Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, April 07, 2006

Sleepless in Puchong..

For the past few days, night time has been such a terrifying and scary period for both me n hubby...when the other residents were sound asleep, the light was gradually off, the shouting and laughing of the kids next door was slowly disappeared and silence was everywhere in our peaceful residential area, then the creepy moment started to happen..my heart will start to pound in a fast rate and I’ll be sweating a cold sweat.. worry, scared and anxious never fail to bother me n hubby..yes..something was bothering us, one lil creature aka ‘makhluk halus’ creeped and wandered around the house and turned our night to be such a looong sleepless traumatic night ever..bukan toyol, bukan langsuir or pontianak..dia ialah errr..my own flesh and blood tak lain tak bkn Iman Irina-haaishhh..

dah 3 mlm dia buat perangai sepjg minggu ni, and I could feel that I’m not having such a good quality sleep lately..ntah mana silapnya, 4 mlm lepas (isnin mlm) semuanya mcm biasa.pas ambik irina dr nursery, bg dia mkn kenyang2, dia akan bermain sepuas2nya dr pukul 8 sampai 11mlm dan bila dia dah letih dia akan mintak susu and masa nilah selalunya dia akan tertido sampai pagi..so tidurla si intan gunung siti payung ni pd pukul 11.30mlm tu and mommy dan abah pun letakla kepala atas bantal nak menikmati tido yg lena slps melalui hari2 yg memenatkan…BUT..no..no..tidak seindah yg diharapkan, the nightmare was about to begin..Iman Irina terjaga pd pukul 2.30 pagi merengek2 nak keluar dr playpan dan tanpa teragak2 dia ‘start engine’, taknak baring taknak tido,campak pacifier dan dia sibuk nak keluar dr bilik sbb nak bermain..gosh!!

maybe that nite irina was having ‘time zone disoriented’ punya penyakit dimana dia tak dpt nak membezakan mlm ke siang dan mungkin tenaganya berlebih2 sehinggakan tak boleh nak menunggu keesokkan hari utk bermain..have u ever imagine to have a lil creature ran happily around the house (light off tau,gelap gelita ni), on and off from the kitchen looking for urghh I don’t know what, close and open the door repeatedly and scream when she get locked behind the door and scratch mommy’s face when she realized her mommy was sleeping and not playing with her and all this happened at 2.30 in the mrng!?can u imagine that?and this torturing moment dragged on till 4.30am and bila dia penat dgn sng hatinya terus jer tido huhuhu..

tu cerita isnin mlm,then wed nite was another nightmare..hubby dgn berbesar hati menidurkan irina seawal 10.30mlm (habis awal dah tu)-so mommy pun tersenyum lebar dgn rasa lega boleh berehat2 dan membaca paper..pkl 11.30 bila we all nak masuk bilik jer tetiba..alamaaak..irina bukak mata menggeliat dan terus bgn tersengih2 carik mainan..masa ni betul2 terpikir “anak aku ni kena sampuk dgn hantu mainan ke”? and the same thing goes for last nite, mlm td dia bermain sampai pkl 1.30pg..i was really tired, tak larat sgt sbb mkn ubat selsema then I just biarkan jer irina main sorang2, hubby pun surrender jugak..sedar tak sedar irina dtg tepi I bwk bantal then tepuk muka I nak susu pastu dia tido..

so now,after a constant sleepless nite, ppl could see a drastic change in me, muka tak bermaya, slalu menguap kat opis rasa mcm nak masuk tido dlm laci, mata lebam mcm kena tumbuk and slalu rasa nak suap kasut kat client2 yg saja nak cari pasal..i dah check dgn nursery waktu tido dia..10-12 tghari then 2-4 ptg,pastu dia tak tido2 sampai la ke mlm, ok la tu kan?patutnya dah boleh tido awal dah ni..apa punca nya ek?faktor pemakanan?or keturunan?ke salah asuhan hihi..this thing normal ke tak?anak org lain mcmni jugak ke?friends out there, if u have any ideas or suggestions pls share with me, idea dan nasihat anda sgt2 la diperlukan n sekiranya anda berpengalaman yg sama spt saya, don’t feel hesitate to share, it's good to know that I’m not the only mother yg kena and irina not the only child berkelakuan sedemikian rupa huhu!

9 Comments:

Anonymous xura said...

la mar, zura ingatkan aiman je yg kena penyakit celik-mata-bangun-main.. this week, dia asyik tido pukul 11.30 mlm je. paling teruk mlm tadi, tido pukul 12.30! zura pura2 tido, dia gigit bahu zura, hempap hubby! sabo je lah...

mata dia dh merah, dh terhuyung hayang, dh nk muntah 3 kali, tp still nk main! geram btl. puncanye sbb dia tido ptg lewat sgt. lps tu kalo dia dh ngantuk, x blh ditahan2, kena bg dia tido jugak.

tp irina lg mencabar kesabaran lah. ye lah pepg buta tuhh... nmpknye kita kena reschedule nap time diorg lah... jgn bg tido siang lama sgt. zura smpi kena migrain jd nye ni!

11:29 AM  
Anonymous nohachomel said...

aku takde la pulak pengalaman macam tu mar, sebab nurin mmg byk main kat umah babysitter, jadi kalau balik umah mmg terus kong. sampai aku lak yg kejutkan dia sebab tak puas main dgn dia...huhuhu...

but, aku ada sorang kawan macam tu, tapi anak dia akan bangun pukul 3 pagi ke atas, dan tak nak bergelap gelita, mesti buka lampu dan nak main kat ruang tamu lak tu...iiskk....sebab tu la, kawan aku ni, bila pukul satu je, tutup pintu bilik, kunci, tido!

but dont worry, mmg budak macam tu, kekadang tu, ter'ubah' waktu tido dia. make sure, ko tetap latih dia tido pada waktu yg sepatutnya, oh ya satu lagi, bila dah ptg2 tu, toksah bagi makan benda yg manis2 macam coklat ke, gula ke, bila makan benda2 mcm tu, dia ada byk energy, tu yg dia takleh dok diam, asik nak mainnnnnn jek...

1:55 PM  
Blogger mommamia said...

adoi..betul la zura,mmg boleh migrain dibuatnya,mar dah la sng nak sakit kepala-tp lega bila tau bkn irina jer sorang buat perangai ni,aiman pun sama ya,sampai huyung hayang ng nak muntah sanggup thn mata lg tu hihi-harap2lah perangai tido lambat diaorg ni bkn selamanyakan kalu tak mmg kurus kering ler jwpnya!

11:06 AM  
Blogger mommamia said...

noha, bila camni aku teringat cite ko train nurin tido awal n sampai skang dia mmg tido awalkan?bestnya boleh rehat,tp betul ko ckp budak2 kdg2 berubah waktu tido..harap2la tak lama benda ni, tp masa irina 5-6 bln dulu dia tido awal,kul 8 tido dah tak smpt nak bermain,masa tu rasa nak kejut je dia ajak bermain n rasa tak puas spend masa ng dia..hah skang ni ambik kau main ng anak sampai kul 3-4 pagi!dah terlebih2 puas lak ni hihi

11:11 AM  
Blogger Hot Mama said...

Mommamia, i nie penakut. Bila baca separuh, macam lain macam i dah tak baca dah.. ape dia sebanarnyer..? heheh ni citer hantu ker?

11:41 AM  
Blogger mommamia said...

bukan hantu la hot mama, baca la..saje je mula2 tu bikin suspen skit,tipah tertipu ke?hihi

2:32 PM  
Blogger Hot Mama said...

Hmmph! Buat suspens jer...Hahhaha!!!

4:27 PM  
Blogger julia_B said...

oopss..
aku terlambat comment ker..
sori la bz sket lately....

ikut pglmn aku....
jasmin tido pg dr 11-1 pastu mkn
memain...
pastu tido lagi kejap 3-5...
pastu main... makan..
pastu tido lg lps magrib...
sampai pkul 9-10,...
pastu aku bg makan....
pastu main..ngan aku+husb..
pastu pkul 12mlm dia tido..
pkul 6am jaga nak susu....
pastu tido balik

aku perhatikan siang anak aku
pagi la tido lama..
ptg jrang tido.....
tapi lps magrib mesti tido sekejap pastu malam pkul 11-12 tu terus tido sampai pagi....

dule ader gak sekejap buat perangai ntaknak tido sampai pkul 2-3 pagi..
sampai jatuh katil sbb aku+husb da tetido dulu...

tu kalo lps magrib dia tido lamer sgt.....
slalu nyer aku saje je buat bebising spy sblh malam dia tak tido lamer sgt sbb nnt pukul 12 nak tido lagi.....
alamak..
detail sgt lak cerita...
alah jgn la risau ..
bebudak ni dia berubah ubah.....

11:17 AM  
Blogger mommamia said...

Ju,thanks sbb share info ng aku,lg detail lg aku suka-kiranya jasmin byk gak waktu tido dia ek?sbb aku compare irina just 2 kali jer pagi ng ptg pastu mata dia boleh thn sampai kul 12-1 pagi-betul la ju,budak berubah2,skang ni irina dah 3 mlm tido awal gak la around 11.30,taklah kul 1 cam selalu legaaa la sikit..

9:13 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home