Bubbles of Life

Life is what life is

Wednesday, January 04, 2006

2005 Recap & 2006 Resolution

Say farewell to 2005 and welcome 2006..diharapkan thn baru ni akan menjanjikan yg terbaik utk aku sekeluarga dr segi amalan kebajikan, pengurusan hidup seharian, kewangan, career, perhubungan dan hal ehwal rumahtangga..yer..biarlah semuanya membawa yg terbaik dan memberikan perubahan positif -and semoga kami kuat dan tabah mengharung cabaran di thn 2006 ni..ye la, mana ada hidup takde cabarankan?setidak2nya cabaran yg diuji pd diriku nnti memberikan hikmah dan pengajaran serta pedoman di hari kemudian..

The biggest thing happened to me last year that really caused big changes into my life and me myself personally was the presence of Iman Irina into this world..Giving birth to her and being a mom is a wonderful thing ever happen in my entire life besides being a wife to my dearie lahling..so since March 05 up to Dec 05, there’s a different version of me already, with extra responsibility to care of in our household..bukan jer nak jaga mkn minum husband and jaga diri sendiri, now I have extra ‘entity’ to look after and give the best out of me as a wife and mommy..i could say that half of last year period ran quite messed-up with so much things to adjust and adapt as me and hubby were all new and handicap in parenting job-and one thing obviously missed by us was our luxury time; cuddling and chatting in front of tv and bite on snacks dan bermls2 sampai tertido, or do some ‘outdoor’ activities eg karaoke, cinemas, shopping complex, or melakukan aktiviti ‘mari menambah babat’ spt pergi mamak dan melantak di mlm2 buta atau melakukan ‘lawatan’ ke uptown..those were the days masa hidup berdua tp skang dah bertiga..bukan kata tak boleh nak bersenang lenang bila dah ada baby ni tp ye la masa tu terbatas-nak membelai diri pun susah nak cari time, nak shave pun kdg2 asik tertangguh berminggu2!-BUT it’s ok with both of us, in fact we are happy with our parenthood life..then gradually we used to adapt ourselves and picked up the challenge bit by bit, and sedar tak sedar dlm kesibukan membesarkan Irina skang dah masuk thn baru..and Irina pun dah nak masuk 10bln..Alhamdulillah..cabaran dan dugaan sepanjang menjadik ibu dan bapa dpt kami atasi.

Dugaan2 lain?ada jugak tp kami berjaya tangani..baik masalah kewangan atau perselisihan faham (biase la sdgkan lidah lg tergigit..ni kan pulak aku dan Mr R.A) dpt dihadapi dan ditangani dgn cekal, so far takde masalah besar yg melanda sepjg thn 2005. Kehilangan insan tersyg?yer ada..not really an immediate family member but dekat jugakla dihati kami...Mak (ma’s sister, we used to call her Mak) passed away Oct05 lg berapa hari nak sambut puasa..and Ayah Ngah (ma’s brother) passed away a few weeks ago..both suffered from diabetes and also my mak saudara (Mak Long Tijah) lost her battle fight with colon cancer..Al-Fatihah..

The happiest event happened in my family last year was that we managed to 'breed' and expand the household of Encik O heheh..selain dr kehadiran Iman Irina, my sis pun berjaya melahirkan zuriat penyambung generasi En O..Mohd Aliff Iqbal lahir Sept 05 menjadikkan cucu abah bertambah 4 org; Marwan, Qistina, Irina and now the cutie bam bam Aliff..Alhamdulillah..thank God, bertambah besar and meriah keluarga kami..hah satu lg perkara happy ialah my youngest sis managed to finish her study kat UM after a looong struggle of getting a degree cert! 5thn kot dia kat situ Heheh naik berabuk kat UM!now dah kerja and bergaji sendiri,Alhamdulillah solamat duit den heheh..

So those were some 2005 recap that I could hardly think of, antara perkara2 terpenting ala2 ‘hari ini dlm sejarah’ laa..my new year resolution?beranak..beranak dan beranak!heheh no..no..belum lagi kot..tunggu Irina besar skit..but one thing for sure I really look forward to have a career advancement (dpt jawatan MD pun jadik la citt poorah berangan!), and to further my study is the main thing I would like to do/pursue EVERY year..yer..tiap2 thn ada azam ni..resolution 2 thn lps yg tak terlaksana lagi..mcmana nak terlaksana? 2 thn lps sibuk prepare kawin, tak sempat buat apa dah terberanak, so maybe this year?we’ll see..and of course to be a better wife and mommy to Mr R.A and to my baby..so go mommy go!i know u can do it!

3 Comments:

Anonymous xura said...

sblm ade bb, pukul 2 pg still tgk tv. tp skrg, pukul 9 pun kdg2 dh tergolek dpn tv!

actually, setiap cabaran tu mase kita lalui mmg terase berat n susah. tp lps kita dh berjaya tangani, terase manisnye bila kita rase kita lah 'juara'.

so, zura harap mar b'jaya capai azam mar. kalo mesia boleh, mar pun boleh! hehehee...

9:41 AM  
Anonymous nohachomel said...

aku harap segala impian menjadi kenyataan, keep the dreams alive! when u have a dream (walau pun berangan jek sampai berbonjol2 jerawat keluar..hehe) then there is a away to make it come true, have faith in yourself!

(wwahh...lepas ni aku lak nak kena buat recap and resolution nampaknya, baru la terang lagi nyata apa yg adaku dah, sedang dan akan buat, thank you for sharing)

10:47 AM  
Blogger mommamia said...

zura:thanks for the spirit!takut resolution lain tak terlaksana, azam tang beranak tu pulak yg jadik heheh..tak gitu ler harapnya.

Noha:buat la noha,nak gak tau apa yg dah tercapai and tak tercapai lagi dlm hidup ko, yg pasti cita2 nak bg adik kat nurin mmg ada dlm azam ko kan thn ni?heheh..gd luck!

11:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home