Bubbles of Life

Life is what life is

Tuesday, April 21, 2009

Athma..

Again.

I hope this thing only happen to irina but now izmeer inherited it too. Semlm doctor tanya 'sapa yg ada athma ni?u or ur husband? NONE of us has athma. Kami adalah pasangan yg sihat walafiat, bertenaga dan fit ya,kalau sakit pun takat hingus meleleh demam2 air jer. Sakit hati,sakit jiwa,sakit otak tu standard lah,tp athma semput hemput ni takde ya.

Hmm..i should say maybe this athma thing come from my family side. As per record,my youngest sis adalah penghidap semput tegar semasa kecik dimana tak boleh cium kucing,bila cium kucing dia akan mencungap2 dan terkapai2 diatas lantai ,sgt helpless melihatnya ketika itu(tp mcm best lak tgk dia camtu,kakak kejam?mmgpun ;p ). Cuma bila dah besar semput dia pun hilang tp bdn masih mengeket tak cukup zat. my along juga menghidap lelah dimana inhaler sentiasa standby didlm handbag (bdn sihat subur punggung sedulang pun semput,apa kes long) and not forget to mention my nephews,Aliff dan haris si pau kukus tu pun kena athma gak.

So i have to admit lah mayb susur galur penyakit semput ni dtg from my family side. Boleh la pulak dlm byk2 benda penyakit semput yg diturunkan,cuba lah turunkan genetik hidung mancung aku ni ke,genetik penyayang baik hati disenangi ramai perasan tak habishabis ke,ok la jugak kan, ni semput,ketawa rabak,auta(200% dr moksu dia,komfem,tanpa ragu2) ,manipulative,benda2 tu yg anak aku dpt ceh

Since last weekend kami ulang alik ke clinic for izmeer's nebulizer treatment. Took half day leave yesterday for the 4th nebulizer intake and tonite probably another round of it.





bila sakit muka kena masam. I told you my mommy mmg perasan,she's such a cam whore!

i said enough mommy..enough..nmpk muka takde mood ni?



Muka masam, kepala pun kena masam jugak,baru macho *wheez wheez*
i really hope my baby will recover soon, at least no more chest wheezing because come 1st may,we'll be spending the long break for some family vacation.
Oh yesterday,while i spend my halfday leave at home with the kids, i perasan ada satu lg ciri2 kuat genetik marfuza yg diturunkan pd anak gadisnya iaitu gilerperasancunsenyumplasticbilabergambar genetik.

dan juga genetik keibuan yg sgt menebal.




sian babybear ni, sadis..sadis..
pergi tgk muka kt cermin skang, mata lebam tak cukup tido,, tiap2 hari dtg opis lmbt,rambut mcm penyapu, muka berjerawat,gigi kapak, kehidupan sapa lg sadis marfuza,siapa?siapa?
penyakit psycho dtg dah.
ok nak buat kerja skang.

9 Comments:

Blogger NadiahKhair said...

mar,
i rekemen bagi makan madu asli. carik yg madu hutan tuh..bukan yg kat supermarket tau. yg org duk jual kat pasar mlm tapi beli yg kaler die cair sket. kaler gelap tuh utk org tua xcukup zat..hehhe.
sehari dlm sesudu kecik ke? tapi kene consistent hari2 bagi. madu die panas so lendir2 tekak peparu sumer kuar.

Iman hari tuh almost kene asthma tegar tapi hasil madu tuh die dah ok and got all clear dr doktor. so try beb. mana tahu menjadi pada izmeer. :D

12:35 PM  
Anonymous xura said...

alahai kesian izmeer. kecik2 dh ada athma. tu la org kata athma ni keturunan.

btw, jgn irina pakaikn izmeer cam babybear tu udah le.. heheh

3:30 PM  
Anonymous adik said...

pengumuman : DUNIA BALAS DUNIA...ini adalah satu kifarah kepada kakaku yg baik hati kerana selalu mengatakan saya lembik..kini kelembikan itu suda terbias kpd anknye..muahahaha!!
**kokteh,bkn ke yg sempot kritikal tu kak ija?pastu bile nk makan ubat pakse sume org tgk pastu dia muntah,SILE BUAT ENTRI BEDASARKAN TAJUK KAK IJA INI.mesti akn jd st entri yg menarik.

5:12 PM  
Anonymous adik lagi said...

eh,mane pegi izmeer yg adorable dan bemuka manis?huwaaaaaaa!!

5:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

woit ape nie tak memasal akak pulak yang kena heeheeee...ko nie adik tak reti nak cover langsung...citttt....sebenonyer org tgh mengelat dah boring dgn kursus yang terpehape tah nie...so layan ler blog yang dah lama tak buka...rupenyer tak update byk pun huuhhuuu...
isk siannyer izmer mama doakan izmer sihat cepat...jgnler jadik macam alip huhhuhhh..sian die...nanti tunggu mama balik ye..heehee

10:37 PM  
Blogger noha chomel said...

aduhhh mar...rindunya kat ko ngan anak2...bila la nak jumppa ni...ko selalu sampai rumah pkl bape eh? hhmm...mengenangkan nak pg umah ko tu aku dah gigil lutut dah...iiskkk...

betl kata nadiahkhair tu, try bagi madu, tapi sebab izmeer blum setahun, bagi sket2 je. ko sapu tak myk telon ke, vicks kat tapak kaki dia? bagi hangat sket

11:42 PM  
Blogger eiseai said...

izmeer...welcome to the dark side, side orang2 kena pakai mask macam darth vader.

sian dia...i yg tua bangka pun kengkadang rimas dgn cungap2 ni, lagikan dia yg kecik. but dont worry mar...they grow out of it.

lepas neb tu, give byk2 water or susu cos its very drying and u get so thirsty lepas tu. come to think of it...i am due one neb ni. tapi sebab sibuk sangat, no time. takpe...i have my 3 inhalers keeping me company :)

8:09 AM  
Blogger noha chomel said...

oh ya mar, kadang2 susu pun boleh sebab kan phlegm dan sesak napas...ko ada bincang dgn dr psl ni tak?

9:33 AM  
Blogger mommamia said...

Nad:thanks nad,i heard bout it too,so since u dah try kt iman and berkesan,i pun nak give it a try lah!

zura:a'ah mmg keturunan penyakit nih-ada harapan irina pakaikan izmeer mcm babybear tu,tu tak blh tinggalkan berdua je tu

adik:hahaha!kenapa lah kau membuka pekung di dada kekja?tp mmgkan,tak thn la acara mkn ubat pastu muntah tu,adoii,tp orgnya dah berjaya ok,nak dpt title dr marniza dah,kita yg kunun terer mkn ubat nih hapah pun takde,haprak ada heheh

puanmarniza:waaah!Rindunya kt kakakkuk!mar, afsal la ek mesti dpt penyakit nih,at least ko sorang je mar si alip,org ni dua2 anak dpt asma-pesanan utk mama dr izmeer:mama, mugnkin souvenir2 dr harrods mampu menyembuhkan penyakit saya ni *wink wink* heheh

Noha:ada noha,aku mmg sapu vicks byk2 kt tapak kaki dia pastu pakaikan stokin,then sapu kt dada ng blakang bdn gak-hah bout susu tu pun aku tukar dah,sama kes la ng irina boleh minum soy-bqased milk jer sbb dia ada tunjuk simptom2 alahan susu lembu,so no choice..

eiseai:ye la sally,mmg mcm darth vader,darth vader yg mencungap2 hihi-tu la i boleh imagine mcmana seksa kalau dpt asthma attack ni,mmg mencungap2 la,dada mesti sesak sempit je kan-u take care la,standby jer inhaler tu

3:05 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home