over excited lak bercerita...

2:15 PM  
Blogger sue said...

mommamia:
what a lovely daugther you have..she's so cheeky..

3:43 PM  
Anonymous xura said...

eeeiii... cutenye gmbr irina yg first tu... rase cam nk cium je.

aiman tido pun sebijik cam irina. hubby zura kata, cam lps kena belasah! ;)

wahh.. dh byk words yg irina cakap.. mesti best dgr celoteh dia kan???..

4:09 PM  
Blogger mommamia said...

Ju: eee..mesti comelkan jasmin?bab cakar bdn ng muka kejut papa tu comel la,wah!berani jasmin pegang kucing ye?kucing tgk dia dr jauh mesti dah lari!bila la kita nk jumpakan anak2 kita ni kan ju?mesti happening gak mcm mak2 dia,btw ko breastfeed jas lg ke?respectla!

Traveler:yes trav,she's soo cheeky!geram kdg2!

Zura:wah aiman pun lasak gak tidonya ya?mmg boleh geng la diaorg berdua ni, best dgr baby ckp,rasa ilang penat bdn bila dgr dia ckp!

6:00 PM  
Blogger Hot Mama said...

She's so cute.. Pandai betul buat muka terkejut.. ni ukut mommy dia kut..heheh

11:09 AM  
Blogger mommamia said...

hot mama,irina anak abah sgt2,so u tau la kan dia ikut sapa?hihi

4:18 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home