Bubbles of Life

Life is what life is

Thursday, February 09, 2006

CNY Hols-Part 1

Location: Muar
Date: Friday (27/01/06) – Sunday (29/01/06)

I lurrvee being here..my little hometown, my home sweet home..tenang, aman damai dan tak hiruk pikuk mcm kat KL…kitaorang tiba rumah muar lbh kurang pukul 3 ptg, kul 11 pagi bertolak dr KL..singgah ofis hubby kat seremban la, mkn2 kat ayer keroh..tu yg sampai lambat tu..aku ng hubby apply leave start ari jumaat, punya la sakan nak cuti pjg ngalahkan kitaorg lak nak beraya..tak lama pas we all sampai, angah (my bro), his wife and lil hero Marwan sampai..after a while Ija sefamily lak sampai (Qistina and lil bam bam Aliff are soo adorable!)..so 4 of us dah sampai kecuali adik (my youngest sis) yg still bekerja hari tu(eleh poyo2 kerja je tu)..mlm baru sampai agaknya.

Semua blk and berkumpul adik beradik sbb esoknya (Sabtu 28/01) ada buat kenduri doa selamat dan aqiqah Mohd Aliff Iqbal yg dah berumur 4bln. Sekejap je dah besar syg mak teh ni, remember on Sept last year I blogged about his arrival into this world?the baby with the voice of juara karaoke?remember?yess he’s the one..makin comel and still have that ‘juara karaoke’ voice heheh..

So on Saturday 28/01 dr pagi sampai ptg kami adik beradik sibuk buat persiapan utk kenduri, tukang masak dtg awal2 pagi nak masak lauk kambing briani, nasik minyak, ayam masak merah, dalca daging dan pencuk/acar. Tengokkan gaya mcm nak buat kenduri kawin, lauk pauk berperiuk2, takpe la lgpun dah lama tak buat kenduri camni kumpul sedara mara..so this time buatlah meriah sikit..hah pagi tu smpt lagi kami adik beradik wish mak happy b’day yg ke-55, along sempat lagi adun choc kek utk mak..Mak we love u much!u r the best Mak ever!semoga pjg umur dan kehidupan dilimpahi rahmat amin..

Mlm tu kenduri start lps maghrib..semuanya berjln lancar even at the beginning baby Aliff awal2 dah ‘mengalunkan’ suara dia hihi..tp masa cukur jambul dia senyap lak, maintain comel ng montel jer orangnya..Mr .R.A antara org2 tersibuk gak mlm tu, dia antara org terpenting memastikan lauk pauk cukup dihidang kat tetamu di luar..everything settled at about 11pm, relatives were back home then and our house was like turning upside down, tunggang langgang..tlg2 kemas and membasuh mana yg patut..

the next day (Sunday 29/01) was another tiring day for me, hubby and Irina..a looong journey back to Terengganu all the way from Muar-cuti seminggu sempena CNY, so berbahagi2 la blk dua kg..satu kat selatan, satu kat pantai timur, kena adil baru hidup aman bahagia laki bini anak beranak..said hello to the beautiful beaches and nice scenery of preserved Terengganu!

5 Comments:

Anonymous xura said...

mmg dh mcm mar yg nk beraye! meriahnye dpt berkumpul satu family. time ade cuti pjg lah nk kumpul ramai2...

jauh tu dr muar ke terengganu. mmg patut pun apply cuti lama2. mcm zura ni, setapak 2 dh blh smpi rmh mak mertua!

9:37 AM  
Blogger julia_B said...

baguzz tu berkembang
la ko..
aku ngan zura same umah mentua dekat..
tak berkembang...
tapi yang bestnyer slalu dapat tapau.....
alhamdulillah dapat mak mentua
BAik Punya...
samapai aku termalu...
dia asyik memberi je....

maknenya adik beradik ko semua da kawin ler..
pehh meriah giler...
akak ko keje lagi tak kat ST thomson muar tuh???
....
hubby aku keje kat sana gak..
tapi bukan ngan ST..
kira dia vendor ST laa...
bole jadi spy aku..hehhehe

11:35 AM  
Blogger mommamia said...

Zura:mmg kalah cina2 kat opis ni,mar lak yg over bercuti dr diorg hihi,tp letih la zura travel pakai keta blk kg, ingat irina dah besar skit nak naik flight je blk t'ganu tp mmg takleh nak angkut brg sekapal la..skang ni kalu blk kg penuh keta ng brg2 ngalah org nak gi mekah!
cuti yg ni mmg best sbb dpt kumpul sumer, masa raya pun tak dpt kumpul camni..penuh rumah!

Julia:akak aku keje sana lagi, nak dkt 10thn gak, ish terharu aku ko ingat lg akak aku keje sana hihi ye la rakan melalak dulu mana boleh lupa ye tak hihi!hubby ko vendor ST, so dia based sana ke?aku ni teringin nak jumpa ko pdhal muar melaka bkn jauh sgt pun tp tu laa..blk kejap2..
syok la ko ng zura mak mertua dekat, family in law aku skang tinggal cheras tp buat sementara je, bapak mertua aku keje sini lagi, dah pencen nnti blk t'ganu kot..akak abg aku kawin dah kecuali adik bongsu aku, dia keje kat melaka kat bkt baru,jauh ke ng umah ko?aku ada hantar dia sana sesekali..

3:06 PM  
Blogger julia_B said...

bukit baru dekat ngan ofis aku...
bukit sebukor...
alah melaka bukannya beso sgt....
nnt kalo kodtg melaka call la aku..

bole kita jumpe..
bole jumpe irina..
ko bole jumpe jasmin..
jgn diorang ikut perangai kita sudah!!!!!

12:39 PM  
Anonymous nohachomel said...

ammboiii korang, sejak 2 menjak aku tak update ni, kemain berpencak lagi korang ek... takpe la, ada chance jumpa, bole kumpul reramai...

5:46 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home