Bubbles of Life

Life is what life is

Wednesday, October 04, 2006

blah blah blah

busy!

teramatlah busy nya aku ini di sini..nak baca blog2 fav pun kena curik masa nyuruk2 baca inikan plak nak update blog sendiri..huhu-so what i'd been up to for the past 1 week?

hmm..semua biasa2 aja, ibadah puasa berjln dgn lancar, just that skang ni tak bgn sahur dah,me n hubby mkn 2nd round sebelom tido,tu la sahur kitaorg..around 12 gitu..n kalau terjaga around 5 aku bgn minum air jer..juadah berbuka so far aku rasa aku lg byk masak dr membeli, satu sbb aku rasa aku larat nak masak n kalau masak dah takyah pening2 kepala nak mkn apa utk sahur nnti, just heat up the leftovers n ngap ngap..tp kalau membeli tu payah skit, later around 10-11 hubby kena kluar lg carik mknan nak mkn 2nd round lak..slalunya kalau beli, we all beli kuih muih n main course tu kdg2 nasik beriyani ke, nasi tomato, nasik lemak ke apa2 nasik la..n hubby lak jenis kalau yg berbeli ni tak suka nak simpan lama2 or mkn the same thing masa nak bersahur..tu yg kena carik meal lain tu..so tu cerita bukak pose,hah meal wajib ada masa bukak pose ialah murtabak..itu adalah suatu kemestian..masa awal2 puasa dulu beli murtabak sekeping je, ingatkan share berdua je rupanya kena share bertiga, n begitu tak disangka skali bahawa irina adalah peminat murtabak no 1, she can eat that sekeping murtabak all alone by herself!fuhh mmg terkejut dgn keupayaan perut anak sendiri!so now we all beli 2 keping murtabak,or should i say sekeping murtabak mmg khas utk irina n me n hubby share yg sekeping lg tu huhu

now after 11days berpuasa, ppl surround me are already talking bout raya preparation..i started to received calls from frens asking dah order kuih raya ke blom,order brape bijik, tema warna baju raya thn ni, cuti raya brape hari, blk kg mana dulu bla bla..so mcm dah terasa plak kemeriahan nak beraya..n talking bout raya preparation..hmmm..jom tgk checklist:

-my baju kurung-settled
-irina's baju kurung-settled gak,3 pasang youuu..
-hubby's baju melayu-emm..kat tailor,19hb baru boleh hambik
-irina's casual attire-still plan nak grab seluar jeans utk dia,i bought her a few baju masa sales aritu n ada a few dah berpakai,so cam tak best plak..by the way, skirt irina byk thn ni,i already bought 2 for her and last week grandma n auntie miera bought another pair of skirt n top for irina..tq tq!n talking bout anak punya baju ni kan, am i one weird momma yg everything sume nak kena beli utk anak sbb raya?i mean last weekend pergi j.j then i bought a few pyjamas utk dia then hubby tanya "aik beli baju tido lagi?" then i ckp "ye la ni baju tido raya" n hubby was like huh??baju tido raya pun ada?apakah ini semuaa?hihi-and and i plan to buy botol raya for irina,ye la sian lak botol dia cam dah kusamkan, hah u see,baju tido raya, baju siang raya, baju jln raya,botol susu raya, reben rambut raya, normal ke tak ni? ke ni satu penyakit?:)

-biskut raya-ordered already
-langsir sliding door-plan nak tukar tp tak tau la kan, tunggu duit jatuh berlepuk dr langit dulu
-duit raya-tak allocate lg brape byk nak kena spend,takuuuut nak buat kira2 huhu..

so far, baru tu je perkara2 berbangkit..but i keep reminding myself,dlm apa pun of course i need to work things out within budget n taknak membazir..order biskut pun ala2 berpada je, utk mak mertua,mak sendiri n for my house skit2 je jadi la,takla ramai pun yg nak dtg beraya..but one thing very obvious bila dah ada anak ni,apa2 hal pun anak lah diutamakan dulu, settlekan brg2 anak dulu then baru pikir brg utk diri sendiri..hmmm..talking bout my personal stuff..adehh..facial wash dah nak abis, moisturiser dah tinggal koret2, perfume dah nak abis, compact powder dah menipis n sekali casing jatuh harus pecah powder tu..huhu.kenapa?why?whyyyyyyla di saat2 kritikal duit byk nak kena pakai utk raya preparation time ni la byk brg dah nak abis,hah pastu tetiba plak berkenan kat rantai manik pjg nak pakai ng baju raya huhu,takpe slow n steady,beli yg mana penting dulu, tapikan tapikan.. ada org tu dah janji nak belikan perfume mlm ni sbb org tu tak suka housemate dia ni tak berbau wangi heheh!yahu!

ok got to go now!

9 Comments:

Blogger noha chomel said...

mar, cakap pasal makan kan, nurin bole makan mcd foldover tu, lebih dari separuh...iiskk...burger2 lain takde la pulak dia suka, benda tu yg dia suka

penyakit tu jgn risau, aku pun kekadang cam tu jugak, its 4 temporary only, dont worry...heheh

11:37 AM  
Anonymous Mimie said...

Mimie ada 3 pasang baju raya.

Terima Kasih

1:19 PM  
Blogger XuRa@NurKasih said...

ehhh.. sama lah kita mar. zura ni pun dh plan baju tido raye aiman, baju basahan (pakai kat rmh) raye aiman... hmm.. mcm lah yg ade tu x leh pakai raye kan??.. heheh...

1:36 PM  
Blogger Hot Mama said...

kita pun tak prepare ape-ape lagi.. hmm kain dah beli tapi tak hantar jahit lagi nie.. huwaaa!

2:01 PM  
Anonymous mamaqis said...

heeheee..baru first time masuk nih..baca selalu tapi tak pernah komen..sebab tak reti kuang3x...
mar oghang rase tu penyakit keturunan sebab qistina & alip pun ade baju tido raye heeheee...

3:02 PM  
Anonymous mamaqis said...

eh lupe ade sape2 nak order kuih raye?
Almond london 100 - rm40
coklat chip - 100 - rm 38
tart 100 -rm 30
order jgn tak order...
mar ko nak ape nanti oghang belikan
ni kuih kakak kak roza

3:05 PM  
Blogger mommamia said...

Noha:uih!mcd foldover tu boleh thn besar gak tu,caya la nurin hihi,irina ada geng kuat mkn!

Mimie:iyo laa..

Zura:hehe sama la kita,tu la mcm la baju2 yg ada skang takleh nak pakai kan?actually boleh,tp ye la rayakan kang tgk anak org baju cantik2 anak kita baju kusam lusuh je sian kat dia..

Hotmama:tak hantar jahit lg?confirm u kena pakai utk raya next year hihi,beli baju dah siap je

3:14 PM  
Blogger mommamia said...

mamaqis!welcome!at last u managed to leave a comment here hihi-everybody,she's my sistah yg i slalu pukulcanangkan kat blog ni aka ija-ye mar,oghang pun rasa faktor keturunan memainkan peranan,nnti blk muar oghang nak tanya mak adakah dia juga berperangai yg sama masa kita kecik2 dulu-sesapa nak order biskut silakan,mar hal biskut nnti oghang call

3:23 PM  
Blogger julia_B said...

aku tak prepare ape-ape..
baik rumah,baju jas, baju aku
tak de mood...
baju aku ader la 2 pasang..
tu dah lame tempah tak amik

baju jasmin makcik dia da belikan...
papa dia pon da belikan baju kat Malta....

ntah le maybe bila husb balik
baru datang mood raye....
ishhhkkk...soo.. sad..
lonely..

4:35 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home