Bubbles of Life

Life is what life is

Thursday, March 22, 2007

Not so little now..

So my little baby girl is no longer a baby huh, she’s 2 years old already..sekejap jer besar dah..and now only I realized that over playing at the playground,very rare to hear the other mommy said to their kids ‘bg baby naik dulu’,it’s more like ‘bagi kakak naik dulu’ skang ni-kakak..ahh..irina is no longer a baby to public eye too,skang kat kiddies playground dia antara budak2 yg dah dikira besar-so not used of addressing her as kakak bcoz for me she is still my little baby and dia mcm akan sentiasa baby jer lah,tapikan..baby dok diam je kan?baby cute jer buat muka comel baring2 then tak byk kerenah kan?and and baby tak pandai melwnkan?..hmmm..so not irina laa..she has done quite many things that actually indicate she is no longer a baby tapi mommy ni jer yg tak paham2(tak reti2 lg mommy?)

-choooooosy!!!
Esp bab pakaian-bab ni paling sakit kepala nak lyn-dptkah menerima hakikat sekiranya anak anda hendak tido dan begitu berkehendakkan badannya disarung fancy pink skirt beserta spaghetti strap top?or berjalan2 di shopping complex(KLCC ok,bukan tesco dpn umah tu) dgn memakai t-shirt lusuh gambar kepala singa dan selipar berbunga yg dah kusam?tidakkah dia tau bhw mommynya akan over-dressed setiap kali ke tmpt2 sebegini dan berharapkan anaknya juga akan kelihatan semenggah dan vogue? Dah 4-5bln gak irina pandai buat perangai ni, tp skang makin kronik, ada a few baju fav dia yg terpaksa disorokkan sbb dia pantang nmpk,asikla nak pakai baju tu-the latest ialah dia taknak pakai sport shoes abah belikan dan akan meraung2 setiapkali nak sarungkan kasut tu, meraung mcm kaki dia disarungkan ke dlm mulut buaya gamaknya.. dia nak selipar bunga kusam gak..serius rasa nak picit2 k

-dah pandai mengadu
Bila kena marah (slalunya mommy la yg marah) then dia buat2 nangis ngadu ng abah ckp ‘abah mommy wat..’sambil tunjuk kat mommy heheh..and sentiasa membuat pengaduan setiap kali nmpk kucing “mommy cat bite..cat bite” sambil tunjuk jari sedangkan kejadian gigitan kucing di mamak berlaku hmmm 6bln lps?

-mengajuk cakap org tua

cth:
hubby:mar,nak makan kat mana ni?
Irina:mar,akan ana ni

Hubby:yang,jom la kuar skang
Irina:yang, jom jom (sambil tarik tgn mommy)

Tersgt bahaya utk terlepas perkataan2 yg tidak elok di pendengaran esp tatkala pemanduan spt shitttt! atau oii!bapak kau laa! Kerana akan ada suara kecil halus mengikut perckpan itu..

-Pencipta alasan
tak semena2 baju yg dipakai menjadi basah sbb dia nak tukar baju lain atau ckp “shoes besar” (yer kasut tu tiba2 mengembang dgn sendirinya diatas rak kasut) bila dia taknak pakai sport shoes spt yg diarahkan, tetaplah kan memilih selipar bunga kusam tu..hmmpfff..

-perlakuan drama queen
Mcmana aku pujuk dia bila dia nangis lepas kena marah,mcm tu la dia pujuk if mommy buat2 nangis sbb tension perangai dia

“dah dah dah..,sian mommy” menuturkan ini sambil mengusap kepala mommy,boleh?

Irina’s vocabulary
English:
Mommy, nak ding (drink) your mik
Mommy, nak bush(brush) your teeth
Mommy, nak wash your hand
Mommy,nak wash(watch) barney school
She used ‘your’ instead of ‘my’ sbb dia ikut sebijik2 apa mommy n abah ckp kat dia

Malay:
-jgn mommy!(bila mommy nak babab dia)
-tak payah mommy!(esp during meal time, nak suap sendiri)
-kuar mommy!(esp time mandi,biase la nak conquer toilet sorang2)
-kepi abah!(tepi abah) bila abah err memeluk mommy
-ni na nya (ini irina punya)
-kakut angke(takut uncle) uncle merujuk kpd apek bwk lori jual tilam menggunakan pembesar suara

And bykla lg ayat2 yg dia pick up...tak larat nak dgr kdg2!hihi

Hah yg ni paling sedap and sejuk skali telinga mommy bila mendgrkan

syowi(sory) mommy.. diiringi muka ala2 innocent tak bersalah..

OH MY GOD,Irina mmg dah besar!!

8 Comments:

Anonymous xura said...

kalo irina nk sempoi bila pi jejln, aiman pulak even nk pi kedai runcit jap, nk pakai shoe adidas!

hmm... nmpknye irina mmg dh semakin bijak. seronok baca telatah irina. lagi2 bab penciptaan alasan & perlakuan drama queen tu. sooo cute!

5:36 PM  
Blogger julia_B said...

mmg cute sgt..
tu yang buat tak sabo balik umah
dengo keletah anak bercakap kan..
then kita pon terikut ckp mcm dia gak...

mar mase ni lah kita sedar yg kita perlu membuat "adik'
hehehe to get back the 'feel'
...tak gitu...

yap aku pon suka pakaikan
jasmin baju ikut warna baju aku...

10:13 AM  
Anonymous nohachomel said...

skang ni baru ikut2 je cakap kita, sampai satu tahap macam nurin, dia jadi mesin soalan, yang tak larat kita nak jadi mesin jawapan nih...huh!

tang drama queen tu, nurin pun sama, sampai semua la org pelik, mana punya gen la dia dapat perangai tu

but one thing im sure, nurin mengikut kata, walau pun tak suka, dia akan ikut, Alhamdulillah, so takde la bab 'choosy' ke, terguling2 kat pasaraya ke....hhmm..lega sesangat...

10:56 AM  
Blogger mommamia said...

Zura:irina ni suka melaram gak zura,tp tu la bila dia dah pakai baju fav dia kat rumah,pastu nak gi jln2 nak tukarkan dia baju baru dia taknak,nak pakai baju fav tu jugak,kalau baju tu baru takpe,ni dah lusuh,mana taknya asik pakai-basuh pakai basuh jer-hah bab kasut pun satu hal,beli mahal2 pastu dok kat rak,dia nak gak pakai slipar kusam,nnti org ckp mak bapak keje anak cam tebiar jer comot hihi-tp aiman mmg klasss,gi kedai pun pakai adidas!hihi

Ju:ah mmg ju,tak sabar2 nak blk rumah main ng dia,mulut dia tu aku tak thn,pastu kang ng expression muka skali,ng mulut2 muncungnya hihi-aku mmg kdg2 rasa cam nak start ngandung lg,tp cam kesian kat irina lak,perasan mcm dia tak cukup attention jer nnti hihi-best gak anak girlkan,boleh siap2kan dia sama mcm kita

Noha:mesin soalan heheh,aku dpt bygkan mulut becok nurin tanya itu ini,dah besar lg la mcm2 dia tanya ek,and lg la pening kepala nak mikir jwpan-ee aku risau irina ni,kdg2 dgr ckp,kdg2 tak,paling pening nak lyn kat tesco,kalau apa yg dia nak tu jam2 tu jugak nak bukak makan,tak dpt nangis-aku kdg2 malu byr kat kaunter;bekas yougurt kosong sbb dah mkn, cheezel berbukak,air dah bukak minum separuh ee pening!:)

12:30 PM  
Blogger julia_B said...

mar..
irina just like jasmin...
kalo bawak pi tesco mesti belikan
ape2 dolu.....
kalo tak confirm dia buat barang kat tesco tu mcm le tesco tuh atuk dia punye....
jas suka air milo kotak..
calsiyumm...
roti coklat..ke muffin ke...
pantang aku terlalu dpn bebrg ni..
mesti dia capai..takpon melalak
lalak nak...

2:06 PM  
Blogger rafiqaheliza said...

Mommy, Irina dah besar! Irina nak adik...
hehehehe..
Kita ni sebenonye still in denial state yg anak kita dah besar. Rasa cam baru semlm jek dia kuar dr perut kita.
Pasal memilih baju, not only girls are particular, boys pun sama. Balik2 nak pakai baju batman, ultraman dan segala mcm jenis 'man'. Sampai sanggup tunggu baju tu kering kat ampaian! Mengajuk kita cakap tu mmglah. I guess it's part of growing up. Tu belum tanya soalan itu ini, sampai tak terjawab. Ashraff has started this stage already. Actually best kan baya diaorg ni, suka melayan. Kelakar pun ada..I can smile just thinking of their characters...

9:35 AM  
Blogger mommamia said...

Ju:dah sama la perangai anak kita ni,tu la aku pun rasa jas ngan irina ingat bapak2 diaorg ni ada share kat tesco heheh-tak dpt melalakkan?tu yg tak tahan tu,terpaksala ikutkan

Rafiqaheliza:betul la Raf,kdg2 mcm taknak terima hakikat anak tu makin besar,bkn apa,kecik2 ni sng jaga,dah besar tau je la mcm2 perangai nnti kuar,tu yg tak best tu-hah boys mmg suka baju man2 tu sumer kan?now i teringat gmbr ashraff kat blog u yg dia pakai baju batman tu hihi!cute sgt!

3:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

lands abusers senegal gray stereotypes blogging relegated pueblo steric safely diana
lolikneri havaqatsu

5:56 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home