Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, February 21, 2006

Rambles in my head

Life has been pretty tough lately..work like a dog, rush back home and do all the housewife thing..it’s like..urghh!! Frankly, i love my duty as a wife n mommy, but somehow with extra pressure and workload in the office, I’m just getting sick ..life is getting sickening and I’m sick of my office environment..i’m not physically tired but hate my office, the people there and my working life..

SICK OF THE JOURNEY TO OFFICE
SICK OF THE ENVIRONMENT IN OFFICE
SICK OF THE PEOPLE WHOSE PRIDE ARE ERUPTING OVER THEIR HEAD

Hmmm.

I’ve been an absent-minded person lately, is it because of my working life pressure, or being a super busy working mommy, or is it because of me thinking to much..i dunno. I guess I think a lot..a lot of things inside my head. I always think and brainstorm about anything/anyone be it working matters or rubbish thought.. like yesterday I was late from office and I rushed back home like hell and while driving, nothing else in my head except of thinking very HARD of what to cook...irina is now sharing a meal with us,meaning she’s now taking a rice with any lauk pauk that I cooked .. so to adjust with hubby and my baby’s appetite is aint easy..there must be kuah yg tak pedas,then sambal utk dapatkan pedas then ikan/ayam/telur goreng and also veggies..sometimes I really ran out of idea of what to cook, blank..everyday fikir benda yg sama..so cool huh my brain exercise…tough job I tell you..

then, while driving i was listening to HOT.FM and there’s one caller on air tell on how she accidentally caught her husband cheating on her..

satu hari tu suami saya terhantar salah msg kat saya, dia nak hantar kat gf dia tp terhantar kat saya..msg tu tulis..sori fifi abg takleh call,abg busy harini kita ckp esok la yer,rindu kat fifi..”

“dahtu awak tak marah suami awak ke” asked the DJ…”marah..dan skarang budak perempuan tu bakal menjadi madu saya..”

The world has stopped making sense.

Then I think again..after perah2 otak pecah kepala memikir on what to cook, I think about this caller..i tried to put myself at her place..what if my hubby did the same thing?what if there’s another woman in his life besides me?what if he asks for polygamy?what if..what if..it dragged on till I reached home dan tak semena2 I felt suspicious..ni tadi on the way balik laki aku tak call pun mcm slalu, ada apa2 ke ni?ni msg bunyi ni ntah sapa ler tu..and the cerekarama goes on and on..mmm,good example on the Cause and Effect subject...crazy heh? See I told u,I’m damn good with this kind of thought..ahli fikir I ni..sesuai join group penyanyi ahli fiqir tu..jadik private investigator pun ok.

Rubbish also.

Then after picking up Irina,I went to pharmacy to buy herbs for my digestive problem(yess, I do have constipation problem) and there’s one mid-age lady with wavy-colored hair stand in front of the counter chatting with the cashier, i was standing behind her to pay for my stuff and they just ignored me..urghh!almost 10mins I stood there like a dungu people and heard over their conversation..”maid I batuk la..i nak ubat batuk yg tak ngantuk sbb nak drive nnti sng..anak I check-up kat klinik bla bla bagus bla bla..and I was like ‘ehem’ and sighed behind her yeah..giving her a sign of losing my patience. That woman finished and when she wants to walk off,she said to me..”excuse me,I need to go out!”kasar n rude..yess,I was obstructing her way as a sign of annoyance. To be well-mannered and taknak malukan hubby yg tgh tunggu kat luar I kept quiet and she walked away. I should even said:

Oh ok,get lost then..or

Oh sorry makcik, i shouldn’t mess with an old woman like you that forever stuck in a menapous or

Wah..good la makcik, old people who’s about to die like you still have inspiration to dye and do hair hah

And all this rubbish kept on playing inside my head. Kenapa tak ckp macam tu,kenapa tak cakap macam ni..so much rubbish la inside my head..btw makcik..dont u think u r the only one in this world that had a bad day,i had my bad day too..and jgn ingat dah perm ngan warnakan rambut pastu ada maid kat umah u could be rude to anyone, at least u dont have to rush back home to cook for yr family after a long tired working day,not like me, my time is very precious ok..tak cool langsung la u makcik..

Because of all the junks and rubbish thing la, I was like ‘hang’ this morning..not blurr but hang,my brain hang mcm computer yg hang. Instead of making a right turn to Irina’s nursery, I was making a u-turn to make my way to the office,and shortly I realized that I should dropped Irina at the nursery first..lucky that I realized it early,if not I’ll be coming to the office together with Irina, tak pasal2 kena nyorokkan Irina kat bwh meja..so much rambles and crap and rubbish inside my brain, that’s y la otak hang..dosa ngan makcik rambut ombak tu pun iyer gak kot..astagfirullah..ampunkan lah dosa hambaMu yg lemah ini..

5 Comments:

Anonymous xura said...

biasa lah tu mar, pompuan ni mmg pemikir yg agung! zura pun cam mar jugak. pikir punye pikir, smpi nk pecah kepala dibuatnye.

take 5 min break... pejam mata... relax... uhhh... kalo dpt tido sedaappp niii.... heheh...

3:57 PM  
Anonymous nohachomel said...

mar,

firstly...tarik napas..tahan 2,3 saat...lepas...lepas kut mulut tau, pastu tarik lagi....lepas...

mar, its normal career women like us facing all the problems that u said, but the way we handle it, make us lagi baik/berjaya...

for example, pasal masak tu, why dont u sit down together with ur hubby, discuss apa nak masak utk 5 hari bekerja terus, lagi bagus, pastu terus pi pasar ke, tesco ke beli bhn mentah. bila kita dah buat jadual, dah set siap2, takde la penat nak pikir everyday, and everyday u balik umah, happy 2 je with hubby and irina, wanna try it??

pasal kerja rumah tu, try to bahagi2kan dengan hubby, bila ko masak, dia jaga irina ke, then takde la penat sgt, unless ur hubby lambat balik, still ko kena la berkuntau sensorang. but, jgn la tense, sambil masak, dari dok pikir yg bebukan, cakap2 la dgn irina, mmg ler dia takleh balas balik, tapi try la, lega tau, walau pun ko cakap dia tak paham...paling2 pun dia senyum je..ok tak? :)

try not to stay up, so, bila dapat tido yg cukup, takde la letih atau rasa cam tak nak bangun, kalau irina tak tido lagi, u two just play in the bed together, silap2 dua-dua tertido, nganga la cik abang...hehhe..

apa pun, hang in there dear, sabar byk2 selawat, ok? or perhaps we should meet to share the problems or just to cheer u up??

5:39 PM  
Blogger mommamia said...

zura:lega bila tau mar ada geng gak dlm hal2 menjadik ahli pemikir ni,tpkan mar slalunya taklah ambik pusing sgt benda2 kecik tp ntah la kali ni teremotional lak,crack under pressure so apalagi blog la tmpt mar melepas perasaan hihi,best gak ada blog ni kan?

Noha:jadik mak yg bekerja ni bukan sngkan noha,kdg2 mmg rasa tak terkejar..kat opis dah pening ng hal2 kerja,deal ng org2 yg bermcm perangai,blk umah nak urus hal rumahtangga lak..apa pun aku cuba bagi yg terbaik utk hubby ngan anak,and nasihat2 ko ni aku jadikkan guidance,thanks a lot noha and zura my dearest cyber frens!kalu la opis kita dekat,boleh jumpa mkn2 lunch kan noha..takpe la one fine day maybe..

5:16 PM  
Blogger julia_B said...

yupp MAr..
pity u...
tapi bukan ko sorang jer....
all working mom's in the world facing the same probs..
but i take it as..
alah bisa tegal biase....

memula mmg susah nak sesuaikan diri...
yelah environment keep changing and we got to cope up with it too kan....

tu yang at the very beginning perit sket ...

aku setuju ngan noha tuh..
siapkan bahan mentah hari ahad..
sesiap blender bebawang.....
so during weekday..
ko lebuh jer laaa...
one more thing for irina..
masak la vegetable soup....
sup soohoon ngan telor ka...
utk kita masak la cam biase...

mcm hubby aku tak cerewet sgt 2 lauk da cukup..
soo... aku masak vege soup...
pastu ikan ka,ayam ka,udang,sotong...etc
masak le sambal ke.. asam pedas ke..kuah kicap ker...masam mannnis ker..

OR if u feel the very tense...
why not takyah sesusah...
makan je
kat kedai..
to relief urself..
pastu ko belikan irina bubur Mc D...
sampei umah
pastu ko TIDO....
simple kan...

don'nt thing too hard until crack ur head...
hhee
take it easy and make it simple..
kita yang ADJUST dia...

tu lah advise aku tak tak seberape nih....
U CAN DO IT MOM!!!
JUST BEAR IN MIND IF WE MANAGE TO WORK FOR LIVING PLUS BE A WIFE+MOM..
WE R SUPERB....
da cukup baguzz la tu...

12:14 PM  
Blogger mommamia said...

work+wife+mom=superb,aku setuju!mmg bukan sng nak handle rumahtangga ngan anak at the same time bekerja, kalau boleh handle mmg terer la-actually to handle all this ok je bkn masalah besar,but to give the best n maintain it tu yg tak larat..mcm nak bg didikan dan perhatian yg terbaik utk anak,at the same time layanan terbaik utk suami(makan minum baju dia) and dlm masa tu jugak nak pastikan rumah bersih cantik..and dlm masa yg sama gak kita kena kluar bekerja..nak maintain sumer tu yg urghh,kalu ada org gaji bestkan?hihi..

3:27 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home