Bubbles of Life

Life is what life is

Monday, September 25, 2006

our 1st day puasa..

Slamat berpuasa folks!

so first day puasa semlm..not baaad..bgn sahur pukul 4 pagi memasak lauk sahur-apakah hidangannya?kobis tumis air, ikan goreng, sambal belacan..sempoi..hihi-actually me and hubby dah 2 thn berpuasa bersama ni taklah orgnya yg bgn sahur, it just that 2-3 mlm pertama tu org kata ambik berakah la n kira cam larat lg kan nak bgn, so ala2 gaya isteri mithali la aku pg tu bgn terkulat2 dan memasak di subuh bening sunyi..simple2 je sbb pagi2 mmg tak tertelan..saje buat syarat alas perut..nnti dah lama2 mmg aku telan roti sekeping ng minum susu je la, hubby lg terus kong tak bgn,kejut suruh minum ayaq masak pun payah..n dah ujung2 nnti aku bgn just mkn buah kurma 2-3 biji pastu minum susu, eh ok gakla boleh la thn perut ni..tu petua aku dpt dr cikgu sekolah..so semlm tghari gi ajak hubby gi kompleks pkns shah alam, baju hubby tak berjahit lg!risau dah org ni,kain dah lama beli tp baju nya tak hantar2 kat tailor..baju aku ng irina selamat dah,maklumlah ibu mertua pandai menjahit hihi selamaaat..

so semlm tghari gi pkns shah alam, 2-3 kedai tailor gak dah tanya n kebykkan diaorg taknak ambik dah.."sebln dah akak stop tak ambik tempahan dik oi..tu tgk berlonggok baju tu!" mak aii mmg berlonggok,harus patah jarum mesin jahit akak ni nak menjahit segunung tu, ni kalu aku gamble gak suruh akak tu jahit harus laki aku beraya ng kain guni di pagi raya..
so kedai ke3 at laaast alhamdulillah,akak tu nak ambik,dia ckp baju melayu takpe tp baju kurung dia taknak dah..rm90, ok ke tak harga ni?pikir2 takpe la,dah la last min,dah ada org nak jahitkan pun kira dah bernasib baik, kat muar pun org jahit upah rm60..ok la ni kan?hubby kata kalu tak dpt gak dia nak pakai je baju nikah dulu utk raya..cik abg ni teringin naik pelamin lg gamaknya ni..papepun semlm aku budget dah kalu tak dpt tailor,beli je la baju melayu dah siap tp cam tak best laa,sbb kain aku beli ni mmg sepasang dah ng warna baju aku nnti,so ala2 tak match gitu nnti..papehal pun hati lega sbb kes kain dah settle..pastu jln2 kat pkns jap,meriah la kat sini esp bln puasa, dah terasa kemeriahan nak beraya, ye laa baju kurung,baju melayu,kuih muih biskut raya kerepek semua ada jual, sempat lg beli lemang, saje ambik feel nak raya hehe

so blk umah semlm sibuk lak prepare juadah berbuka, bersenduk bagai la aku kat dapur..semlm masak ikan rebus asam, sambal udang petai, goreng ikan, sayur campur..and hubby lak gi pasar ramadhan beli air tebu,tembikai n kuih muih..hah lupa lak kat tgk lauk pauk mknan atas meja mcm nak mkn 10 org, itu budak kicik?ada ada..sibuk org nak msak,sibukla dia nak kacau,nak mangkuk la,nak senduk la,main beras laa..ingat waktu buka boleh la lega2 skit mkn ng aman,hmm tak aihh..itu budak kicik tara bg chance punya,dia sibuk gak kat meja tu, sibuk sepahkan nasi, sibuk sendukkan lauk utk mommy ng abah,sibuk dgn percubaan2 memecahkan pinggan..anak..anak..mmg penat, mmg letih, tp seronok!so tu cite 1st day puasa kitaorang 3 beranak..

7 Comments:

Anonymous xura said...

mar, selamat berpuasa...

wahhh.. rajin mar masak buka ngan sahur.. zura pun kalo malas nk mkn sahur, bagun minum air je.

hmm.. aiman pun cam irina. mula2 mkn, dh lama, jemput2 pisang dibaling masuk dlm cawan org! sabo je lah..

9:10 AM  
Blogger julia_B said...

selamat berpuasa...
buka aku biase-biase je....
maklumlah ketiadaan suami di sisi...
nasib baik parent aku ader....
tak le sedih sgt....

jasmin lak sibuk orang berbuka..
dia akan main compact powder aku..
lipstick aku..
kunci umah..
nak buat dia leka.....aku bg jer
pastu menyanyi..
berjalan keliling meja....

dia main sendiri..
dpt aku makan...
pray..
alhamdulillah...

10:00 AM  
Blogger noha chomel said...

selamat menjalani ibadah puasa mar, byk2 ler bersabo ek...ada budak kecik mmg gitu

10:07 AM  
Anonymous Mimie said...

Selamat Hari Raya kepada semua. Terima Kasih......

12:36 PM  
Blogger Hot Mama said...

Kita tak pose.. almaklum dalam pantang.. heheh
kita pun tengah cari org jahit baju kurung i and hubby.. hmm tk tahu laa ade lagi tak org nak ambik

4:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

zura:mula2 je ni zura,lama2 sok mmg telan air je la pagi2 hihi

Ju:bagusla jas,dia pandai main sendiri tak kacau org,irina plak dia bab mkn mmg dia takleh tak join,walau mcmana leka dia tgh main,dgr aku tarik kerusi nak duduk mkn dia start dtg dah hihi,sng cite irina mmg kaki mkn,mkn lg best dr bemain hehe

Noha:tu la,mmg sabar je byk2 ni,aku slalu urut dada mcm nak kena heart attack..sabo..sabo..hihi

mimie:slamat hari raya

Hotmama:wah,mesti best 1st raya ngan babykan?harus men'vogue'kan diri hihi,payah skit nak cari tailor yg sanggup jahit skang ni,i pun nasib2 baik je,try la gi pkns s alam tp jauh la plakkan ng tmpt u..

5:12 PM  
Blogger mommy@lif said...

kalau ade baby & takde maid nak jaga, memang lah kena berperang ngan baby.. hihihi selalunya kalau ber3 je, i bg hubby makan dulu, sambil i layan anak i makan ( dia sgt kuat makan) & layan keletah dia yg macam irina jugak tu..nak senduk nak sudu etc etc hihihi dah dua² kenyang..barulahh i boleh makan.. :P

4:45 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home