Bubbles of Life

Life is what life is

Friday, January 13, 2006

Aidil Adha di perantauan

I celebrated my aidil adha raya in Cheras with my ni-laws, sedih gak tak dpt blk Muar, meriah if dpt blk sana since my bro pun ada, and selalunya we all akan berkumpul ng cousin2 lain kat umah atuk Sam..takpe lah,not bad gak raya kat KL, after all bukan sorang2 pun, hubby,anak and keluarga mertua kat sini lagi nak kecoh apa daaa..ptg isnin tu miera msg nak ‘pinjam’ Irina..tak berputus asa adik ipar wa sorang ni, semlmnyer dah try nak pinjam tak dpt, esok nyer try lagi heheh..so kitaorg hantar Irina gi cheras mlm tu..so since Irina dah dipinjam, I tukar my menu plan utk raya haji ni..mula2 tu plan nak buat puding jagung jer nak bwk gi cheras..ye laa..ma mmg takde suruh masak pape,tp segan lak nak dtg berlenggang kangkung bwk perut jer..so irina takde ni boleh la tambah menu..terus terpikir nak masak lodeh ngan sambal kacang sbb tu mmg akunye fav-Malam tu gak gi carik bhn2 nak masak kat kedai..ketupat segera tinggal sebungkus je lg, yg lain abis org dah borong, nasib dpt gak sume bhn yg dicarik..so after that gi hantar Irina ke Cheras..lepak sana sampai kul 10 lbh and blk tiba umah kul 11 mlm, terus kuarkan periuk rebus ketupat and sambil tu buat puding..nasib ada org temankan, Mr R.A kebetulan ada kerja nak buat, so sementara isteri mithali ni bersilat kat dapur tgh2 mlm, my dearie boss temankan sambil buat kerja- so kat bawah ni gambar bhn2 nak buat puding ngan kuah dia;



dr kiri ke kanan: susu cair, jagung, tepung kastard and fruit cocktail.

susu cair ngan fruit cocktail tu utk kuah dia, puding nya hanya guna tepung kastard tu campur ng jagung dlm tin and sedikit gula, tu jer. Resipi ni my eldest sis ajar, so first time buat ni,nasib baik jadik!senang je buat dia..bancuhkan tepung kastard satu tin tu dgn 5 tin air and tenggek je la atas dapur sambil kacau dgn api perlahan, kena kacau je kalau tak dia berbijik2 tak smooth and cantik-so bila dah agak likat sikit masukkan jagung satu tin then masuk gula skit (dlm setgh senduk), takyah manis sgt sbb kuah dia dah manis, tp kalu taknak kuah bolehlah lebihkan gula.



camni la rupa dia masa atas dapur. lama2 dia jadik likat..dah agak likat tu bolehlah di tutup api and curahkan puding dlm loyang..siap dah!sejukkan dlm fridge, senang je kan?kuah dia pulak campurkan satu tin susu cair ng air skit, masukkan fruit cocktail satu tin and tambah sikit gula-kalu nak mkn utk jangka masa lama kuah dia ni boleh la dimasak,tp aku budget utk sehari je so tak masak pun takpe..

So siap buat pudding mask sambal kacang lak, leceh gak rupanya buat sambal kacang ni,nak goreng kacang, buang kulit, then hancurkan dia(aku blend je dia tp blend skit2 tak hancur sgt la)..so gedebak gedebuk siap sumer kerja around 1.30am!fuhh…pudding dah siap and tgh sejukkan dlm fridge, sambal kacang dah masak, so esok pagi2 bgn nak masak lodeh and buat kuah utk pudding..
Kunci jam ingat nak bgn kul 7.30 tp terlajak kul 8.30!so terus gi dapur masak lodeh-siap sumer dlm kul 10, sempat lagi kemas2 rumah then buat kuah pudding-lepas mandi bungkus2 lak mana yg patut utk di bawa ke Cheras and rumah Ija (my sis, dia pun tak blk muar and beraya di perantauan gak huhu)-gi cheras kul 1 and makan2 kat sana..ada nasik dagang, rendang ayam, pulut kuning and spaghetti masakan miera-dah melantak sepuas2 gi lak umah my sis dlm kul 3 lbh camtu..Ija masak ketupat, kurma, rendang daging and kari ayam-makan lagi kat situ..punah ranah program diet! Blk rumah pukul 6..end my hari raya haji day..

Basically, ni lah gambar juadah keluarga En R.A di hari raya haji yg mulia ini..taadaaa..

clockwise: lodeh, ketupat, puding jagung (yg kuning tu puding dia, dah tak nampak sbb dah campur ng kuah), sambal kacang..

By the way, selamat hari raya aidil adha utk semua (belated version), semoga segala pengorbanan yg dilakukan membawa hikmah dan kebaikan..amin..

3 Comments:

Anonymous nohachomel said...

sedapnya lodeh! eh mar, ko buat satay hari tu lagi sedap...muahahahha...

camne, dah habis fikir? bila nak jumpa lagi yek...:)

9:51 AM  
Anonymous xura said...

ishhh.. lama x ke blog mar. blog sendiri pun dh lama tinggal. bz sgt la this mth.

btw, sedapnye puding jagung tu! lagi2 kalo sejuk, kan???..

2:33 PM  
Blogger mommamia said...

noha:tu la penat tau bakar sate, hampir2 nak terbakar satu blok apartment heheh-bila2 nak dtg umah aku boleh jer,calling2 la ye

Zura:puding tu mmg disyorkan utk mkn masa sejuk, letak je ketulan ice dlm tu mmg best!

5:46 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home