Bubbles of Life

Life is what life is

Thursday, October 27, 2005

My bundle of joy..

Irina sekarang dah semakin melasak..kalau kat umah taknak langsung orang pegang dia, it's either dia selesa kat dlm walker meluncur ke hulu hilir masuk bilik tido, dapur, bilik air..bla..bla.. or usually i'll spread the comforter with the hope that dia akan berbaring2 dgn baik sambil tgk tv but..sumer tu tak berlaku..in fact living room tu dah mcm territory dia, dgn gaya ala2 commando dia akan menyelinap masuk bawah meja, kerusi mkn and mommy terpaksa angkat n letak dia atas comforter blk..tu la kerja ari2 asik ulang..blk kerja sampai umah around 6, hubby selalu tak tiba lagi..masa ni la Irina ultimate punya melasak..kita sibuk kat dapur nak masak utk buka, dia sibuk tgn menggapai itu ini, blender dah 2 kali dia capai pastu hempas,nasib pelan kalu tak pecah la blender mak..hubby blk then baru boleh masak aman sikit, itupun ntah berapa kali nak kena kejar or observe dia supaya tak menggapai benda2 tak sepatutnya..me and hubby slalu bukak puasa mkn kuih dulu sbb tak boleh nak masak kalu berdua je ng Irina, kul 8.30 baru la dpt mkn nasik..kdg2 halang gak ng kerusi so dia tak dpt masuk dapur tp dia gi beria2 tolak kerusi then dah penat + bengang dia nangis..haaishh.. antara favourite pastime Irina:

  • jilat and tiup lantai
  • suka tgk muka sendiri kat cermin..ala2 syok sendiri la
  • sembur air liur or spat out nestum secara sengaja dgn niat bermain2
  • suka bila mommy letak atas kaki and angkat dia turun naik sambil nyanyi lagu 'tom tom bak mak yong deh deh..' (ni version hentam sendiri)
  • baling barang, apa2 yg dia pegang dia akan baling..mula2 ingat terslip off dr tgn dia, then mommy yg penyabar ni ambik la brg bg dia blk, the moment dia ambik brg tu dia akan baling ke lantai then tgk muka mommy..hhmmff
  • suka cakar and tarik rambut, lagi kuat mommy/abah jerit lagi dia buat dgn muka kegembiraan tak bersalah..dia ingat org syok la dia cakar muka tu
  • cakap 'ennggah..enggah..' tak tau la what/who enggah is..nama imaginery friend dia kot

She's now 7months old..sekejap je dah besar syg masyam mommy..dia mmg masam esp bgn tido, paling masam kat pipi dgn blakang telinga dia(kalu bgn tido laa, tp pas mandi harum mewangi), kdg2 mcm syok lak dpt kiss dia masa kemasaman tgh memuncak(tghari pas dia berpeluh2 main pun memuncak gak kemasaman dia)-she's really grown up as a healthy and active baby even dia selalu kena sakit..sakit apa?pls browse thru the list below:

  • umur 3 bln: chicken pox
  • umur 5 bln: campak/measles
  • within 5 to 7 mth : kena kulat kat mulut (putih2 kat bibir n lidah), demam2 air, kulat kat 'toot' plak sbb tak sapu diapers cream, batuk yg berpanjangan + selsema skali (2 kali gi clinic) and yg terbaru ialah kena cam bisul kecik kat kepala dia..

So mlm td gi clinic and doctor pecahkan bisul tu..ishhh..ngeri tgk nanah darah sumer kuar..Irina langsung tak nangis, cuma bila dah rimas org pegang dia then dia jerit..goshh..kadang2 kesian tgk dia..she's an active baby..even doctor ckp she's hyperactive and mayb bdn tak boleh montel sbb asik bermain..but her growing process and saat2 indah dia selalu terganggu dgn sakit2 cam kat atas tu..i briefly,strongly confidently put the blame on nursery's care, they just being negligence..ni la nasib budak2 yg dok nursery..sorang sakit sumer abis berjangkit..sorang kena bisul then tak jaga kebersihan tilam/bantal then baby lain pun jadik mangsa..botol basuh tak bersih sbb tu mulut kena kulat and it's so happen that my baby punya kulit super sensitive, asikla kena eczema..merah sana sini..kdg2 rasa really not worth of me taking super care of her tp nursery ambik mudah sumer benda..my house everyday mop tak kira la mlm2 buta pun sbb Irina dah pandai jilat2 lantai, botol susu never failed to sterile..baju tukar 4-5 kali..even we never give up of changing her formula milk (doc kata dia alah lactose and protein susu lembu so now we change her diet to soy-based milk, after 4-5 kali tukar brand susu) and to make things worst everytime Irina sakit nursery always failed to give her medicine, bila tanya dah bagi but actually tak..i should consider of finding a new nursery for her..or babysitter should be better..or antar blk kg..

this entry is dedicated heartily to my beloved baby Iman Irina..mommy and abah love u soooo much!!!ok jom tgk gambar dia sdg menunjukkan kelasakan masa tgh tido (i really lurrve to snap her pic masa dia tido)-ok zoom in....focus..see again mulut dia copong nganga je..


ok now, zoom out...ni la ghopemyer akibat melasak tak abis2..tido pun dah lagu ni..

6 Comments:

Blogger XuRa@NurKasih said...

aiman pun tido gaya irina. kdg2 smpi t'tonggeng sbb t'over pusing! irina ngan aiman beza 1 mth ke??? aiman lahir apr.

dulu aiman pun allergy ngan diapers. sapu bedak daktarin, 2 ari lps tu trs ok.

4:56 PM  
Anonymous nohachomel said...

alalalal...busyuk masyam achik noha ni...lasaknya tido!..eh pakai stokin ek..aku pun pakaikan nurin stokin up to year old..

pasal dia baling barang pastu ko amik, pastu dia baling balik...itu mmg salah satu habit baby, sebenarnya dia nak attention, saje nak tgk ko amik brg utk dia...

well, i understood la kalau dia hyperactive..ingat tak lagi seminggu ko nak bersalin, ko masih meronggeng dgn kitaorg kat chicken buffet??...alah abah dia pun lebih kurang gak kan aktifnya..so, mana tumpahnya kuah ...mmm...bila nak gathering lagi ek mar??

8:42 AM  
Blogger mommamia said...

zura:irina lahir 21/3, tak jauh beza ngan aiman, boleh la jumpakan diorg ni mesti boleh geng! kakak nurin jadik ketua la cam senior gitu..daktarin?ok nnti boleh try if dia kena lagi

noha:hahaha ronggeng kat chicken buffet ng ayam2!ye la noha nasib aku tak terberanak masa tu dah buyung nak meletup pun ada hati merayap, jom pas raya jumpa, ko arrange la,zura jom join skali!irina mmg pakai stokin mlm2 tp masa tu nak bwk dia kluar dah siapkan, dia gi tido lak.

9:36 AM  
Blogger Editor said...

Wow that´s a great blog that you have there, mine is slightly differnent but it basically covers the same topics.

I have a skin cancer symptom site. It pretty much covers Cancer related stuff.

Check it out, you won´t regret it... Cheers.. Roger From Http://www.havecancer.com

5:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hi all, to answer your question: Yes, there is info talking about material mlm training and it is worth reading. Great videos explaining everything about material mlm training and most important, the money you will make. See you soon. Robert

11:22 PM  
Anonymous nohachomel said...

alo...alo...bila nak apdet nihh???

8:57 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home