Bubbles of Life

Life is what life is

Monday, May 22, 2006

Papa Chef in da house

Ppl said, the very first event/thing that happened in yr life will be the most memorable moment ever e.g yr first love, first job, first salary..etc..so when the hubby decided to cook dinner last sunday nite,i was strucked!mcm dpt first kiss gitu hihi..so saya akan mengabadikan kenangan si suami merasmikan dapur kami sekaligus merasa memegang senduk dan telinga kuali utk pertama kalinya..heheh


hubby nak masak paprik daging,so dia tgh siapkan bahan2 nak menumis dan sayur2an nya

bhn2 yg dah siap dipotong,mcm dlm rancangan 'kuali' gitu, potong cantik2,susun dlm pinggan,if i were to cook, takde masa susun2 camni,potong2 campak,potong2 campak dlm kuali..ala2 pro laa..

gaya seorg 'first timer', boleh tahan!


taa daa..the end result!ada rupa paprikkan?the taste?sedap!not bad la utk seorg first timer hihi(oh forget to tell that the cooking duration was about 1 hr, no beriaani,no masala,no fish head curry no no..it's paprik daging only hihi)-so our dishes that nite was paprik daging,telur dadar,asam pedas pari(lauk lebihan) and timun..

actually,not that hubby never cooked before,pernah la tp yg simple2..tlg goreng telur, jemput2..lauk pauk dia tak pernah masak for me but he always claimed that he used to cook during his study time before,so saja la ni nak test skill dia-yeah..he cooked,i sat on the sofa watching tv and layan irina, lepak2..sounds lovely n terrific rite?but once he finished with the cooking I went to the kitchen n MasyaAllah!berselerak abis,berminyak sana sini!huhuhu..

mental note:guy n kitchen is insignificant with each other..btw tq dear for the cooking,u r awesome!look forward for the next cooking session haha!

8 Comments:

Blogger Hot Mama said...

Ceewah! Nampak gaya macam Chef Wan tapi lagi macho.. hahaha

Oklaa tuu pandai masak papprik..bukan senang tuu...

3:52 PM  
Blogger mommy@lif said...

mommamia.. my hubby dia suka masak.. pastu dia rajin lap & mop lantai..huhuhuh so man & kitchen go hand in hand in my case..

nway nak bgtau i dah update...hahahaha gelak i baca ur comment.. dah lama balik dah..dah nak balik kg lagi sekali this wknd :P

5:18 PM  
Anonymous xura said...

skali2 org lelaki ni masak, sedap tau! cume tu lah, kalo bab preparation masak tu cam potong bawang etc, mmg leceh. berjam2.. nmpk tersusun je... tp bila bab ngemas lps masak, hampeh! tunggang-langgang semua!

10:04 AM  
Blogger mommamia said...

Hot Mama:chef wan?auww tak rela i u..hihi-dia masak paprik tu hentam je,tp boleh thn gak la rasanya

Alif's mommy:syoknya u hubby rajin masak pastu pandai kemas balik,mintak2 aliff dah besar nnti mcm papa dia jugak!selamat blk kg ya!

Zura:betul tu zura!bab susun2 bwg,potong cantik2 mmg diaorg suka,tp pastu rasa cam tak snggup nk tgk ng pijak lantai dapur,sabar je la kan?tp nak masak tu pun dah ok dah..bersyukur!

9:24 AM  
Anonymous nohachomel said...

hubby aku masak simple2 cam nasi goreng, roti daging, sosej black pepper, bole la...yg lain setakat 'bole makan' je la...

kalau bapak aku mmg bole masak, tapi yang tak larat tu, asik nak bertanya, ini letak mana, itu simpan kat mana, pastu bab mengemas tu yg fail...iiskk..tu yg kekadang, bukan tak bagi masak, tapi lepas masak tu yg tak sanggup nak tenguk!

11:18 AM  
Blogger mommamia said...

mmg noha,kdg2 rela masak sendiri bila memikirkan dapur yg naik tonggang terbalik diorg kejekan!aku plg tak thn lantai berminyak,sbbkan lantai dapur minyak,satu lantai umah kang naik berminyak sama-tu yg tak snggup tu!tp ttp hargai usaha laki nak msk utk kita..

1:56 PM  
Anonymous Mimie said...

Asik asik tersesat kat sini. Tumpang lalu jap eh... terima kasih

5:39 PM  
Anonymous adik yg menyakitkan hati said...

errrrr....takder sape2 yang kene keracunan arsenik ker kokteh?

11:13 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home